Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Torek,
27. 7. 2021,
14.16

Osveženo pred

2 leti, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

5

Natisni članek

Clarisse Agbegnenou olimpijske igre Tokio 2020 Tina Trstenjak Marjan Fabjan

Torek, 27. 7. 2021, 14.16

2 leti, 9 mesecev

PO NOVI SLOVENSKI KOLAJNI

Marjan Fabjan: Nihče mi ne bo ukazoval

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,51

5

Tina Trstenjak | Olimpijski utrinek dneva: zlata Clarisse Agbegnenou in srebrna Tina Trstenjak po olimpijskem finalu | Foto Anže Malovrh/STA

Olimpijski utrinek dneva: zlata Clarisse Agbegnenou in srebrna Tina Trstenjak po olimpijskem finalu

Foto: Anže Malovrh/STA

Nova olimpijska prvakinja v judu v kategoriji do 63 kilogramov Clarisse Agbegnenou bo v kratkem v Celju obiskala slovensko tekmico Tino Trstenjak, ta je zlatu iz Ria zdaj dodala še srebro iz Tokia. V kakšni vlogi pa bo gostjo takrat pozdravil trener Marjan Fabjan, ki je podaljšal niz osvajanja kolajn na OI, še ni znano. "Zdaj potrebujem mir," pravi alfa in omega slovenskega juda.

Od našega poročevalca (sportal) | Foto:
Tina Trstenjak
Sportal Savinjski vihar za novo slovensko kolajno

"Allez Les Bleus," se glasi znani francoski navijaški vzklik, ki v prevodu spodbuja modre. Zato v finalnem boju ženskega juda do 63 kg, v katerem sta se, enako kot že pred petimi leti v Riu, pomerili Tina Trstenjak in Clarisse Agbegnenou, ni bil ustrezen. Francozinji je namreč pripadel beli judogi, v modri opravi pa se je predstavila Slovenka. Epilog je bil tokrat drugačen kot v Braziliji. Francozinja je namreč upravičila vlogo velike favoritinje ter po petih naslovih svetovne prvakinje in treh zaporednih evropskih zlatih prvič postala še olimpijska prvakinja.

Da povsem zasluženo, je po tekmi priznala tudi Trstenjakova, še pred tem pa se je s tekmico in prijateljico v eni osebi znašla v tesnem objemu. "Če bi izbirala tekmico v finalu, bi izbrala njo. Na tatamiju sva tekmici, sicer pa prijateljici. Najini dvoboji so vedno spektakularni. Vselej prikaževa dober judo. Skupaj piševa zgodovino v kategoriji do 63 kilogramov. Zanimivo je, da številne tekmovalke ne vedo, kako se boriti z njo. Jaz vem. Moj slog ji ne ustreza. Zato sem stavila nanj. Ni se povsem izšlo. V Riu je bila Clarisse prepričana o zanesljivi zmagi, v Tokiu je bila bolj previdna. Stalno je opozarjala name," pravi Trstenjakova.

Tina Trstenjak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Odličen medsebojni odnos je potrdila tudi nova olimpijska prvakinja. "Tina je po eni strani odlična tekmovalka, po drugi strani pa prijetna oseba. Obljubila sem ji, da jo v kratkem obiščem v Sloveniji. Nisem še bila tam, pa sem o tej državi slišala toliko lepega," pravi Clarisse, ki je pravzaprav vse od poraza v Riu de Janeiru na nezaustavljivem pohodu. Nadaljeval se je tudi v Tokiu. Kakšna bo pot do Pariza, še ne ve. O nadaljnjih korakih pa smo povprašali tudi novo podprvakinjo. "Joj, še Tokia ni konec, tako da ne morem gledati naprej," je odvrnila Tina, ki je v dopoldanskem delu nastopala s hudimi bolečinami v hrbtu, a je vseeno v nizu premagovala tekmice.

S finalnim porazom se zanjo ni končal le dolg dan, temveč najdaljše medolimpijsko obdobje. "Zaradi zlata iz Ria v Tokiu nisem čutila dodatnega pritiska. Je pa za menoj težko obdobje. Dolgih pet let. Še posebej zadnja tri leta so bila še posebej zahtevna. Toda nekako se je vse poklopilo. Imam kolajno, čeprav je srebrna. Ponosna sem na to. Olimpijske igre so specifično tekmovanje. Iz borbe v borbo sem bila boljša. Le drobna napaka se mi je pripetila v finalu," dodaja najboljša slovenska judoistka, ki je bila ob koncu dolgega dneva v 57 let stari dvorani Nippon Budokan povsem drugačna kot pred dnevi. Sproščena, nasmejana, odzivna. Kot bi nekdo izklopil stikalo za tekmovalno osredotočenost.

Tina Trstenjak | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Marjan Fabjan: Nihče mi ne bo ukazoval

Podobno velja za trenerja Marjana Fabjana, očeta vseh slovenskih olimpijskih kolajn v judu. V vitrini jih zdaj visi že šest s petih olimpijskih iger.

Tina Trstenjak | Foto: Anže Malovrh/STA Foto: Anže Malovrh/STA
Če želi slovenski novinar na olimpijskih igrah spremljati osvojitev slovenske kolajne, mora v dvorano za judo. Od Aten naprej. Verjetno vas marsikdo povpraša o receptu.
Že 21 let sem na tej poti. Trenutno sem zadovoljen in utrujen. Dovolj imam teh zaprtih prostorov, težav s prehrano in pritiska, ki sem si ga nalagal. Čakal sem na današnji dan. Prišel sem po zlato kolajno. Dobro, tudi s srebrom bomo zadovoljni.

Kako komentirate to tesno vez med Tino in Clarisse Agbegnenou?
Gre za dve vrhunski tekmovalki. Prav je, da se družita in izmenjujeta informacije. Ne le o športu, temveč širše. Da, imata kolajne, a treba se je pripraviti na življenje.

Marjan Fabjan | Foto: MaPa Foto: MaPa Kaj pa nadaljevanje vaše olimpijske pravljice?
Prav nič ne bom napovedoval. A če se mi ne bo ljubilo, bom dvignil roke. Nihče mi ne bo ukazoval. Nihče me ne bo prepričeval. Če se bom odločil, da imam dovolj, bom odšel. Trenutno ne vem, kako in kaj. Vsekakor pa ne bom dajal obljub.

Pa je v Sloveniji dovolj "materiala" za nadaljevanje?
Ne gre le za vprašanje tekmovalcev. To je tudi vprašanje mojega časa. Jaz se moram naprej stalno ukvarjati s svojimi učenci in reševati njihove težave.

Zdaj verjetno ni dober čas za sprejemanje odločitev. Mar ne?
Res je. Moram domov. Potrebujem čas v naravi. Vesel pa sem, da ima Tina kolajno. Ni zlata, smo pa v deželi vzhajajočega sonca.
Tina Trstenjak
Sportal Zakaj so judoisti v belem in modrem? Gotovo ne zaradi modnih smernic!
Darko Jorgić
Sportal Izjemni Jorgić šokiral četrtega igralca sveta in se uvrstil v četrtfinale!
Kristjan Čeh
Sportal Slovenski atleti na čelu s Kristjanom Čehom se selijo v olimpijsko vas
Ivan Trajković
Sportal Ivan Trajković za las prekratek za bron: Vse sem dal od sebe
Ne spreglejte