Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
15.19

Osveženo pred

6 mesecev, 4 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Merkur Maribor Nova KBM Calcit Volley ACH Volley

Četrtek, 5. 10. 2023, 15.19

6 mesecev, 4 tedne

Konec tedna začetek odbojkarskega prvenstva v obeh konkurencah

Začenja se DP: ACH Volley in Calcit Volley branita naslov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
ACH Volley | ACH Volley v novo sezono vstopa z zgolj enim tujcem. "Verjetno s tem tudi nekoliko tvegamo, a verjamem, da bo kombinacija starejših in mlajših slovenskih igralcev obrodila sadove." | Foto www.alesfevzer.com

ACH Volley v novo sezono vstopa z zgolj enim tujcem. "Verjetno s tem tudi nekoliko tvegamo, a verjamem, da bo kombinacija starejših in mlajših slovenskih igralcev obrodila sadove."

Foto: www.alesfevzer.com

S petkovo tekmo med Fužinarjem Sij Metalom in Merkurjem Mariborom se bo začelo državno prvenstvo odbojkarjev in odbojkaric. Zaradi pomanjkanja terminov že v času, ko poteka pomembna reprezentančna akcija, moške kvalifikacije za nastop na olimpijskih igrah, s čimer pa so se klubi strinjali.

ACH Volley
Sportal Prevetreni in pomlajeni v novo obdobje

Mariborčani in igralci kamniškega Calcita Volleyja bodo uvodni krog igrali oslabljeni, ACH Volley, ki ima v svojih vrstah prav tako dva reprezentanta, pa je tekmo proti Alpacem Kanalu, nekdanjemu Salonitu Anhovo, prestavil. Nasploh vsi klubi menijo, da prvi krogi ne bodo pokazali realne slike, saj nihče ni na pravi ravni in vsi delajo, da bodo v najboljši formi v drugem delu prvenstva, ko bo najbolj pomembno.

Sprva dvokrožni sistem, prva šesterica v modri skupini

Sistem tekmovanja bo letos nekoliko drugačen kot prejšnja leta. V prvem delu bo namesto trokrožnega dvokrožni, v nadaljevanju se bo najboljših šest ekip uvrstilo v modro skupino, sedma in osma pa bosta skupaj najboljšimi štirimi 1. B lige tvorila zeleno skupino, preostali klubi pa se bodo merili za obstanek v 1. B ligi. Tekem osmine finale letos ne bo, v končnici bo takoj na sporedu četrtfinale.

Calcit Volley
Sportal Kamničanke še lep čas v okrnjeni zasedbi, korektorice na silo ne bodo kupovali

Naslov prvaka bosta branila ACH Volley pri moških in Calcit Volley pri ženskah, Calcit Volley in Merkur Maribor naj bi bila glavna kandidata, da presenetita Ljubljančane, Nova KBM Branik in GEN-I Volley pa, da na vrhu ogrozita Kamničanke. V ženski konkurenci naslov branijo Kamničanke. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida V ženski konkurenci naslov branijo Kamničanke. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida

"Letos začenjamo nek nov cikel, ne bo prvič, da je klub sestavil slovensko jedro s samo enim tujcem, korektorjem Nikolo Gjorgijevom, ki se nam je pridružil šele pred desetimi dnevi. V to smo šli zavestno, najbrž s tem tudi nekoliko tvegamo, a verjamem, da bo kombinacija starejših in mlajših slovenskih igralcev obrodila sadove. Da bomo, ko bo to potrebno, na ravni, ki bo zadostovala, da osvojimo oba domača naslova," je na predstavitvi kluba dejal trener ACH Volleyja Radovan Gačič.

