Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
10. 6. 2017,
14.36

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73

Natisni članek

slovenska odbojkarska reprezentanca Slobodan Kovač svetovna liga Slovenija Japonska

Sobota, 10. 6. 2017, 14.36

6 let, 7 mesecev

Svetovna liga, druga kakovostna skupina – turnir na Japonskem

Japonci po pravi drami na boleč način zaustavili slovenski pohod

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,73
Slovenija Japonska | Foto FIVB

Foto: FIVB

Po štirih zmagah na seriji turnirjev drugega kakovostnega razreda svetovne lige je slovenska odbojkarska reprezentanca po hudem dvournem boju prvič izgubila. S 3:2 so jo v Takasakiju na Japonskem premagali gostitelji, kar pomeni, da v skupini 2 ni več neporaženega moštva. Slovenci kljub porazu ostajajo na prvem mestu, Japonci, ki so v petek Turkom prizadejali sploh prvi poraz v letošnji svetovni ligi, pa so skočili z osmega na peto mesto. Slovenija bo v nedeljo igrala še s Turki.

Slovenci so na prvih štirih tekmah letošnje svetovne lige vselej zmagali, a s predstavami, ki so jih kazali izbranci Slobodana Kovača, v našem taboru ne morejo biti zadovoljni. V igri je še vedno preveč nihanj in ravno ti so glavni razlog, da so Korejci na petkovi tekmi kot prvi v tem tekmovanju Slovencem odščipnili točko, v soboto pa se je zaradi napak končal njihov zmagoviti niz.

Bili blizu preobratu, imeli dve zaključni žogi, a se jim ni izšlo

Tudi v prvem nizu proti Japoncem so bila v slovenski igri nihanja. Kovačeva četa je najprej nadzirala potek srečanja, imela točko, dve prednosti, v drugi polovici pa so se bolje znašli gostitelji in prvi niz dobili s 25:22. V drugem je bila zgodba povsem drugačna, Slovenija je bila večino časa v prednosti in ob koncu izenačila z osmimi točkami prednosti (17:25).

Nadaljevanje je bilo podobno začetku tekme, do sredine tretjega niza sta bili ekipe precej izenačeni, nato pa so Japonci ušli na 21:16 in mirno povedli z 2:1 v nizih. Slovence bi v igro vrnil le dobljeni četrti niz, kar jim je tudi uspelo, tako da je po dveh urah boja o zmagovalcu odločal peti niz. Naši odbojkarji so bili do 14. točke vselej v vodstvu, imeli celo dve zaključni žogi za zmago, a domačini se niso dali, jih dohiteli in zmagali s 17:15.

To je prvi poraz Slovenije v tem razredu svetovne lige.

To je prvi poraz slovenske reprezentance, odkar jo vodi Slobodan Kovač. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida To je prvi poraz slovenske reprezentance, odkar jo vodi Slobodan Kovač. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Izjavi iz slovenskega tabora:

Slobodan Kovač, selektor Slovenije:"Japonska je igrala odlično. Vedeli smo, da imajo dober servis, ki je bil na konec odločilen. Morali bi biti bolj zbrani, iskali smo naše najboljše servise, napravili smo veliko napak. Moramo še več delati, moramo bolj verjeti vse. Konec koncev, to je bila tekma, ki smo jo potrebovali. Bila je dobra tekma, negotova do konca, upam, da smo se iz nje kaj naučili in da bomo naslednjič v taki tekmi mi zmagovalci. Tokrat svoje priložnosti nismo izkoristili, a nimamo za čim žalovati."

Alen Pajenk, bloker Slovenije:"Vedeli smo, da Japonci na prvem turnirju niso pokazali svoje kakovosti. Zavedali smo se, da nas čaka težka tekma, nismo se zmotili. Japonci so že včeraj proti Turkom pokazali odlično predstavo, danes tudi. Igrali so na visoki ravni, mi pa smo se morali močno potruditi, da smo osvojili vsaj točko. Na koncu moramo biti tudi z njo zadovoljni."

Kovač prvič poražen

Kovačeva četa se je na Japonsko preselila iz Južne Koreje, kjer je prejšnji konec tedna zabeležila prve tri zmage in nadaljevala zmagoviti niz pod vodstvom srbskega selektorja. Ta je dobil vseh devet uradnih tekem na slovenski klopi, proti Japonski pa je neuspešno lovil jubilejno deseto.

Po Japonski Slovence čaka še turnir v Egiptu, kjer se bo tudi odločalo, ali se bo Slovenija uvrstila na zaključni turnir, ki bo 24. in 25. junija v Avstraliji. Za zdaj ji kaže odlično.

Svetovna liga - turnir 2 (Takasaki):

Petek, 9. junij:
Slovenija : Južna Koreja 3:2  (20, -23, 13, -24, 12)
Uranut 23, Gasparini in Čebulj 11; K. W. Lee 15, Shin 11, Jung 9

Japonska : Turčija 3:1 (15, 24, -25, 16)
Otake 17, Yanagida 13; Toy 14, Burak 13

Sobota, 10. junij:
Turčija : Južna Koreja 2:3 (-23, 20, 20, 17, -12)
Burak 14, Coskun in Koc 13; K. W. Lee in Song 18, Park 15

Japonska : Slovenija 3:2 (22, -17, 18, -22, 15)
Yanagida 19, Haku Ri, Oteke oba po 14; Čebulj 22, Gasparini 20

Nedelja, 11. junij:
8.40, Slovenija – Turčija
Japonska – Južna Koreja

Lestvica:
1. Slovenija 5 tekem - 12 točk
2. Slovaška 6 - 12
3. Avstralija* 6 - 11
5.Nizozemska 5 - 10

---------------
5. Japonska 5 - 9
6. Turčija 5 - 8
7.Južna Koreja 5 - 7
8. Finska 6 - 7
9. Kitajska 6 - 7
10. Češka 5 - 6
11. Portugalska 5 - 4
12. Egipt 5 - 3

*Kot gostiteljica je že uvrščena na zaključni turnir. Po devetih krogih se na zaključni turnir v Avstraliji uvrstijo prve tri točkovno najuspešnejše ekipe. Če bo Avstralija po prvem delu zasedla katerega od prvih treh mest, se bo na F4 uvrstila četrtouvrščena ekipa.

Slovenska reprezentanca (14):

Podajalci: Dejan Vinčić (Czarni Radom, Pol), Gregor Ropret (Afyon, Tur)

Sprejemalci: Tine Urnaut (Modena, Ita), Klemen Čebulj (Lube Civitanova, Ita), Alen Šket (Fenerbahče, Tur), Matej Kök (Bedzin, Pol)

Blokerji: Alen Pajenk (Fenerbahče, Tur), Danijel Koncilja (Lausanne, Švi), Jan Kozamernik (Trentino, Ita), Sašo Štalekar (Calcit Volleyball)

Korektorja: Mitja Gasparini (Korean Air Jumbos, JKr), Tonček Štern (Verona, Ita)

Libera: Jani Kovačič (ACH Volley), Urban Toman (Astec Triglav)

Ne spreglejte