Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
17. 6. 2015,
10.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Muhammad Ali boks

Sreda, 17. 6. 2015, 10.14

8 let

Muhammad Ali v Bakuju pokazal svojo moč

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ameriški boksar Muhammad Ali, ki se je pred 73 leti rodil kot Classius Clay, ima v Bakuju soimenjaka. To je nadarjeni britanski najstnik Muhammad Ali. V torek je prvič zmagal na evropskih igrah.

"Sem musliman. Muhammad Ali je pogosto muslimansko ime, to, da sva oba boksarja, pa je zgolj naključje," je mladi britanski boksar v Bakuju že stoprvič pojasnil javnosti, da je njegovo ime nespremenjeno od prvega dne, ko je prišel na svet, in da sprva ni bilo neposredno povezano z ameriškim zvezdnikom. Zdaj je, saj sta oba boksarja, ki rada premagujeta tekmece in osvajata najvišja mesta.

"Na začetku je bilo mučno, ker so me vsi primerjali z njim (ameriškim legendarnim soimenjakom Muhammadom Alijem, op. p.). Tega nisem znal prenesti. Zdaj je lažje in se temu le še nasmejem," je dejal mladi Britanec, ki se je tako otresel pritiska.

Ko se je rodil v Angliji, je Američan Ali prižgal olimpijski ogenj na slovesnosti v Atlanti. "Ali je bil velik boksar in zelo dober človek. Vedno je rekel le tisto, v kar je verjel. Ogledal sem si vse njegove dvoboje," ga je po tem, ko je vstopil v boks, navdušila veličina soimenjaka, ki že mnogo let boleha za Parkinsonovo boleznijo.

V Baku je prišel kot samozavestna zamenjava

Ker je Britanec bistveno lažji in drobnejši od "velikega" Alija, ikone svetovnega boksa, nastopa v mušji kategoriji do 52 kilogramov. V prvem krogu je v Kristalni palači, ki je pred tremi leti gostila Evrovizijo, brez težav izločil veliko starejšega tekmeca iz Moldavije in se uvrstil med 16 najboljših.

Prihaja iz mesta Keighley, v Baku pa po prvotnem scenariju sploh ni nameraval odpotovati, saj je bil za nastop v njegovi mušji kategoriji predviden Valižan Andrew Selby. Ker pa se je ta poškodovan, je vskočil samozavestni Muhammad, ki je v Azerbajdžan prišel z jasnim ciljem. "Želim medaljo, želim se tudi uvrstiti na svetovno prvenstvo, ki bo oktobra v Dohi. Prepričan sem, da lahko uresničim cilj," je dokazal, da mu ne manjka ambicij.

Muhammad ima 18 let in velja za boksarja, ki bi lahko v ringu pokazal še ogromno. Na mladinskih prvenstvih se je izkazal in osvojil že tri medalje. V evropski konkurenci je bil prvi, v svetovni drugi, na mladinskih olimpijskih igrah v Nanjingu pa tretji. Konec tedna bo praznoval 19. rojstni dan, njegov naslednji tekmec pa bo Italijan Vincenzo Picardi, ki je pred sedmimi leti na olimpijskih igrah v Pekingu osvojil bronasto medaljo.

Njegov veliki cilj so olimpijske igre v Tokiu, izrazil pa je tudi željo, da bi se počasi preselil med profesionalce. Tako bi ga verjetno čakalo kar nekaj dvobojev v ZDA, v domovini njegovega slavnega soimenjaka, ki je v boksu in svetovnem športu nasploh postavljal nove mejnike.

Ne spreglejte