Calcit Volley delovna akcija
Sportal Kamničani priprave začeli z lopatami

Kamničane po novem vodi nekdanji trener ACH Volleyja Mladen Kašić. Calcitovci so v napovedih bolj pogumni kot prejšnja leta, želijo na vrh, | Foto: Klemen Brumec Kamničane po novem vodi nekdanji trener ACH Volleyja Mladen Kašić. Calcitovci so v napovedih bolj pogumni kot prejšnja leta, želijo na vrh, Foto: Klemen Brumec Pavlović: Želimo biti prvi

Da so Ljubljančani ranljivi bolj kot prejšnji dve sezoni, se zaveda tudi kapetan Calcita Uroš Pavlović, sicer nekdanji igralec ACH Volleyja. "Prejšnja leta je bil naš cilj finale, letos smo lahko v napovedih bolj pogumni. Želimo biti prvi," je dejal bloker, ki ni edini nekdanji igralec ljubljanskega kluba, to sta tudi Jure Okroglič in po novem tudi Črtomir Bošnjak. Poleg tega oranžne zmaje dobro pozna novi trener Kamničanov Mladen Kašić, ki je ACH treniral pred dvema sezonama, ko je klub iz rok Maribora vrnil naslov prvaka.

Škorc: Osnovni cilj polfinale v obeh domačih konkurencah, a želja ...

"Osnovni cilj je res polfinale v obeh domačih konkurencah, a želja nam je storiti še en korak višje." | Foto: Blaž Weindorfer/Sportida "Osnovni cilj je res polfinale v obeh domačih konkurencah, a želja nam je storiti še en korak višje." Foto: Blaž Weindorfer/Sportida Mariborčani, ki so po naslovu praktično izgubili celotno moštvo na čelu z Rokom Možičem, spet računajo na presenečenje. Lani so prvenstvo slabo začeli, a se iz tekme v tekmo dvigovali. Letos želijo biti dobri že takoj, čeprav se zavedajo, da brez reprezentanta Roka Bračka še ne bodo v formi, ki jo pričakujeko marca. "Osnovni cilj je res polfinale v obeh domačih konkurencah, a želja nam je storiti še en korak višje," je željo predstavil trener Sebastijan Škorc.

Druge ekipe naj bi se potegovale za četrto mesto, vse pa si predvsem želijo uvrstiti v modro skupino, boj za to naj bi bil izenačen.

Kaj so povedali?

Radovan Gačič, trener ACH Volleyja: "Začenjamo nek nov cikel. V ospredje smo postavili domače igralce, razlogov za to je več, ne bomo pa tega storili prvič. Verjamemo, da nam bo kombinacija starejših in mlajših igralcev, ki so se poleti pojavili na tržišču, dala ustrezne rezultate in da se bomo na koncu veselili obeh domačih naslovov, srednjeevropske lige letos ne bomo igrali. Vemo pa, da imajo podobne cilje tudi drugi klubi. Mi smo nekoliko tvegali, si postavili na hrbet večji križ kot v prejšnjih sezonah. Na začetku ni za pričakovati, da bomo blesteli. Manjkata nam reprezentanta Jani Kovačič in Danijel Koncilja, Nikola Gjorgiev, naš edini tujec, se nam je pridružil pred desetimi dnevi, tudi mladi so imeli reprezentančne akcije."

Uroš Pavlović, kapetan Calcit Volleyja: "Zaradi dejstva, da nam manjkata Uroš Planinšič in Nik Mujanović nismo igrali veliko prijateljskih tekem, bolj smo se posvetili treningom, tudi te pa povsem pravi niso bili, prav zaradi dejstva, da nam je manjkal podajalec. Zavedamo se, da na začetku ne bo nobena ekipa v pravi formi, dobro pa je, da v prvih treh krogih igramo z na papirju lažjimi tekmeci, te tekme bomo poskušali izkoristiti za uigravanje. Zadnja leta je bil Calcitov cilj, da se uvrsti v finale, letos smo lahko bolj pogumni. Na koncu si želimo biti prvi." Uroš Pavlović | Foto: Calcit Volley Foto: Calcit Volley

Sebastijan Škorc, trener Merkur Maribora: "Z igralskim kadrom, ki ga imam letos na voljo, sem zelo zadovoljen. Jedro ekipe je ostalo isto, dodali smo le tri igralce, ki nam poleg tega, da smo skupaj že dobro leto, lahko pomagajo, da smo še boljši. Odigrali smo kar nekaj prijateljskih tekem, imamo srečo, da se veliko ekip pripravlja v Mariboru. Čeprav je začetek pomemben, se zavedamo, da še nismo pravi, to želimo biti marca. Nekaj bi bilo narobe, če bi bili dobri že na začetku. Kot vedno imamo visoke cilje, najprej želimo priti med najboljše štiri, od tam naprej pa je vse mogoče. Želimo storiti še korak naprej, to pa je finale."

