Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 7. 2021,
5.39

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Natisni članek

Lydia Jacoby Tokio 2020

Torek, 27. 7. 2021, 5.39

2 leti, 9 mesecev

OI Tokio, plavanje

Sedemnajstletnica šokirala branilko naslova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,81

1

Lydia Jacoby | Lydia Jacoby je poskrbela za veliko presenečenje. | Foto Reuters

Lydia Jacoby je poskrbela za veliko presenečenje.

Foto: Reuters

Ameriška plavalka Lydia Jacoby je na olimpijskih igrah v Tokiu šokirala branilko naslova iz Ria 2016 Lilly King ter zmagala na 100 metrov prsno.

Kingova je vodila večino prvih 50 metrov tekme, toda pri obratu je že zaostajala za Schoenmakerjevo. Medtem ko so bile vse oči uprte v dvoboj Kingove in Schoenmakerjeve, je Jacobyjeva trdno držala tretje mesto. V ospredje se je prebila šele na zadnjih 15 metrih in poskrbela za dramatičen in kaotičen zaključek tekme.

Jacobyjeva je za svojo domačo Aljasko osvojila prvo olimpijsko medaljo v plavanju. Je tudi prva plavalka iz te zvezne države, ki se je kadarkoli doslej uvrstila v ameriško reprezentanco. V Sewardu na Aljaski, kjer najstnica živi, sploh nimajo olimpijskega bazena. V času pandemije covida-19 se je zato morala preseliti v dve uri vožnje z vlakom oddaljeni Anchorage.

"Vsekakor sem se borila za medaljo. Vedela sem, da jo lahko osvojim," je dejala po tekmi. A hkrati je priznala, da zmage ni pričakovala: "Ko sem pogledala navzgor na semafor, je bilo noro."

Leta 2019, zadnje polno leto tekmovanj pred pandemijo, je bil njen čas na 100 metrov prsno 1:08,12 minute, do junija letos ga je izboljšala na 1:05,28 minute. Danes je prvič prebila mejo 1:05 minute.

"Menim, da lani nikakor ne bi bila pripravljena," je o prestavljenih olimpijskih igrah na Japonskem povedala junija. V dodatnem letu, ki ga je imela za trening, je zrasla psihično in fizično, je dodala.

Lilly King je osvojila tretje mesto. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Lilly King je osvojila tretje mesto. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kingova neporažena pet let in pol

Za nesporno favoritinjo na današnji tekmi je veljala Kingova. Kadar ni bila diskvalificirana, je bila na vseh tekmah do Tokia neporažena pet let in pol. Odkar je 24-letnica osvojila zlato olimpijsko medaljo v Riu in še posebej od svetovnega rekorda na svetovnem prvenstvu leto pozneje, je veljala za nepremagljivo.

Da bi lahko na teh igrah bila v težavah pa se je pokazalo že v ponedeljkovih polfinalnih bojih, ko jo je Schoenmakerjeva, ki ima še boljše rezultate na 200 metrov prsno, premagala in hkrati podrla njen olimpijski rekord.

A v finalu se je uresničil stari pregovor, da tam, kjer se borita dva, tretji dobiček ima. Do zmage je tako presenetljivo prišla Jacobyjeva. To sicer ni pretirano potrlo Kingovo, ki je bila vesela, da je zmaga ostala v rokah ZDA: "Všeč nam je, ko nam uspe pripeljati zlato domov v našo ameriško družino. Dekle je odplavalo najboljši tekmo svojega življenja, zato sem lahko ponosna, da sva del iste ekipe," je za NBC dejala Kingova.

100 m prsno:
1. Lydia Jacoby (ZDA)                  1:04,95
2. Tatjana Schoenmaker (JAR)            + 0,27
3. Lilly King (ZDA)                       0,59
4. Jevgenija Čikunova (ROK)               0,95
5. Julija Jefinoma (ROK)                  1,07
6. Sophie Hansson (Šve)                   1,12
7. Martina Carraro (Ita)                  1,24
8. Mona McSharry (Irs)                    1,99
Kaylee McKeown
Sportal Avstralka Kaylee McKeown z olimpijskim rekordom
Tina Trstenjak
Sportal Savinjski vihar za novo slovensko kolajno
Ricarda Funk
Sportal Ricarda Funk olimpijska prvakinja, Terčeljeva obstala v polfinalu
Ne spreglejte