Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
8. 10. 2017,
18.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Natisni članek

Druga kariera Druga kariera Martina Jakob Emeršič

Nedelja, 8. 10. 2017, 18.00

6 let, 6 mesecev

Druga kariera (24.): Martina Jakob Emeršič

"Po svetu je vse preveč strokovnjakov, ki znajo vse"

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,65

1

Martina Jakob Emeršič | Foto Matic Klanšek Velej/Sportida

Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Nekdanja uspešna slovenska odbojkarica Martina Jakob Emeršič je lep primer, kako lahko nekdanjemu športniku uspe tudi po koncu kariere. Jakobova je že med svojo uspešeno športno potjo, ta se je začela pri 12 letih, študirala in pridobila znanje, s katerim zdaj kot fizioterapevtka pomaga pacientom na eni od najbolj znanih športnih klinik na svetu Aspetar v Katarju.

Zahvaljujoč sestri Karmen se je zdaj 32-letna Martina z odbojko srečala pri 12 letih. Zgodilo se je na dan, ko sta bili sami doma in sta se skupaj odpravili na trening odbojkarskega kluba Krim. ''V času treninga sem se ob strani malce podajala, kar je opazil trener in mi je dejal, da lahko naslednjič, če me seveda zanima, pridem tudi sama,'' se spominja.

Že kot najstnica je morala pod nož

Potem se je v odbojko zaljubila. Začela je v dvoranski odbojki, pri Krimu, bila je tudi del članica Sladkega greha, kjer pa je hitro, pri 19 letih, okusila tudi temno stran športa. Staknila je hujšo poškodbo kolena. Vrnitev ji v dvorani nikoli ni uspela, kot si je želela, saj jo je ves čas spremljala bolečina, koleno ji je otekalo, zato se je odločila, da se preizkusi tudi na mivki, ta je do skočnih sklepov veliko bolj prijazna podlaga.

Na mivki je začela igrati s Tjašo Zupan ... | Foto: Vid Ponikvar Na mivki je začela igrati s Tjašo Zupan ... Foto: Vid Ponikvar

''Našli sva se s Tjašo Zupan. Z njo sva začeli malo bolj resno igrati odbojko na mivki čez poletje in od takrat so bila poletja rezervirana za ta prelep šport,'' pravi Jakobova, ki je v mivki zamenjala kar nekaj partneric, največje uspehe pa je dosegla z Andrejo Vodeb.

''Vsega je bilo dovolj''

... največje uspehe pa je dosegla z Andrejo Vodeb. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida ... največje uspehe pa je dosegla z Andrejo Vodeb. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Bili sta dvakrat državni prvakinji, enkrat podprvakinji, skupaj pa odigrali še številne mednarodne turnirje in zastopili barve Slovenije v kvalifikacijah za nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012 …

A vsega lepega je enkrat konec, še posebej, če si finančno podhranjen. Z Vodebovo sta bili ves čas brez sponzorja in vse sta morali financirati z lastnega žepa. ''Bilo je težko, obe sva delali. In usklajevali treninge in službo, kar ni bila mala šala,'' je tudi sama na lastni koži občutila težavo skoraj vseh slovenskih odbojkarjev na mivki.

Vedela je, da od odbojke ne bo živela

''Vsega je bilo dovolj. Utrujen si bil tako psihično kot fizično, na koncu pa nisi imel nič od tega. Vedela sem, da od odbojke ne morem živeti. V odbojki v Sloveniji ni denarja, v ženski odbojki še toliko manj. To je bil eden izmed razlogov, da sem končala. A odbojka je pri meni še vedno na posebnem mestu. Še zdaj poskušam trenirati in pomagati mlajšim generacijam.'' Za konec športne poti je priskočila na pomoč tudi Odbojkarskemu klubu Grosuplje, ki mu je pomagala priti v prvo ligo, na mivki pa je na koncu združila moči tudi z Mihelo Sirk in Jeleno Strel Kosmač.

Poškodba ''kriva'', da je poklicu še bolj predana

Kot že rečeno, je Jakobova ob poškodbi začela študirati fizioterapijo in tudi danes poudarja, kako pomembno je to, da se odbojkar tudi v času svoje kariere izobražuje. ''Zanimivo ali ne, delo fizioterapevta sem še bolj podrobno spoznala ravno zaradi svoje poškodbe. Videla sem, kaj od njega zahtevajo in pričakujejo. Vse bolj mi je bilo všeč.''

V času igranja na mivki si je večkrat pomagala tudi s kolenčnikom. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V času igranja na mivki si je večkrat pomagala tudi s kolenčnikom. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

Torej je poškodba ''kriva'', da je zdaj postala to, kar je? ''Skoraj zagotovo bi bila tudi brez poškodbe v tem poslu, ker sem se za ta študij odločila že pred tem. A zagotovo ne bi bila tako zavzeta in lačna znanja na tem področju, če se ne bi poškodovala. Zaljubila sem se v ta poklic,'' pravi in dodaja, da začetki niso bili lahki.

Začela na Metelkovi, nato v vojski, potem pa prišla do sanj

''Začela sem delati na medicini športa na Metelkovi v Ljubljani. Po dveh letih sem na pobudo dr. Edvina Derviševića, ki je prav tako odšel v Katar, tudi sama zapustila dom in odšla za njim. Tam sem začela delati v vojski, kjer pa stvari niso bile take, kot so obljubili. Kmalu sem začela iskati novo službo in na koncu le prišla do tiste sanjske. Delo na športni kliniki Aspetar je bilo že od začetka moj cilj in zdaj sem tukaj. Vsak dan grem res z veseljem v službo,'' nasmejano razlaga nekdanja odbojkarica.

Kaj je sploh Aspetar?

''To je res ogromen kompleks, ki spada pod Aspire Zone. Tako velika zadeva, da si jo človek težko predstavlja. Tukaj imaš vse. Veliko športnih objektov, tako zunanjih kot notranjih. Ravnokar je tu prvenstvo v plavanju, tukaj je vsako leto tudi gimnastika. Imamo tudi atletski stadion. Sama delam v rehabilitacijskem oddelku. Seveda pa so tukaj tudi operacijske sobe, športni zobozdravniki, tukaj lahko opravimo vsa slikanja (RTG, UZ, MRI, CT), skratka, tukaj je vse, kar si človek lahko predstavlja, da bi lahko bilo v bolnišnici, in še več,'' za Slovence nepredstavljiv kompleks predstavlja Ljubljančanka.

Delajo kot ekipa

V Katarju se je zdravil tudi član Bournemoutha Callum Wilson, s katerim je na terapijah delala tudi Jakobova. | Foto: Reuters V Katarju se je zdravil tudi član Bournemoutha Callum Wilson, s katerim je na terapijah delala tudi Jakobova. Foto: Reuters

Martina se je v tem času bivanja v Katarju specializirala za rehabilitacijo kolena in gležnja, zato ima opravka predvsem z nogometaši. ''Imamo pogodbo s premier league, zato na zdravljenje dobimo veliko nogometašev iz Anglije. Prihajajo tudi Avstralci, pred blokado pa tudi nogometaši iz Savdske Arabije in Emiratov,'' razlaga naša sogovornica, ki hvali potek zdravljenja na tej kliniki: ''Enkrat na teden imamo tudi sestanek in se posvetujemo, ali gre vse po načrtih. In to je res praksa, ki bi jo morali bi jo morali imeti vsi.''

''Tukaj pacienta vodimo skozi ves proces zdravljenja. Začne se seveda pri kirurgu, potem ga dobimo mi. Tukaj so še svetovalci za prehrano, strokovnjaki za obliko stopala, res delamo kot ekipa. Vsak je strokovnjak na posameznem področju in vsak prispeva svoj del pri zdravljenju. Tudi učimo se drug od drugega,'' z navdušenjem pripoveduje in doda, da mora biti fizioterapevt tudi psiholog, saj s pacientom lahko preživi tudi več kot uro na dan.

