Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
17. 6. 2017,
15.45

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05

Natisni članek

Finska Slovenija svetovna liga Slobodan Kovač slovenska odbojkarska reprezentanca

Sobota, 17. 6. 2017, 15.45

6 let, 6 mesecev

Svetovna liga, druga kakovostna skupina - turnir v Egiptu

Slovenci zmleli Fince in se uvrstili na zaključni turnir

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,05
Slovenija Finska | Foto FIVB

Foto: FIVB

Slovenski odbojkarji so na drugi tekmi turnirja svetovne lige v Kairu s 3:0 premagali Finsko in si dokončno zagotovili vstopnico na zaključni turnir, ki bo 24. in 25. junija v Avstraliji. V nedeljo Slovenijo čaka še obračun s Portugalsko.


Slovenci so na svoji osmi tekmi zmagali še sedmič in se utrdili na prvem mestu. Nove tri točke tudi pomenijo, da se bo Kovačeva četa prihodnji konec tedna v Avstraliji na zaključnem turnirju borila za zmago v drugem kakovostnem razredu.

Slovenski tabor po zmagi nad Finsko:

Najboljši pri Sloveniji je bil s 15 točkami Alen Šket. | Foto: FIVB Najboljši pri Sloveniji je bil s 15 točkami Alen Šket. Foto: FIVB

Gregor Ropret, slovenski podajalec, ki je v začetni postavi zamenjal Dejana Vinčića: "Igralci s klopi smo tu zato, da čakamo na svojo priložnost. Danes sem jo dočakal, poskušal sem vnesti čim več energije in dati vse od sebe. S svojo predstavo sem kar zadovoljen in upam, da mi bo trener namenil še kakšno minuto na naslednjih tekmah. Sprejem mogoče danes ni bil na ravni, ki smo je vajeni. Dvorana je sicer zelo neugodna, piha močna klima, ki nosi žogo levo in desno, poleg tega imajo Finci plavajoče servise, ki nam praviloma povzročajo težave, ampak smo se prilagodili in zmagali."

Slobodan Kovač, slovenski selektor: "Imamo nekaj manjših zdravstvenih težav. Kar precej igralcev ima želodčne težave, ampak o tem smo se pogovorili. Ne moremo iskati izgovorov in se smiliti samim sebi. Imeli smo težavo in morali smo jo rešiti. Mislim, da smo to storili na najboljši mogoč način. Igralci, ki so proti Finski dobili priložnost, so igrali zelo dobro. Vesel sem, da so nam s tem zagotovili pot v Avstralijo."

Če gre verjeti pisanju italijanskega medija, bo morebitna slovenska zmaga v Avstraliji bolj kot ne Pirova, saj so ekipe za prihodnjo sezono v svetovni ligi že določene. Med njimi ni Slovenije, a predsednik OZS Metod Ropret je že napovedal boj.

Govorice: Slovenija brez možnosti za uvrstitev med elito

Čeprav Italijani v letošnji svetovni ligi igrajo katastrofalno, se jim po novem pravilu ni treba bati za status prvokategornika. | Foto: FIVB Čeprav Italijani v letošnji svetovni ligi igrajo katastrofalno, se jim po novem pravilu ni treba bati za status prvokategornika. Foto: FIVB Po poročanju italijanske spletne strani volleyball.it se bo format svetovne lige spet spremenil, tako da v prihodnji sezoni ne bo več treh kakovostnih skupin. Vodilni možje na FIVB naj bi se dogovorili, da bo v prihodnji sezoni v svetovni ligi tako kot pred tremi leti nastopalo 16 ekip, od tega bi jih imelo 12 sedem let zagotovljeno mesto.

To so ZDA, Brazilija, Argentina, Italija, Poljska, Srbija, Francija, Nemčija (ta je trenutno v tretjem kakovostnem razredu), Rusija, Iran, Kitajska in Japonska. Za prihodnje leto bodo dobili povabilo še Kanadčani, Bolgari, Avstralci in Južni Korejci.

To pomeni, da Slovenija kljub morebitnem slavju na zaključnem turnirju v Avstraliji ne bo napredovala med elito. To so za zdaj le govorice. Poleg Slovenije bi v tem primeru kratko potegnila še Belgija, ki že nastopa v prvi skupini.

Ali govorice držijo?

  • Da.
    15,03 %
    72 glasov
  • Ne.
    10,44 %
    50 glasov
  • Ne vem, močno upam, da ne.
    74,53 %
    357 glasov
Oddanih 479 glasov

Svetovna liga – turnir 3 (Kairo):

Sobota, 17. junij:
Finska : Slovenija 0:3 (-21, -23, -22)
Sivula 9, Krastins in Sinkkonen 8; Šket 15, Urnaut 13, Gasparini 8

Egipt : Portugalska 1:3 (22, -17, 15, 21)

Petek, 16. junij:
Portugalska : Finska 3:1 (-20, 22, 19, 22)
Sequeira 19, A. Ferreira 17; Sivula 14, Helenius 12

Egipt : Slovenija 0:3 (-23, -37, -23)
Abdelhay 23, Shafik 11; Gasparini 18, Urnaut 14, Čebulj 9

Nedelja, 18. junij:
14.00, Slovenija – Portugalska
21.30, Egipt – Finska

Lestvica:
1. Slovenija** 8 tekem - 21 točk
2. Nizozemska** 8 - 18
3. Japonska 8 - 15
4. Avstralija* 8 - 13
------------------
5. Kitajska 8 - 13
6. Češka 8 - 12
7. Slovaška 8 - 12
9. Južna Koreja 8 - 10
9. Portugalska 8 - 10
10. Turčija 8 - 9
11. Finska 8 - 7
12. Egipt 8 – 4

*Kot gostiteljica je že uvrščena na zaključni turnir. Po devetih krogih se na zaključni turnir v Avstraliji uvrstijo prve tri točkovno najuspešnejše ekipe. Če bo Avstralija po prvem delu zasedla katero od prvih treh mest, se bo na F4, ki bo 24. in 25. junija, uvrstila četrtouvrščena ekipa.

** - že na zaključnem turnirju

Ne spreglejte