Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
18. 2. 2014,
22.01

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Soči 2014 olimpijske igre Rusija Latvija Češka

Torek, 18. 2. 2014, 22.01

2 leti, 3 mesece

Ovečkin: Proti Fincem bo vojna, boj do zadnjega diha

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob Sloveniji so si četrtfinale zagotovili še gostitelji OI, ki so s 4:0 premagali Norvežane, Latvijci, ki so presenetili Švicarje, in Čehi, ki so ugnali Slovake.

Ruski mediji so dodobra napadli svoje hokejiste, potem ko se jim ni uspelo neposredno uvrstiti v četrtfinale. Nekateri so šli celo tako daleč, da so jih zbodli z izjavami, da bodo verjetno kljub lahkemu tekmecu – Norvežanom – verjetno še trepetali za četrtfinale. In čeprav so na prvi zadetek čakali do 25. minute, je bila na koncu zmaga suverena. Z dvema zadetkoma in podajo je bil prvi junak obračuna Aleksander Radulov (enkrat je zadel prazen gol), ki je po tekmi s Skandinavci celo najučinkovitejši mož zborne komande. Po enkrat sta zadela Ilja Kovalčuk in Aleksej Terešenko, ki je 40 sekund pred koncem tekme postavil končni izid 4:0.

''Igro, ki smo jo prikazali v drugi tretjini, moramo prenesti na tekmo proti Fincem. S takšnim gibanjem, nadzorovanjem ploščka se moramo zoperstaviti Fincem. Seveda pa bomo morali priložnosti, sploh tiste stoodstotne, izkoristiti. To velja tako zame kot Sjomina, Malkina ali koga drugega. Mi bomo pripravljeni. To bo boj do zadnjega diha, to bo vojna," se je po zmagi k četrtfinalu ozrl Aleksander Ovečkin, ki je edini zadetek dosegel na olimpijskih igrah dosegel proti Sloveniji.

Švicarji in Latvijci so se na turnirju srečali še drugič. Če so v skupinskem delu slavil aktualni svetovni podprvaki, ki so hokejiste baltske dežele premagali v 60. minuti tekme, se je tokrat scenarij obrnil. Po Sloveniji so namreč lepo presenečenje pripravili še Latvijci, ki jim je edinim uspelo premagati izvrstnega švicarskega vratarja Jonasa Hillerja – na prvi medsebojni tekmi in proti Čehom je mrežo namreč ohranil nedotaknjeno. A tokrat so ga spodnesle tri minute prve tretjine, ko sta ga prelisičila Oskars Bartulis in Lauris Darzins. Tudi tokrat se je izkazal latvijski vratar Edgars Masalskis, ki je ustavil 32 od 33 poskusov, premagal ga je le Martin Pluss.

Latvijce, ki so po veliki zmagi hvalili selektorja Teda Nolana, da jih je pripeljal do tako velikega uspeha, v četrtfinalu čakajo branilci olimpijskega naslova Kanadčani. "Zgodovinsko. Prvič smo v četrtfinalu olimpijskih iger. Malokdo je verjel v nas, a mi smo dokazali, da zmoremo. Odlično,'' je bil navdušen napadalec Kaspars Daugavin, ki se je dotaknil še sredinega obračuna: "Kanada je ena od največjih hokejskih velesil. To bo za nas izjemno težka tekma. Dali bomo vse od sebe. Nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Čudeži se dogajajo."

Če je Švicarjem majhen čudež uspel na lanskem svetovnem prvenstvu, ga tokrat ne bodo deležni. "Če ne zadeneš, je težko zmagati. Kakšno tekmo že lahko dobiš z 1:0, a v nedogled tako ne gre," je bil razočaran strelec edinega zadetka Martin Pluss.

Češki hokejisti so si četrtfinale olimpijskega hokejskega turnirja zagotovili z zmago nad sosedo Slovaško, a ta ni bila tako samoumevna, kot bi si lahko mislili. Čehi so pomembno tekmo začeli nadvse odločno, že v prvi tretjini po golih Aleša Hemskyja, Romana Červenke in Davida Krejčija prišli do udobnega vodstva, ki ga je v drugi tretjini z drugim golom na tekmi še povišal Červenka, a nato je na sceno stopil slovaški ostrostrelec Marian Hossa, z dvema zaporednima zadetkoma razpolovil češko vodstvo, gol priključka pa je v 49. minuti tekme dosegel Tomas Surovy. Slovaki so zavohali priložnost in napadli z vsemi topovi, v izdihljajih tekme so iz vrat potegnili svojega čuvaja mreže, a Čehi so pritisk zdržali, še več, kot se rado zgodi v takšnih trenutkih, z golom v nebranjeno mrežo so postavili končni izid 5:3. Strelec petega gola za Češko je bil Tomaš Plekanec.

Slovaki so na vrata češkega čuvaja mreže Ondreja Paveleca sprožili 32 strelov, 29-krat je posredoval uspešno, na drugi strani pa je slovaški vratar Jan Laco ubranil 24 strelov in bil štirikrat premagan.

Ne spreglejte