SiolNET. Sportal Olimpizem
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Bodo Kenijci sprejeli zakon o dopingu in si zagotovili OI 2016?

0

termometer

V kenijskem parlamentu je nekaj dni pred iztekom roka, ki ga je določila svetovna protidopinška organizacija (Wada), potekala razprava o zakonu, s katerim bi uredili nadzor dopinga in njegovo uporabo uvrstili med kazniva dejanja.

Kenija je sicer že zamudila rok, ki je bil najprej postavljen do 14. februarja, a ga je Wada podaljšala do 5. aprila. Sredi marca je Wada kenijski olimpijski komite opozorila, da se ji izteka čas, do katerega mora rešiti nakopičene dopinške težave. Po izteku tega roka Keniji grozi, da ne bo mogla nastopiti na olimpijskih igrah v Riu de Janieru, kjer predvsem njeni atleti in atletinje pričakujejo, da bi lahko osvojili veliko število medalj.

V kenijskem parlamentu je končno prišlo do razprave o protidopinškem zakonu, predlagali pa so tudi kazen v višini tisoč evrov (sto tisoč kenijskih šilingov) ali enoletno zaporno kazen za športnike, ki bi bi bili na testu dopinga pozitivni. Še strožja kazen je predvidena za osebe, ki bi tihotapile ali preprodajale prepovedane snovi, saj bi morale plačati 26.200 evrov kazni (tri milijone kenijskih šilingov) ali v zaporu preživeti tri leta.

Keniji teče voda v grlo. Dan D je torek, 5. april

Predhodno branje zakona je bilo v sredo pozno popoldan, vendar je do njegovega sprejetja še dolga pot, saj mora iti še skozi dve parlamentarni zaslišanji, mogoče so še razprave na nekaterih drugih odborih, na koncu pa mora priti še do predsednikove privolitve. To pa je proces, ki lahko traja še nekaj mesecev.

Sebastian Coe, predsednik svetovne atletske zveze (Iaaf) je že pred časom dejal, da bodo strogo kaznovali vsako državo, ki bo skušala prikriti jemanje dopinga, predsednik Wade Craig Reedie pa je že 11. marca dejal: "V Keniji se zelo dobro zavedajo, kaj morajo narediti. Njihov odgovor čakamo do 5. aprila."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin