Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
30. 4. 2021,
12.48

Osveženo pred

2 leti, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

14

Natisni članek

cepiva Tokio 2020 OKS

Petek, 30. 4. 2021, 12.48

2 leti, 11 mesecev

Cepljenje olimpijcev

Gola rama za miren pogled proti Tokiu

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,85

14

Natančno 83 dni pred otvoritveno slovesnostjo zamaknjenih olimpijskih iger v Tokiu je prva skupina slovenskih olimpijskih kandidatov prejela cepivo proti novemu koronavirusu. "To zagotavlja predvsem mirnost," so v en glas zatrjevali predstavniki različnih športnih panog.

Plezalka Janja Garnbret v vojaški uniformi, košarkar Jaka Blažič v klubski trenirki, kolesar Luka Mezgec v civilni obleki in še bi lahko naštevali. Široka paleta športnikov je potrpežljivo čakala na vstop v dvorano ene od ljubljanskih vojašnic. Gre za del olimpijskih kandidatov, ki so se odzvali vabilu Olimpijskega komiteja Slovenije in se slabe tri mesece pred olimpijskimi igrami v Tokiu cepili proti novemu koronavirusu. Vsi so prejeli cepivo Janssen, saj zadostuje enkratni odmerek.

"To je edina prava pot, ki prinaša mirnost. Vsaj glede zdravja," je kmalu po tem, ko je zavihal rokav majice in zdravstveni delavki ponudil golo ramo, dejal atlet Luka Janežič. Enoletni zamik olimpijskih iger mu je sicer močno spremenil načrte, a verjame, da je trenutno še hitrejši, kot je bil pred letom. "Ni bilo lahko, a v trenutku, ko so bile igre prestavljene, smo se morali začeti pripravljati po drugačnem programu," pravi tekač na 400 metrov.

Podobno razmišlja tudi Janja Garnbret, verjetno najbolj vroče slovensko železo v olimpijskem ognju. Vsaj ko beseda nanese na pogovor o napadu na odličje. "Osredotočenost je vse večja. Po prejetju cepiva pa sem še veliko bolj mirna," pravi najboljša slovenska plezalka, ki bo na Japonskem prvič zakorakala v olimpijsko areno in se preizkusila v kombinaciji, sicer novosti v programu OI.

Bolj negotov je ob pogledu proti Tokiu kolesar Luka Mezgec, saj še ne ve povsem natančno, ali se bo znašel v olimpijski odpravi. "Odločitev bo sprejel selektor. Večina kandidatov bo nastopila na Dirki po Franciji. Verjetno bo med dirko ocenil pripravljenost, nato pa nas bo pot od tam vodila v Tokio," pravi eden od prvih športnikov, ki so prejeli cepivo. "Ko sem slišal za možnost cepljenja, sem poklical niz zdravnikov in pretehtal vsa mnenja. Videl sem, da je to najboljša možnost," pravi 32-letni član moštva BikeExchange, ki smo ga pred kratkim poznali pod imenom Mitchelton-Scott.

Še večja negotovost okrog nastopa na OI vlada pri košarkarjih, ki si bodo nastop na OI poskušali zagotoviti v začetku julija na kvalifikacijskem turnirju v Kanuasu. "Upam, da nam bo uspelo," pravi Jaka Blažič, eden od petih košarkarjev, ki so bili že cepljeni. "Nobenih pomislekov nisem imel glede cepljenja. To je korak proti normali," je dejal član Olimpije, prikimal pa mu je tudi reprezentančni in klubski soigralec Luka Rupnik: "Le če se bomo vsi cepili, bomo zaživeli normalno."

Za olimpijske kandidate sta sicer predvidena še dva cepilna termina v maju. Dober mesec pozneje, 29. junija, pa bo IO OKS potrdil tudi seznam potnikov. Velikost reprezentance bo odvisna predvsem od (ne)uspešnosti košarkarske reprezentance. Če si bo ta zagotovila olimpijsko vozovnico, naj bi v japonsko prestolnico potovalo okrog 60 slovenskih športnikov. V nasprotnem primeru dobrih 45. Trenutno je na seznamu še kar 97 kandidatov oziroma mest iz kar 23 športnih panog.

Seznam olimpijskih kandidatov


Atletika:
Kristjan Čeh, Luka Janežič, Žan Rudolf, Nejc Pleško, Maruša Mišmaš Zrimšek, Tina Šutej, Agata Zupin, Anita Horvat, Lia Apostolovski, Maja Mihalinec Zidar, Maruša Černjul in Neja Filipič

Gimnastika:
Ekaterina Vedeneeva, Sašo Bertoncelj in Tjaša Kysselef

Golf:
Katja Pogačar

Jadranje:
Žan Luka Zelko, Tina Mrak in Veronika Macarol

Judo:
Adrian Gomboc, Martin Hojak , Anamari Klementina Velenšek, Andreja Leški, Maruša Štangar, Tina Trstenjak, Kaja Kajzer in Anka Pogačnik

Kajak/kanu:
Jošt Zakrajšek, Vid Debeljak, Anja Osterman, Špela Ponomarenko Janić, Benjamin Savšek, Luka Božič, Peter Kauzer, Eva Terčelj, Urša Kragelj, Eva Alina Hočevar in Alja Kozorog

Karate:
Tjaša Ristić

Kolesarstvo:
Primož Roglič, Tadej Pogačar, Jan Polanc, Jan Tratnik, Luka Mezgec, Matej Mohorič, Eugenia Bujak, Urška Pintar in Tanja Žakelj

Lokostrelstvo:
Gašper Štrajhar

Namizni tenis:
Bojan Tokić, Darko Jorgić, Deni Kožul in Peter Hribar

Odbojka na mivka:
moška ekipa in ženska ekipa

Košarkarska reprezentanca:
moška ekipa in 3x3

Plezanje:
Jernej Kruder, Janja Garnbret, Mia Krampl in Lučka Rakovec

Plavanje
Martin Bau, Peter John Stevens, Katja Fain, Neža Klančar, Tjaša Vozel, Daša Tušek, Janja Šegel  in Špela Perše

Rokoborba
David Habat

Strelstvo
Boštjan Maček, Denis Vatovec, Živa Dvoršak, Jasmina Maček, Klavdija Jerovšek in Urška Kuharič

Taekwondo
Ivan Konrad Trajkovič

Tenis
Aljaž Bedene, Andreja Klepač, Tamara Zidanšek  in Kaja Juvan
olimpijske igre Tokio
Sportal OI v Tokiu brez gledalcev?
Bojana Beović
Novice Bojana Beović o tem, kaj se dogaja z dobavo cepiv #video
olimpijske igre Tokio
Sportal Olimpijci bodo testirani vsak dan
 
Ne spreglejte