Koliko bi zdravljenje v Katarju stalo navadnega človeka?

Primer: če bi šel Slovenec, ki mora na primer na operacijo križne vezi, na zdravljenje v Katar, bi moral na stran dati nekaj več kot 10 tisoč evrov. Všteti je treba še letalsko vozovnico. Samo operacija križne vezi stane med osem in 10 tisoč evri. Če bi se pacient nato odločil še za paket rehabilitacije, ki traja tri mesece (60 terapij, ki vključujejo fizioterapevta, hidroterapijo, fitnes, screening, psihologa, svetovalca za prehrano), bi moral odšteti še dodatne tri tisočake.

Ibrahimovića nikoli ne bi imela za pacienta

Zlatan Ibrahimović zase pravi, da je kot lev. Mogoče je res, kaj na tem, a Jakobovo ob njegovem početju v času okrevanje raja zatisne oči. | Foto: Zlatan Ibrahimović zase pravi, da je kot lev. Mogoče je res, kaj na tem, a Jakobovo ob njegovem početju v času okrevanje raja zatisne oči. Konec aprila si je križne vezi potrgal tudi veliki nogometni zvezdnik Zlatan Ibrahimović, ki pa si kolena ni dal operirati v Katarju, temveč v ZDA.

''Ne, ni prišel k nam, je pa prišel že enkrat prej na obisk. A roko na srce, sama ga nikoli ne bi imela za pacienta. Ko sem gledala, kaj počne štiri mesece po operaciji, mi je postalo slabo. To je res noro. S temi rotacijskimi gibi si še vedno lahko raztegneš križno vez, lahko si poškoduješ graft (del kolena, op. p.). Tudi ni več najmlajši, čeprav je njegov zdravnik dejal, da ima koleno kot nekdo pri 16 letih. A vseeno, vse raziskave kažejo, da treba pri teh poškodbah počakati vsaj osem mesecev. Da se celjenje povsem konča, to je še toliko bolj pomembno, ko gre za kontaktne športe, kot je nogomet,'' dobro pozna tudi poškodbo nogometnega superzvezdnika. Teh v Katarju ne manjka, o imenih pa Jakobova ne sme govoriti, saj ji to preprečuje pogodba.

Ibrahimović je vse bližje vrnitvi:

 

Which knee? @azsportswear #azbyzlatan

A post shared by IAmZlatan (@iamzlatanibrahimovic) on

 

Največja športna imena, ki so se zdravila v Aspetarju:

Didier Drogba, trenutno Phoenix Rising FC (rehabilitacija in priprava na novo sezono)
Teniški zvezdnik Novak Đoković (tenis, obisk in regeneracija)
Nekdanji NBA-zvezdnik Shaquille O’Neal
Nogometaš Bournemoutha Callum Wilson (sprednja križna vez)
Nogometna legenda Kevin Keegan
Atlet Justin Gatlin
Nogometaš Liverpool Jonathon Flanagan
Atletinja Sandra Perković
Atletinja Allyson Felix
Nekdanji svetovni prvak v boksu Lennox Lewis
Britanski zvezdnik, atlet Mo Farah
Nogometaši PSG Lucas Moura, Marco Verratti, Javer Pastore, Angel di Maria
...

V Katarju ji družbo delata mož in sin

V Katarju ji družbo dela tudi mož in nekdanji hokejist Anže Emeršič, ki je zaposlen na eni izmed fakultet. V zadnjem letu pa se jima je pridružil tudi sinko Luka.  | Foto: Osebni arhiv Martine Jakob Emeršič V Katarju ji družbo dela tudi mož in nekdanji hokejist Anže Emeršič, ki je zaposlen na eni izmed fakultet. V zadnjem letu pa se jima je pridružil tudi sinko Luka. Foto: Osebni arhiv Martine Jakob Emeršič Skupaj z možem Anžetom Emeršičem, nekdanjim hokejistom Olimpije in Maribora, živi v Katarju že pet let. Tudi mož je zaposlen na eni izmed tamkajšnjih univerz, kjer je odgovoren za vse športne dogodke. V zadnjem letu se jima je pridružil tudi sinko Luka.

