SiolNET. Sportal Odbojka
1,65

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Slovenski odbojkarji odslej v zlati ligi

1,65

termometer

 | Foto: CEV
Foto: CEV

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v prihodnji sezoni nastopala v evropski ligi oziroma zlati ligi. Izbranci selektorja Slobodana Kovača se bodo v skupini B pomerili z Nizozemsko, Turčijo in Ukrajino, so danes sporočili iz odbojkarske zveze Slovenije (OZS).

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bi morala v letu 2018 nastopati v elitni skupni svetovne lige, a je to tekmovanje Mednarodna odbojkarska zveza FIVB nepričakovano ukinila in namesto njega ustanovila novo tekmovanje (Nations League). V novi ligi za slovenske odbojkarje, sicer zmagovalce druge kakovostne skupine svetovne lige, ni bilo prostora.

Odbojkarska zveza Slovenija moške izbrane vrste zato ni želela prijaviti v drugi kakovostni razred tekmovanja (challenger league), je pa oddala prijavo za nastopanje v evropski ligi.

Čakajo, kaj bo odločila komisija FIVB

Metod Ropret | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar "Še vedno čakamo na odločitev posebne komisije pri FIVB, ki bi morala najkasneje do 29. avgusta odločiti o zahtevah Slovenije oziroma OZS po izraženih pravnih in poslovnih stališčih v zvezi z dogajanjem v svetovni ligi. Dokler ta odločitev ni sprejeta, ne morejo steči nadaljnji pravni postopki, v skrajnem primeru tudi pred Mednarodnim športnim razsodiščem CAS. Ker so stvari še vedno nejasne, smo se odločili, da moško reprezentanco prijavimo za nastopanje v evropski ligi," je odločitev pojasnil predsednik OZS Metod Ropret.

"Če bo komisija FIVB odločila v korist Slovenije, bo naša reprezentanca vseeno lahko nastopila v svetovni ligi oziroma Nations League. Na sestanku, ki je potekal v okviru EP na Poljskem, smo se s predstavniki CEV in predstavniki držav udeleženk evropske lige namreč dogovorili, da Slovenija in tudi Belgija lahko iz evropske lige izstopita brez kakršnihkoli posledic," še pojasnjuje Ropret.

Razkrili so, kakšen bo format tekmovanja

Evropska odbojkarska zveza Cev je danes v Luksemburgu razkrila, kakšen bo format tekmovanja. Evropska liga bo razdeljena na dve skupini, zlato in srebrno. V zlati bo nastopalo po 12, v srebrni pa po osem ženskih in moških reprezentanc.

Te bodo razdeljene v tri oziroma dve skupine, ekipe v skupini se bodo med seboj pomerile po dvakrat, enkrat doma, drugič v gosteh. Zmagovalke skupin v zlati ligi se bodo uvrstile na zaključni turnir najboljše četverice, na katerem bo nastopila še država organizatorica. Najslabša ekipa v zlati ligi bo izpadla v srebrno ligo.

Selektor Slobodan Kovač je v pretekli sezoni Slovenijo popeljal do zmage v drugi kakovostni skupini svetovne lige. | Foto: Sportida Selektor Slobodan Kovač je v pretekli sezoni Slovenijo popeljal do zmage v drugi kakovostni skupini svetovne lige. Foto: Sportida

Slovenci kot drugi nosilci v skupini B

Slovenski odbojkarji bodo kot drugi nosilci lige igrali v skupini B, skupaj z Nizozemsko, Turčijo in Belgijo. Prvo tekmo bodo predvidoma odigrali 20. maja v gosteh pri Nizozemski, nato jih čaka še gostovanje v Ukrajini, 27. maja pa naj bi se prvič predstavili pred domačim občinstvom proti Turčiji.

S Turki se bodo Kovačevi varovanci pomerili še 30. maja, predvidoma 3. in 6. junija pa jih doma čakata še obračuna z Ukrajino in Nizozemsko. Zaključni turnir najboljše četverice bo 15. in 16. junija.

Chiappinijeva četa jena SP do 23 let osvojila srebrno odličje. | Foto: FIVB Chiappinijeva četa jena SP do 23 let osvojila srebrno odličje. Foto: FIVB

Slovenke raje na Sredozemske igre

Slovenske odbojkarice, ki so pod vodstvom Alessandra Chiappinija z dobrimi predstavami navdušile v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo, nato pa na domačem SP do 23 let osvojile srebrno odličje, v evropski ligi ne bodo nastopile.

"Tekmovanje v srebrni ligi, v kateri bi nastopala naša ženska reprezentanca, se terminsko prekriva s sredozemskimi igrami, ki jih bo prihodnje leto gostila Španija. Po posvetu s selektorjem Alessandrom Chiappinijem smo se odločili, da bodo dekleta nastopila na sredozemskih igrah, zato reprezentance v evropsko ligo tokrat nismo prijavili," je pojasnil generalni sekretar OZS Gregor Humerca.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 29
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin