Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 6. 2022,
17.33

Osveženo pred

1 leto, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49

Natisni članek

Tine Urnaut Dejan Vinčić odbojkarska liga narodov Mark Lebedew slovenska odbojkarska reprezentanca

Petek, 17. 6. 2022, 17.33

1 leto, 2 meseca

slovenski odbojkarji bodo prihodnji teden na filipinih igrali na 2. turnirju lige narodov

Okrepljeni Slovenci v Azijo po vsaj tri zmage in dvig ravni igre

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,49
slovenska odbojkarska reprezentanca | Slovenske odbojkarje prihodnji teden čaka drugi turnir Lige narodov. Tokrat na Filipinih. Želijo si vsaj treh zmag.  | Foto Aleš Oblak

Slovenske odbojkarje prihodnji teden čaka drugi turnir Lige narodov. Tokrat na Filipinih. Želijo si vsaj treh zmag.

Foto: Aleš Oblak

Pred slovensko moško odbojkarsko reprezentanco je drugi turnir Lige narodov, na katerem se bodo med torkom in nedeljo na Filipinih pomerili z evropskimi prvaki Italijani, Nizozemci, Argentinci in Japonci. Selektor Mark Lebedew bo, v primerjavi s prvim turnirjem, v Azijo odpeljal tudi izkušena člena Tineta Urnauta in Dejana Vinčića. Avstralec na slovenski klopi upa na vsaj tri zmage in se nadeja dviga ravni igre, ki sta pogoja za izpolnitev cilja - preboj med osmerico, ki bo v drugi polovici julija igrala na zaključnem turnirju.

slovenska odbojkarska reprezentanca : Kitajska
Sportal Slovenci ugnali Kitajce, ki so nato poskrbeli za presenečenje
Slovenija : Iran, slovenska odbojkarska reprezentanca, Žiga Štern
Sportal Žiga Štern odslej za Friedrichshafen

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo v soboto poletela na prizorišče drugega turnirja Lige narodov na Filipinih. Slovenci so na prvem turnirju v Braziliji po dveh porazih (0:3 z ZDA in 1:3 z Brazilijo) nanizali dve zmagi (3:0 nad Avstralijo in 3:1 nad Kitajsko) in so po prvem delu na desetem mestu.

Avstralec na selektorski klopi Slovenije Mark Lebedew bo na Filipine odpeljal še nekoliko izkušenejšo zasedbo. V Azijo bosta odpotovala tudi dolgoletna standardna člana Tine Urnaut in Dejan Vinčić, ki sta v začetku priprav celila poškodbe, tretji novinec na tekmah letošnje lige narodov bo Sašo Štalekar, medtem ko v postavi tokrat ne bo tria iz Brazilije Mitje Gasparinija, Matica Videčnika in Uroša Planinšiča.

"Koliko tekem bom odigral, bomo še videli" 

Urnaut, ki se ubada s poškodbo stopala, je v četrtek opravil prvi trening v vsem obsegu. "S selektorjem sva se pogovorila o mojem stanju, tako da grem z ekipo na Filipine. Včeraj sem prvič v celoti opravil trening, tega sem vesel, zdaj bomo pa videli, kako bo šlo naprej, kakšen bo moj program prihodnji teden. Treba bo iti postopoma. Koliko tekem bom na Filipinih odigral, bomo še videli. Bomo pa vse sprogramirali tako, da bo forma najboljša, ko bo to najbolj potrebno," je dan pred odhodom dejal Korošec, ki se bolj kot na nasprotnike osredotoča na svojo ekipo.

"O tekmecih ne bi preveč govoril, pomembnejše je, da razmišljamo o svoji igri, dvigovanju kakovosti svoje igre. Niti ne vemo, v kakšnih postavah bodo igrali, vsi tudi malo kalkulirajo. Edina pomembna stvar je, kaj mi delamo na treningih in na tekmah. Se pa zavedamo, da moramo dvigniti kakovost svoje igre na precej višjo raven, če želimo doseči kakršenkoli dober rezultat. S tem se bomo ukvarjali v prihodnosti."

Izboljšati servis, blok, sprejem ...

Slovence na Filipinih od torka do nedelje čakajo Nizozemci, Argentinci, evropski prvaki Italijani, ki bodo na papirju najzahtevnejši tekmec, in Japonci. Nizozemci so pri dveh zmagah (premagali so Avstralijo in Iran), Argentinci pri eni (premagali so Nemčijo), evropski prvaki Italijani pri treh (premagali so Poljsko, Kanado in Argentino) in Japonci prav tako pri treh (premagali so Iran, Nizozemsko in Kitajsko ter kot edini odščipnili točko edini nepremagani reprezentanci ZDA). Mark Lebedew upa, da se vrnejo z vsaj tremi zmagami. "Vemo, kaj moramo narediti za uresničitev cilja, uvrstitev med osmerico za zaključni turnir." | Foto: Volleyballworld Mark Lebedew upa, da se vrnejo z vsaj tremi zmagami. "Vemo, kaj moramo narediti za uresničitev cilja, uvrstitev med osmerico za zaključni turnir." Foto: Volleyballworld

