Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
4. 2. 2014,
9.12

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Soči 2014

Torek, 4. 2. 2014, 9.12

2 leti, 3 mesece

Olimpijske igre v Sočiju dražje tudi od megalomanskih v Pekingu (grafika)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Olimpijskih iger v Sočiju se je že zdavnaj oprijel sloves najdražjih olimpijskih iger v zgodovini. Z vrtoglavimi stroški v višini 50 milijard dolarjev bodo presegle celo olimpijske igre v Pekingu.

Prireditelji največjega športnega dogodka v letošnjem letu visoke stroške opravičujejo v vlaganjih v infrastrukturo, večina olimpijskih objektov, ki bodo hkrati postali tudi paraolimpijski, je na novo zgrajena, povsem obnovljena pa je tudi prometna infrastruktura, ki povezuje olimpijska prizorišča v obalnem in gorskem delu. Ruske oblasti računajo, da naj bi se poletno letovišče ruskih petičnežev ob Črnem morju po zaslugi dediščine olimpijskih iger in novozgrajene infrastrukture razvilo v napredno zimsko-športno središče za petične goste.

Glasni očitki o korupciji Poleg vseh zapletov zaradi še nedokončanih objektov – med njimi so tudi prenočišča za predstavnike medijev − se Soči otepa tudi vse glasnejših očitkov o korupciji.

Najbolj glasen kritik je dolgoletni predsednik Mednarodne smučarske zveze (FIS) in vplivni član Mednarodnega olimpijskega komiteja Gian-Franco Kasper, ki je pred časom za švicarsko javno televizijo SRF izjavil, da je projekt Soči 2014 že vse od leta 2007, ko so Rusiji dodelili organizacijo olimpijskih in paraolimpijskih iger, močno prepleten s korupcijo. Trdi celo, da je kar tretjina sredstev iz ruskega proračuna, rezerviranega za organizacijo zimskih olimpijskih iger v Sočiju, v času priprav na Soči 2014 izginila v obliki podkupnin. Kar ena tretjina 55 milijard dolarjev težkega proračuna naj bi romala v žepe državnim uradnikom.

Slovenski športniki se selijo v Soči Vrtoglavi zneski gor ali dol, zimske olimpijske igre v Sočiju so tik pred vrati, na prizorišče se te dni zgrinjajo tudi slovenski športniki. Po prvi odpravi slovenskih športnikov, ki je proti Sočiju odpotovala prejšnji četrtek, se je danes zjutraj z Brnika proti Sočiju podala najštevilčnejša slovenska olimpijska odprava, v kateri so bili tudi športniki, od katerih Slovenija pričakuje največ, smučarski skakalci s Petrom Prevcem na čelu in smučarsko kraljico Tino Maze, manjkala pa ni niti slovenska hokejska reprezentanca, ki je na dnevu slovenskega hokeja sinoči hokejske palice prekrižala s hokejisti, ki so pred 30 leti zaigrali na olimpijskih igrah v Sarajevu.

Olimpijske igre v Sočiju bomo podrobno spremljali tudi na Sportalu.

 
Ne spreglejte