Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Engelbert Osojnik

Torek,
25. 2. 2014,
21.19

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Tina Maze sprejem olimpijske igre Soči 2014

Torek, 25. 2. 2014, 21.19

2 leti, 2 meseca

Tina Maze: Nisem še dojela, kakšna evforija je bila v Sloveniji!

Engelbert Osojnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Tina Maze se je šele po prihodu v domovino začela zavedati razsežnosti svojih dveh zlatih olimpijskih medalj v Sočiju. Slovenija je spominjala na čase Bojana Križaja, Roka Petroviča in Mateje Svet.

Tini Maze se je najbolj v spomin vtisnila podelitev za veleslalomsko zlato kolajno: "Največ emocij imam pred tekmovanjem in se jih skušam rešiti, da jih potem ne doživljam na tekmi sami. Najbolj poseben trenutek pa je bil na podelitvi kolajn, ko sem videla očeta in mamo čez ograjo. Ko sem stopila na prvo stopničko v veleslalomu, mi je bilo res lepo."

Slovenija je bila praktično ves čas olimpijskih iger na nogah, predvsem zaradi Tine Maze: "Potem pa sem slišala, kaj vse se je dogajalo v Sloveniji, da so vsi navijali zame. Otroci so se drli po šolah. Učiteljice so jim dovolile, da gledajo moje tekme. Kako so se mojih uspehov iskreno veselili. Šele zdaj dojemam, kaj se dogajalo v Sloveniji. To je bilo nekaj izjemnega. Jaz sem brez besed. Kaj lahko stori en človek s tem, kar zna – saj ne delam nič več od tega, delam to, kar znam –, kakšno veliko stvar lahko naredi, za vse ljudi."

Črnjanka je kljub zvezdniškemu statusu v alpskem smučanju še zmeraj trdno na tleh: "Nimam se za pop zvezdo. Vsekakor je k večji priljubljenosti pripomogla pesem, ki sem jo posnela v kombinaciji z lanskimi fantastičnimi rezultati. Pri tem sem poslušala svoj notranji glas. Počasi skušam razumeti odmevnost teh uspehov, vključno z dvema zlatima medaljama iz Sočija."

Simpatična Tina se je ozrla tudi v svoje otroške dni, ko je svoje idole našla v svojih sokrajanih: "Spomnim sem, kako smo po TV gledali sokrajana Mitjo in Katjušo. Bilo je identično kot tokrat. Mislim, če to doživijo zdaj, potem si bodo tudi oni enkrat želeli narediti kaj podobnega, ko bodo odrasli. Tudi jaz sem bila majhna, prav tu na sprejemu za Mitjo in Katjušo, ko sta prišla z medaljami s svetovnim prvenstev v Črno. In sem ju gledala kot bogova. To sem si želela tudi jaz, tako da upam, da bo eden izmed vas tukaj morda čez deset let doživljal isto kot zdaj jaz."

Mazejeva je tudi poudarila, da ni naključje, da veliko športnikov prihaja prav iz Črne: "Tu sem jaz doma, s temi ljudmi sem se redno srečevala, ko sem bila še več časa doma. Črna je majhen kraj, ki ima izredno tradicijo v športu. Ko sem prišla domov, sem se srečala z Natašo Lačen, ko sem šla malo teč po dolini. In sva se pogovarjali o tem. Ona je orala eno ledino v tekaškem športu. Cenim te rezultate in vem, kaj je za to potrebno. Ljudje v teh krajih vedo, za kaj gre. Živijo s tem in to spoštujejo. Poznajo te od otroških let in vedo, kakšna zgodba je za teboj. Kakšno pot si prehodil, kdo vse ti je pomagal in kdo ti ni. Bolj kot domačini ne more vedeti nihče drug."

V sredo se naša najuspešnejša alpska smučarka odpravlja v Crans Montano, a ji ne bo težko preklopiti v svetovni pokal: "S temi dosežki mi bo še lažje preklopiti. Veselim se, da grem spet na sneg, veselim se tekem, ker sem izpolnila svoje sanje. Tega čakanja na olimpijske igre ne bo več in mislim, da bom šla veliko bolj razbremenjena na tekme svetovnega pokala. Osvojila sem to, za kar sem garala celotno svojo kariero."

Olimpijske igre so ji pobrale veliko energije v smislu fizičnih naporov: "Ritem je bil res naporen, nenehno sem bila na snegu, nonstop sem smučala. En dan pavze je bil premalo za regeneracijo. Kar pa zadeva psiho, pa sem še pridobila. Zdaj sem telo odpočila in se počutim dobro in ne bo nobenih težav za naprej."

Tine Maze pa zagotovo ne bomo videli na naslednjih olimpijskih igrah: "To je bila moja zadnja olimpijada in ne mislim lagati niti sebi niti vam. Zame je ta zgodba končana. Ne mislim iti na naslednjo olimpijado. Za zdaj so moji cilji kratkoročni. To sezono bom skušala dokončati z maksimalnimi rezultati in predstavami. Pač narediti, kar se še da narediti. Zaostanka imam kar precej, ampak dokler vrata še niso zaprta, se bom borila do konca. Zagotovo pa bom nastopila še na naslednjem svetovnem prvenstvu 2015."

Morda pa bo nekoč prav v Črni ustanovila svojo smučarsko šolo in svoje bogato znanje in izkušnje prenesla na mladi rod: "Zagotovo veste, da študiram na pedagoški fakulteti v Mariboru, razredni pouk. Eno bazo za poučevanje otrok vsekakor moram imeti. Mene zelo veseli delo z otroki. Mislim, da so čudoviti. Če bi že učila smučati, ne bi delala z odraslimi, temveč z otroki. Nobenih vrat nisem zaprla, bomo videli, kaj bo prinesla prihodnost."

Ne spreglejte