Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 11. 2017,
16.00

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

6

Natisni članek

Evropski olimpijski komite UEFA OKS Tomaž Vesel Tjaša Andree Prosenc Aleksander Čeferin Janez Kocijančič

Petek, 24. 11. 2017, 16.00

6 let, 4 mesece

Slovenci na visokih športnih položajih v tujini

Slovenci osvajajo Evropo: lani Čeferin, letos Kocijančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,90

6

Janez Kocijančič | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenski šport je bogatejši za novega funkcionarja na zelo visokem položaju. Dobro leto dni po Aleksandru Čeferinu (Uefa) se mu je na seznamu predsednikov mednarodnih športnih organizacij pridružil Janez Kocijančič. Nekdanji dolgoletni predsednik OKS je postal prvi mož Evropskega olimpijskega komiteja (EOC).

Evropski olimpijski komite (EOC) je zveza, ki združuje 50 nacionalnih olimpijskih komitejev. Med njimi je tudi Olimpijski komite Slovenije (OKS), ki mu predseduje Bogdan Gabrovec. Pred njim je vrsto let častno funkcijo opravljal Janez Kocijančič, starosta slovenskih športnih funkcionarjev.

V Minsku bo že v glavni vlogi

Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po finalu lige prvakov predal pokal kapetanu evropskih prvakov. | Foto: Getty Images Predsednik Uefe Aleksander Čeferin je po finalu lige prvakov predal pokal kapetanu evropskih prvakov. Foto: Getty Images EOC je bil ustanovljen leta 1968, v zadnjih letih pa pridobiva veljavo, saj je športnemu svetu predstavil pomembno novost, evropske igre.

Krstno izvedbo so doživele leta 2015 v Azerbajdžanu. Takrat je bil predsednik še Irec Patrick Hickey, ki pa je le leto dni pozneje zapustil položaj. Zapletel se je v afero, ki mu je spodkopala ugled. Zaradi suma nezakonite preprodaje vstopnic za olimpijske športne dogodke v Riu de Janeiru je zapustil predsedniški položaj, vršilec dolžnosti pa je postal Kocijančič. Ko bo nastopil čas za nove evropske igre - leta 2019 jih bo gostila beloruska prestolnica Minsk -, bo v predsedniški vlogi že Slovenec.

Na seznamu Slovencev, ki zasedajo visoke športne položaje v tujini, se je pridružil predsedniku Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksandru Čeferinu, predsedniku komisije za revizijo in skladnost pri Fifi Tomažu Veselu in podpredsednici Mednarodnega športnega arbitražnega sodišča v Lozani Tjaši Andrée-Prosenc.

Slovenci na vplivnih športnih položajih v tujini:

Aleksander Čeferin, predsednik Evropske nogometne zveze

Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters Pravnik in velik ljubitelj nogometa je pred kratkim dopolnil okroglih 50 let. Izhaja iz odvetniške družine Čeferin, kjer se strast do prava pretaka iz roda v rod. Diplomiral je na ljubljanski pravni fakulteti iz kazenskega prava, je večinski lastnik Odvetniške družbe Čeferin, lani pa je presenetil svet z enim najodmevnejših dosežkov v zgodovini slovenskega športa.

V Atenah je postal predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa), ene najmočnejših in najvplivnejših športnih organizacij na svetu. Spopada se z odgovorno vlogo prvega moža evropskega nogometa. Deležen je velike podpore članic evropske nogometne družine. Prizadeva si za čim več reform, s katerimi bi najbolj priljubljeno postransko stvar na tem svetu še bolj približal ljudem in jo naredil še bolj pravično do vseh deležnikov.

Ima dolgoletne izkušnje v svetu nogometa. Sodeloval je z nogometnim klubom Olimpija Ljubljana ter KMN Svea Litija, nato pa je pet let vodil Nogometno zvezo Slovenije (NZS).

Tomaž Vesel, predsednik komisije za revizijo in skladnost pri Fifi

Od lanskega poletja pomemben položaj v Mednarodni Tomaž Vesel | Foto: Bor Slana Foto: Bor Slana nogometni zvezi (Fifa) zaseda Tomaž Vesel, ki je predsednik neodvisne komisije za revizijo in skladnost. Gre za neprofesionalno funkcijo. Vesel je ob tem predsednik računskega sodišča, na čelo katerega je prišel pred tremi leti. S to institucijo ima veliko izkušenj, saj je bil diplomirani pravnik pred tem skoraj desetletje namestnik predsednika. Vesel ima tudi bogate mednarodne izkušnje kot svetovalec za področje revizije.

Zaradi vseh nepravilnosti in korupcijskih afer, v katerih se je Fifa znašla v zadnjem obdobju, sta transparentnost ter zavezanost legalnim in legitimnim normam pri upravljanju in vodenju še toliko pomembnejši in pod drobnogledom. Povrnitev zaupanja v organizacijo je eden ključnih ciljev predsednika Giannija Infantina.

Tjaša Andrée-Prosenc, podpredsednica Mednarodnega športnega arbitražnega sodišča v Lozani

Tjaša Andree Prosenc | Foto: STA , Foto: STA , Tjaša Andrée-Prosenc je uspešno povezala športno in poklicno udejstvovanje ter se zavihtela do vidnega položaja pri Mednarodnem športnem arbitražnem sodišču s sedežem v Lozani. Tam ni le slovenska predstavnica, temveč kot ena od dveh podpredsednic tudi članica predsedstva.

Arbitražno športno sodišče se je v zadnjih letih uveljavilo kot zadnja točka, na kateri športni akterji iščejo svojo pravico, potem ko so bili neuspešni v okviru svojih panožnih športnih zvez. Andrée-Prosenčeva je članica vodstvenega telesa, za kar pa ni zahtevana stalna službena prisotnost v Lozani. Nekdanja umetnostna drsalka in kotalkarica ter dolgoletna članica izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije zato kot odvetnica še naprej službuje v Ljubljani.

Kdo je Janez Kocijančič?

Janez Kocijančič je bil predsednik OKS kar 23 let. | Foto: Sportida Janez Kocijančič je bil predsednik OKS kar 23 let. Foto: Sportida Slovenski športni funkcionar z najbolj pestro kilometrino je brez dvoma Janez Kocijančič. Rodil se je 20. oktobra 1941. Bil je med člani iniciativnega odbora za ustanovitev OKS, ki so ga sestavljali še Ivo Daneu, Rajko Šugman, Janez Stele, Miroslav Cerar ter pokojna Evgen Bergant in Milan Jerman.

Že skoraj štiri desetletja ima 76-letni pravnik s pestro biografijo v politiki in gospodarstvu vidno vlogo tudi pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS). Vse od leta 1981 je namreč član predsedstva te krovne športne organizacije. V zadnjih sedmih letih ima tudi status podpredsednika odločevalnega organa panožne zveze, ki pod svojo streho združuje smučarje, skakalce, tekače, kombinatorce in deskarje. Kocijančičeva položaja pri FIS in EOC imata nepoklicno priponko. Podobno je veljalo za Olimpijski komite Slovenije, katerega predsednik je bil kar 23 let. V izvršni odbor EOC je bil izvoljen leta 2005, leta 2013 pa je postal podpredsednik evropskega olimpijskega gibanja.


 

Ne spreglejte