Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 12. 2011,
16.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Joao Havelange MOK

Ponedeljek, 5. 12. 2011, 16.59

8 let

Havelange odstopil s položaja v MOK

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Nekdanji predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) in član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Joao Havelange je odstopil s svojega položaja.

Joao Havelange, 95-letni Brazilec, ki je bil član MOK z najdaljšim stažem, je izstopil iz krovnega olimpijskega gibanja le nekaj dni pred tem, ko bi ga Mok suspendiral zaradi očitkov jemanja podkupnin. MOK Havelangeju očita, da je med leti 1974 in 1998, ko je bil na čelu Fifa, jemal podkupnine ob prodaji televizijskih pravic. Od leta 1998 je Brazilec pri Fifa častni predsednik. Krovna nogometna zveza je v sporočilu za javnost zapisala, "da je bila obveščena o odstopu Havelangeja in da je Mok ustrezno zaključil primer".

Omenjeni odstop pa naj bi v prihodnjih mesecih zamajal tudi stolčke nekaterih drugih ljudi v omenjenih in tudi drugih organizacijah. Tako bi se naj na primer morala zagovarjati tudi predsednik Afriške nogometne zveze Issa Hayatou in predsednik Mednarodne atletske zveze Lamine Diack. Tudi nekdanji svak Havelangeja Ricardo Teixeira, predsednik brazilske nogometne zveze in organizacijskega komiteja svetovnega prvenstva 2014 v Braziliji, bo v prihodnjih dneh nedvomno slabo spal. Skupaj s tastom je namreč osumljen, da je pod pretvezo namišljenih podjetij s strani propadle agencije za prodajo televizijskih pravic ISL dalj časa prejemal "odstotke". Funkcionarji naj bi za sklepanje omenjenih pogodb v daljšem obdobju, ko so bili na položajih, namreč prejeli tudi milijonske vsote. Oba, tako Havelange kot tudi Teixeira, sta obtožbe do zdaj vztrajno zanikala.

V Fifi so bili do zdaj očitkov deležni tudi mnogi drugi na visokih položajih zaposleni funkcionarji. Pod drobnogledom bodo v prihodnje tako še Julio Grondona (Argentina), Nicolas Leoz (Paragvaj), Chuck Blazer (ZDA) in Worawi Makudi (Tajska). Tudi ti so vse očitke do zdaj zavračali. Odkar je krovna nogometna zveza svetovno prvenstvo 2018 podelila Rusiji in 2022 Katarju, so se zadeve v vodstvu Fifa precej spremenile. Trije funkcionarji so morali s svojih položajev - Mohamed bin Hammam (Katar), Amos Adamu (Nigerija) in Reynald Temari (Tahiti). Nekdanji podpredsednik Fifa Jack Warner se je suspenzu ognil s predčasnim odstopom.

Ne spreglejte