Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
22. 5. 2022,
21.15

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

4

Natisni članek

1. SNL Prva liga Telemach NŠ Mura NK Maribor NK Maribor

Nedelja, 22. 5. 2022, 21.15

1 leto, 11 mesecev

NK Maribor nov državni prvak

Čaga vijolic v Prekmurju, ki so jo očrnili nepotrebni incidenti

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,61

4

NK Maribor prvak 2022 | Mariborski navijači so po zmagi nad Muro pritekli na zelenico in proslavljali 16. državni naslov. | Foto Blaž Weindorfer/Sportida

Mariborski navijači so po zmagi nad Muro pritekli na zelenico in proslavljali 16. državni naslov.

Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Pa ga imamo. Novi državni prvak je NK Maribor. Naslov je osvojil tako, kot se za šampione spodobi. Na tekmi sezone, na dvoboju resnice, na katerem si ni smel privoščiti spodrsljaja, je v gosteh v vročem navijaškem ozračju premagal Muro (3:1). Zlata vredna zmaga je prišla le dan po tem, ko je za buren uvod na derbi poskrbel suspenz vratarja Mure Marka Zalokarja. Zamenjal ga je 17-letni Vid Šumenjak, dočakal ognjeni krst med člani in prejel tri zadetke.

Ante Guberac
Sportal Guberac ostro nad Maribor, grozi s sodiščem: "To je sramota!" #video

Razprodana Fazanerija, zanimanje za ogled prekmursko-štajerskega derbija je bilo tolikšno, da bi lahko srečanje v Murski Soboti zagotovo spremljalo petmestno število gledalcev, je ponudila spektakel.

Fotogalerija s tekme v Murski Soboti, foto Blaž Weindorfer/Sportida:

Fotogalerija
1 / 66

Oba stratega, Damir Čontala in Radovan Karanović, sta pred srečanjem izpostavljala, da se veselita igrati v takem vzdušju. V Sloveniji ga lahko najdeš le na redkih stadionih. V Fazaneriji, kjer je doma Mura, znana po zvestem občinstvu, v nedeljo pa je tam gostoval Maribor, za katerega pravijo, da prihaja iz najbolj nogometnega mesta v Sloveniji, je navdušil. Če izvzamemo vse manj priljubljene navijaške izpade, ki jih ni manjkalo zlasti po tekmi, ko je morala policija uporabiti tudi solzivec.

Mariborčani so imeli bučno podporo s tribun. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborčani so imeli bučno podporo s tribun. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Evforični mariborski navijači napolnili tribuno

Pred tekmo so se občinstvu najprej predstavile državne prvakinje v nogometu, ŽNK Pomurje Beltinci, ki so bile v napeti končnici prvenstva boljše od Olimpije. V moški članski konkurenci sta bila od Olimpije boljša dva kluba. Maribor, ki je gostoval v Fazaneriji, in pa podprvak Koper.

V Murski Soboti se je tako začelo z aplavzom Pomurkam, nadaljevalo z veličastno koreografijo domačih navijačev, v kateri so izpostavili transparent Prekmurje republika, na drugi strani pa so privrženci Maribora, zaradi evforije ob možnosti osvojitve državnega naslova, ki ga v Ljudskem vrtu niso proslavljali že tri leta, zasedli celotno tribuno za gostujoče navijače. Zbralo se jih je več kot 500, bili so zelo razigrani in glasni, njihovi ljubljenci pa so od prve minute pritisnili na vrata Mure.

Med vratnici Mure je stopil najstnik

Komaj 17-letni vratar Vid Šumenjak, ki je vskočil med vratnici ob suspenzu Marka Zalokarja, bodočega čuvaja mreže Maribora, je imel nemalo dela. Pa tudi sreče. V tretji minuti je Ognjen Mudrinski zatresel prečko, nato je mladi čuvaj mreže z odlično potezo preprečil avtogol Jana Gorenca, v 17. minuti je ustavil strel Maxa Watsona, v 25. minuti je projektil Đorđeta Ivanovića preusmeril v kot in dokazal, da ima odlične reflekse. Nekaj, kar mu je ostalo še iz časov, ko se je preizkušal tudi v futsalu.

V vratih Mure je bil 17-letni Vid Šumenjak. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida V vratih Mure je bil 17-letni Vid Šumenjak. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

Kronaveter za zasluženo vodstvo

Mariborčani so pritiskali, gostitelji niso znali vsiliti svojega ritma in le poredko konkretneje stopili na polovico vijolic. Viole so bile vse glasnejše. Na "sončni" tribuni, nastanjene so bili na edinem delu stadiona brez strehe na glavo (in sence), so bile iz minute v minuto bolj vroče. Dišalo je po vodstvu Maribora, Mudrinski je pred tem v eni izmed obetavnih priložnosti presenetljivo zgrešil žogo, Martin Milec pa je ob "pomoči" bloka Jana Gorenca poslal žogo tik mimo vrat. In res, Maribor je še pred koncem prvega dela povedel! V 42. minuti je završalo od veselja gostov.

Sonce je posijalo za vijolice, Maribor je po mojstrskem strelu Roka Kronavetra, že njegovem 106. v bogati zgodovini nastopov v 1. SNL, dočakal vodstvo, s katerim je še naprej sam odločal o svoji usodi. Mura je resneje zapretila le prek Mihaela Klepača, a se je ob strelu Slavonca v izdihljajih šestminutnega sodnikovega podaljška izkazal Menno Bergsen, menjava za poškodovanega Ažbeta Juga.