"Vemo, da bodo Nizozemci, s katerimi bomo igrali prvo tekmo, v enaki postavi kot na prvem turnirju, kar je prednost za nas, saj smo jih videli v Braziliji. Potem imamo dva prosta dneva, tako da bomo imeli nekaj časa za opazovanje drugih ekip. Na prvem turnirju smo se naučili kar nekaj stvari o sebi, predvsem o elementih igre, ki jih je treba izboljšati. Moramo biti boljši pri servisu in bloku, s tem se moramo še ukvarjati. Vemo, kaj moramo narediti za izpolnitev cilja, uvrstitev na zaključni turnir. Želimo si vsaj treh zmag na tem turnirju. Najverjetneje bomo morali zmagati vsaj na šestih, sedmih tekmah, če želimo na zaključni turnir," pravi 55-letnik na slovenski klopi in opozarja še na izboljšanje sprejema.

O tem, koliko bo računal na Vinčića in Urnauta, se bo odločal postopoma: "Nista v vrhunski pripravljenosti, je pa ta dobra. Ne vem sicer, koliko bosta igrala, to bomo videli od dneva do dneva."

"Servis in sprejem sta dve stvari, ki ju moramo izboljšati, s tem pa pride tudi vse preostalo. Če dobro serviraš, tudi lažje blokiraš, nekako je potem vse skupaj lažje. Če ima nasprotnik sprejem v treh metrih, imamo mi v bloku težave. Če nam uspe popraviti sprejem in servis, bodo imeli težave z nami tekmeci. Treba bo dobro začeti turnir in postaviti vse skupaj na najvišjo raven. Pričakujem, da bomo dvignili raven igre. Z veseljem bi se vrnil s štirimi zmagami, tega bi si želel, a gremo počasi, tekmo za tekmo. Poskušali bomo nabrati čim več zmag, ker bodo te še kako pomembne tako za končni turnir kot za uvrstitev na svetovni lestvici," pa je pred letom na Filipine misli strnil Jan Kozamernik.

Slovenci se bodo na Filipinih udarili tudi z Italijani, ki so jih v zadnjem finalu evropskega prvenstva premagali. | Foto: CEV Slovenci se bodo na Filipinih udarili tudi z Italijani, ki so jih v zadnjem finalu evropskega prvenstva premagali. Foto: CEV

Po Filipinih na Poljsko, osmerica za konec v Bologno

Po vrnitvi iz Azije bodo bodo varovanci Lebedewa tretji turnir odigrali med 5. in 10. julijem na Poljskem, kjer se bodo udarili z gostiteljico Srbijo, Bolgarijo in Iranom. Selektor računa na to, da bo na tem turnirju sodeloval tudi Klemen Čebulj, ki se je reprezentanci zdaj pridružil na treningih, medtem ko bi na Alena Šketa, ki je v procesu rehabilitacije, lahko računal avgusta, v zadnjih pripravah na vrhunec sezone, svetovno prvenstvo.

Osem reprezentanc se bo po treh turnirjih uvrstilo na zaključni turnir, ki ga bo med 20. in 24. julijem gostila Bologna. Italija ima mesto na njem že zagotovljeno.

Liga narodov reprezentancam služi predvsem kot priprava na svetovno prvenstvo, ki bo konec avgusta in v začetku septembra tudi v Sloveniji. Glavna gostiteljica za zaključnimi boji bo branilka naslova Poljska.

Slovenska reprezentanca za drugi turnir Lige narodov:

Podajalca: Gregor Ropret, Dejan Vinčić
Srednji blokerji: Alen Pajenk, Jan Kozamernik, Danijel Koncilja, Sašo Štalekar
Sprejemalci: Tine Urnaut, Rok Možič, Žiga Štern, Jan Klobučar, Črtomir Bošnjak
Korektor: Tonček Štern
Libera: Jani Kovačič, Alan Košenina

Liga narodov, drugi turnir, Filipini (slovenske tekme)

Torek, 21. junij
9.00 Slovenija - Nizozemska

Četrtek, 23. junij
13.00 Argentina - Slovenija

Sobota, 25. junij
13.00 Italija - Slovenija

Nedelja, 26. junij
9.00 Japonska - Slovenija

 

Lestvica*:

 1. ZDA              4   tekme - 4 zmage (11 točk) 
 2. Japonska         4   - 3 (10)
 3. Francija         4  -  3 (9)  
 4. Poljska 4 - 3 (9)
 5. Italija 4 - 3 (9)
 6. Nemčija          4  - 3 (7)
 7. Nizozemska       4 - 2 (6)
 8. Brazilija 4 - 2 (6)
.........................................................................
 9. Srbija 4 - 2 (6)
 10. Slovenija 4 - 2 (6)
 11. Iran 4 - 2 (6)
 12. Argentina 4 - 1 (4)
 13. Kitajska 4 - 1 (3)
 14. Kanada 4 - 1 (2)
 15. Bolgarija 4 - 0 (2)
 16. Avstralija 4 - 0 (0)

* Osem ekip se uvrsti na zaključni turnir, Italija ima mesto na njem že zagotovljeno.

 

Ne spreglejte