Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 7. 2024,
17.13

Osveženo pred

2 uri, 17 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
droni Pariz olimpijske igre Pariz 2024 Pariz 2024

Natisni članek

Torek, 23. 7. 2024, 17.13

2 uri, 17 minut

Pariz 2024

Vsak dan v bližini olimpijskih prizorišč prestrežejo šest dronov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Pariz 2024, policijska enota za boj proti dronom | Francoske varnostne sile na dan prestrežejo v povprečju šest brezpilotnih letalnikov. | Foto Reuters

Francoske varnostne sile na dan prestrežejo v povprečju šest brezpilotnih letalnikov.

Foto: Reuters

Francoske varnostne sile, ki nadzorujejo prizorišča, kjer se bodo kmalu pričeli odvijati boji na letošnjih olimpijskih igrah, na dan prestrežejo v povprečju šest brezpilotnih letalnikov oziroma dronov, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal francoski predsednik vlade Gabriel Attal.

V nekaterih primerih majhne brezpilotne zrakoplove uporabljajo "posamezniki, morda turisti, ki hočejo posneti fotografije," je povedal Gabriel Attal ter dodal, da je pomembno, da se opozarja na pravila.

"Obstaja prepoved uporabe dronov," je poudaril med svojim obiskom letalske baze Velizy-Villacoublay v bližini Pariza, kjer skrbijo tudi za zaščito pred potencialnimi napadi z brezpilotnimi letalniki.

Varnostne sile lahko prestrežejo drone in aretirajo ljudi, ki jih upravljajo. "Ne smemo dopustiti, da bi nam karkoli ušlo," je povedal Attal ter izpostavil več incidentov v olimpijski vasi, ki so se zgodili v nedeljo. Po navedbah sodelavca iz Attalovega kabineta so pri uporabi drona zalotili vodjo ekipe za komuniciranje v brazilski olimpijski odpravi.

Če so v dilemi, vedno onemogočijo dron. | Foto: Reuters Če so v dilemi, vedno onemogočijo dron. Foto: Reuters

Vsak dron, ki ni prejel dovoljenja za prelet, bomo onemogočili, je povedal francoski general Stephane Groen, pristojen za zračno obrambo. Prestrezanje dronov predstavlja dodaten izziv, saj morajo varnostne sile paziti, da ne bi po prekinitvi signala brezpilotniki strmoglavili med samim športnim dogodkom. A če so v dilemi, vedno onemogočijo dron, je dodal francoski minister za obrambo Sebastien Lecornu.

Poleg sistemov proti dronom imajo na olimpijskih prizoriščih na voljo še druga sredstva za obrambo pred zračnimi napadi. Prvič v zgodovini Francije pa bo v petek zvečer med slovesnostjo ob odprtju iger popolnoma zaprt zračni prostor v polmeru 150 kilometrov okoli Pariza.

Preberite še:

Pariz OI Bercy Arena
Sportal Izraelci odpotovali na OI, Palestinci za prepoved sodelovanja
Thomas Bach
Sportal Športniki na OI v Parizu ambasadorji miru
postelja, OI 2024, olimpijske igre, Pariz
Trendi Kartonske antiseks postelje v olimpijski vasi burijo duhove #video
Ne spreglejte