Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 7. 2021,
9.17

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Natisni članek

Hend Zaza Tokio 2020

Petek, 23. 7. 2021, 9.17

2 leti, 9 mesecev

OI Tokio

Najmlajša udeleženka OI v Tokiu: trenirala je tudi pri 40 stopinj Celzija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,76

1

Sirka Hend Zaza je z le 12 leti najmlajša udeleženka letošnjih olimpijskih iger v Tokiu. Mlada namiznoteniška igralka, ki je del begunske ekipe na igrah, je tako hitro izpolnila otroške sanje po nastopu na največjem športnem dogodku, s svojimi nastopi pa bo skušala vsaj malo razvedriti zaradi vojne razdejano domovino.

Kmalu so spoznali njen velik talent

Hend Zaza, ki je čez noč postala najbolj znana športnica v Siriji, potem ko je zmagala na azijskem prvenstvu v namiznem tenisu, se bo v soboto v predkrogu med posameznicami pomerila z 39-letno Avstrijko Liu Jia.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je talent Zaze že leta 2014 prepoznal Adham Jamaan. "Leta 2014, ko sem jo videl na treningu z bratom Obeido, je bila stara med pet in šest let. Takoj sem prepoznal njen naravni talent," je dejal njen nekdanji trener Jamaan. Dodal je, da Zaza premore resnost in predanost, ki je potrebna za vrhunske dosežke.

Najmlajši športnik, ki je nastopil na olimpijskih igrah, je bil 10-letni Grk Dimitrios Loundras. Tekmoval je na olimpijskih igrah v Atenah leta 1896, kjer je v ekipnem tekmovanju osvojil bronasto medaljo.

Zaza je hitro začela blesteti na tekmovanjih, že leta 2018 pa je postala državna prvakinja v absolutni ženski konkurenci.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by World Table Tennis (@wtt)

Trenirala je tudi pri 40 stopinj Celzija

Vojna je vplivala na njene treninge, a je to ni ustavilo pri doseganju ciljev. Po poročanju IITF, dvorani, kateri trenira mlada športnica, je vse prej kot primerna za treninge. Mize so stare, tla so betonska, pogostokrat pa se zgodi, da ostanejo brez elektrike. Zato so odvisni od dnevne svetlobe, takrat pa se temperature v telovadnici dvignejo tudi do 40 stopinj Celzija.

"Bila sem samozavestna, da lahko zmagam na zahodnoazijskem prvenstvu v Jordaniji. Vesela sem, da mi je uspelo. Sanjala sem o tem, da bi postala svetovna in olimpijska prvakinja," pravi Zaza, ki si sicer želi postati farmacevtka.

Njen nekdanji trener pravi, da sta že pred leti zastavila cilj, da bo Zaza v Parizu 2024 merila na medaljo.

Na Japonskem šest sirijskih športnikov

Na Japonskem bo sicer nastopilo šest sirijskih športnikov, Zaza je edina predstavnica v ženski konkurenci. Poleg nje bodo Sirijo zastopali še Majd Eddin Ghazal (atletika), Maan Asaad (dviganje uteži), Ahmad Hamcho (konjeništvo), Ayman Kelzieh (plavanje) in Mohamad Maso (triatlon).

Tadej Pogačar Imola
Sportal Spopad za olimpijski prestiž pod mogočno goro Fuji
Žiga Ravnikar
Sportal Ravnikar 41., v izločilnih bojih ga časa sedmi s svetovne lestvice
Tokio 2020
Sportal Težave v Tokiu: Zaplet pri prihodu slovenskih atletov, Rusinja se je zgrudila, vse več pozitivnih testov
Ne spreglejte