Zalegel šele apel kapetana Maribora

Zakaj se je prvi polčas podaljšal za kar šest minut? Mariborski navijači so po vodilnem zadetku Roka Kronavetra pretiravali s slavjem in na zelenico odvrgli nemalo pirotehničnih sredstev. Prireditelji so jih bili primorani večkrat opozoriti, naj prenehajo, saj bi se lahko sodnik v nasprotnem primeru odločil za izpraznitev tribune. Opozorila niso obrodila sadov vse do obiska in apela kapetana Maribora Martina Milca. Nato so se strasti le umirile, nadaljevala se je tekma, Maribor pa je odšel na odmor dobre volje. Z uresničenim ciljem. O tem, kako boljši je bil, je pričalo tudi razmerje strelov na gol (15:4, od tega 4:1 v strelih v okvir vrat).

Evrogol Milca po zgolj minuti!

Drugi polčas se je začel sanjsko za goste. Kapetan Martin Milec se je odločil za strel z okrog 25 metrov, njegov projektil z desne strani pa je bil tako natančen, da je bil najstnik med vratnicama Mure nemočen. Še drugič je moral po žogo v mrežo. Trener Karanović na stadionu ni skrival navdušenja, pošteno mu je odleglo, naslov je bil vse bližje. Na roko mu je šel tudi rezultat srečanja med Bravom in Koprom (0:0).

Maribor je v 53. minuti vodil že s 3:0. | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Maribor je v 53. minuti vodil že s 3:0. Foto: Blaž Weindorfer/Sportida

V 53. minuti je sledil nov delirij "vijolične" tribune. Tokrat se je med strelce vpisal še Ognjen Mudrinski in uspešno dokončal zbirko žrtev v 1. SNL, saj je v tej sezoni zatresel mrežo vsem devetim tekmecem. Na derbiju, na katerem pri domačem občinstvu ime Marko Zalokar ni bilo preveč priljubljeno, je dišalo po prepričljivi zmagi vijolic, prvi v tej sezoni nad Muro. Gostitelji, ki se jim je na igrišču poznala odsotnost treh kaznovanih prvokategornikov, najbolj so pogrešali Tomija Horvata, so se trudili na vse pretege, da bi vrnili udarec Mariborčanom, a več od "častnega" avtogola, ko je lastno mrežo zatresel Nemanja Mitrović, niso zmogli. Ostalo je pri še kako sladki zmagi Maribora s 3:1, vijolice pa so na koncu zbrale kar tri točke več od Kopra.

Slavje, začinjeno z nepotrebnimi incidenti

Maribor je dočakal tisto, kar je pogrešal vse od leta 2019. S 16. naslovom je še izboljšal slovenski rekord, po treh letih bo znova igral v "donosnih" kvalifikacijah za ligo prvakov, ki omogočajo lažjo pot do daljše evropske jeseni, sledilo je slavje. Na igrišče so nemudoma pritekli številni navijači Maribora. Tisti bolj vročekrvni so pridrveli pred tribuno z domačimi navijači Black Gringos, izbruhnila so obračunavanja, začeli so metati pirotehnična sredstva, kaos, ko je policija s pomočjo varnostne službe le stežka preprečevala nadaljnje izpade agresivnega vedenja, pa se je nadaljeval še nekaj časa.

Minil je šele takrat, ko je bilo iz zvočnikov zaslišati opozorilo prirediteljev, da podelitve sploh ne bo, če navijači Maribora ne bodo zapustili zelenice. Tako je tudi bilo. Policija je morala uporabiti tudi solzivec. Ko je v Mursko Soboto prispela kanta, ta je bila pred tekmo v Slovenskih Konjicah, na polovici med Mursko Soboto in Ljubljano, se je začela slavnostna predaja medalj, nato pa je predsednik Nogometne zveze Slovenije Radenko Mijatović v vrhuncu večera, kar zadeva vesele mariborske privržence, predal pokal v roke poslavljajočemu se kapetanu Marcosu Tavaresu. Sreča je bila neizmerna, tekle so solze, Brazilec z vijoličnim srcem se je poslovil na sanjski način.

Mura : Maribor 1:3 (0:1)

Stadion Fazanerija, gledalcev 4681, sodniki: Obrenović, Praprotnik, Kordež.

Strelci: 0:1 Kronaveter (42.), 0:2 Milec (46.), 0:3 Mudrinski (53.), 1:3 Mitrović (65./avtogol).

Mura: Šumenjak, Gorenc (od 46. T. Cipot), Balažic, K. Cipot, Beganović, Šturm (od 83. Ščernjavič), Maruško, Ouro (od 78. Kasalo), Bobičanec, Klepač, Daku.

Maribor: Bergsen, Milec, Mitrović, Watson, Sikošek (od 73. Guerrico), Makoumbou, Repas, Alvir, Kronaveter (od 59. Žugelj), Ivanović (od 91. Pihler), Mudrinski (od 59. Sirk).

Rumeni kartoni: Daku, Balažic; Watson.
Rdeči karton: /.

Damir Čontala
Sportal Mura doživela šok tik pred derbijem, Mariboru se nasmihajo naslov in evropski milijoni!
Ne spreglejte