Vseeno pa tukaj ne namerava ostati za vedno. Jakobova se namerava vrniti v Slovenijo.

''Seveda imamo še namen priti v Slovenijo. Aspetar je klinika, kjer se lahko fizioterapevt največ nauči. Veliko sem prepotovala, videla veliko stvari, a prav nič se ne more primerjati z Aspetarjem. Nihče ni tako multidisciplinarno usmerjen.''

To se ji zdi pri perfekciji, h kateri stremijo na kliniki, še kako pomembno.

''Po svetu je vse preveč strokovnjakov, ki 'znajo' vse. Preveč je posplošeno, pri nas pa je vsak zadolžen za svoje. Sama sicer imam tudi znanje za zdravljenje bolečin v križu, a ko bi videla, da človeku ne morem pomagati, bi ga napotila k strokovnjaku, ki je specializiran za to.''

 

 

Kako je v Sloveniji?

''To področje res slabo razvito, a to ni edina težava, so še druge. Vsak diplomant fakultete za šport misli, da je zdravnik in fizioterapevt v enem. Tudi pri kineziologih je podobno, a vsak bi se moral držati svoje stroke. Če bi strnili glave, bi lahko vsi sodelovali fenomenalno. Spomnim se primera, ko je pred časom neki 'difovec' (diplomant fakultete za šport, op. p.) dobil pacienta po operaciji križne vezi in ni vedel, kaj naj z njim dela. To je seveda razumljivo, ker nima znanja niti izkušenj na tem področju. Zgodilo se je najhujše in križna vez se je spet strgala. To je bilo le en mesec po operaciji,'' je še zdaj zgrožena Jakobova.

 

Sodeluje z vodilnimi imeni športne medicine

Čeprav bi se upravičeno lahko, Martina ni oseba, ki bi se sama od sebe hvalila. Zato naj mi omenimo, da svoje znanje pridobiva od vodilnih imen v medicini športa, ki sodelujejo z Aspetarjem. To so prof. Karim Khan, dr. Roald Bahr, prof. dr. Erik Witvrouw, prof. Jill Cook ... Trenutno pa je del ekipe tudi pri kar nekaj raziskavah na področju novosti pri rehabilitaciji sprednje križne vezi.

Znanje želi širiti tudi v Sloveniji

''Zagotovo si želim v prihodnosti to pridobljeno zanje, ki ga sicer nikoli ni dovolj, širiti tudi bližje Slovenije. Morda celo v Sloveniji. Mislim, da je to realno, ker imam veliko kolegov, ki si tega želijo. Treba se bo le odločiti in privabiti prave ljudi,'' je prepričana nekdanja igralka odbojke, ki se zaveda, da bi bilo za tak projekt potrebnega veliko denarja.

Želja je, da se čez čas vrne v Slovenijo in odpre svojo kliniko. | Foto: Osebni arhiv Martine Jakob Emeršič Želja je, da se čez čas vrne v Slovenijo in odpre svojo kliniko. Foto: Osebni arhiv Martine Jakob Emeršič

Sanje so imeti svojo kliniko

''Mogoče ne bi bilo slabo začeti igrati loto,'' se je nasmehnila. ''Slovenija bi bila za tak kompleks idealna, saj je skoraj v središču Evrope. Treba bi bilo izbrati tudi pravo lokacijo, najbolje v okolici Ljubljane. Vizija in upanje sta, da se res čez nekaj let naberemo ljudje in skupaj naredimo kliniko, ki je Evropa ne pozna. A za zdaj so to le sanje,'' meni Jakobova, ki si zdaj ne predstavlja več, da bi po vrnitvi v Slovenijo lahko še delala v enem od pri nas že obstoječih rehabilitacijskih centrov.

''Ne, to res ne pride v poštev, v vsakem primeru bi začela nekaj zasebno. Kaj in kako, bo pokazal čas, nikamor se ne mudi,'' je še sklenila zgovorna Jakobova.

Ne spreglejte