Sašo Rop, trener Hiša na kolesih Triglava: "V naši ekipi je manj sprememb kot prejšnja leta. Jedro ekipe je podobno kot lani. Na ključnih položajih so isti igralci, dodali smo jim nekaj novincev. Če bi rekel, da je trenutno forma dobra, bi lagal, a vemo, kdaj želimo biti v formi, zdaj tako ali tako nobeden ni v optimalnem stanju. Trajalo bo nekaj časa, da najdemo našo igro, kje smo zdaj, ne morem reči. Prav izgradnja igre, ki nas bo zadovoljila, je naš glavni cilj. Če bomo to dosegli, bodo tudi rezultat prišli. Letos bomo igrali tudi evropski pokal challenge, a kot zdaj ugotavljamo, smo si s tem sami sebi izkopali jamo. Predvsem zato, ker veliko posluha za šport v Kranju ni. A smo trmasti in bomo vztrajali."

Panvita Pomgrad: "Zanašamo se na lasten kader, imeli bomo tudi tri tujce. Priprave so potekale, kot smo si začrtali, odigrali smo tudi 14 prijateljskih tekem. Zmagali smo na domačem turnirju, memorialu Gorazda Giderja in menimo, da smo pripravljeni. Zagotovo ne bomo nobenemu vnaprej priznavali, da je boljši. Upamo, da bomo nabirali zmage."

Miloš Grilanc, direktor Alpacema Kanala: "Naš generalni pokrovitelj je v procesu menjave imena, zato je normalno, da mu sledimo, tako da bo ime Salonit Anhovo kmalu pomenil preteklost. Novosti so tudi v kadru, na trenersko mesto se vrača Leon Schilling, nekdanji igralec Dejan Čabarkapa je postal športni direktor in skrbi za kadrovanje. On je tudi sestavil ekipo, v kateri sta dva nova sprejemalca in dva nova mlada igralca, ki sta prišla iz Fužinarja. V klubu bo pomagal tudi naš nekdanji trener Rade Dačević, ki bo skrbel za drugo ekipo. Cilji kluba so visoki, želimo med najboljše štiri v državi. Pripravljalne tekme so pokazale, da smo na dobri poti, dobili smo turnirja v Novem mestu in pri nas v Kanalu."

Martin Kosmina, kapetan Krke: "Prevetrili smo ekipo, zato bomo potrebovali nekaj časa, da se uigramo. Verjamem, da bomo izkušeni igralci znali pomagati mlajšim, da izpolnimo svoje cilje. Glavni je, da obstanemo v ligi, če pa se nam ponudi priložnost, pa jo želimo izkoristiti in se uvrstiti v modro skupino."

Aljoša Jemec, trener Fužinarja Sij Metal: "Nekaj igralcev nas je zapustilo, prišlo je nekaj novih. Imamo veliko dela, da postavimo temelje za sezono. Najprej, da postanemo homogena ekipa, da se povežemo, nato se želimo izboljšati v tehnično-taktičnem smislu. Tu smo zdaj še precej zadaj. Smo pa osredotočeni nase, o drugih ne razmišljamo. Želimo predstavljati neugodnega tekmeca in zbrati dovolj zmag, da se uvrstimo v modro skupino."

Seznam igralcev moških prvoligaških klubov odbojkarskega DP.

* ACH Volley (trener Radovan Gačič):
Primož Mejal, Alen Šket, Jošt Kržič, Nejc Najdič, Luka Marovt, Klemen Šen, Danijel Koncilja, Jani Kovačič, Nikola Gjorgiev, Jan Pokeršnik, Matic Videčnik, Jaka Sešek.

* Calcit Volley (Mladen Kašić):
Uroš Planinšič, Dino Vinkovič, Luka Lazar, Matevž Karadža Pevc, Alen Košenina, Uroš Nikolić, Jure Okroglič, Črtomir Bošnjak, Tomislav Mitrašinović, Lazaro Brunet, Jurij Oman, Bernard Bakonji, Uroš Pavlović.

* Merkur Maribor (Sebastijan Škorc):
Urban Fužir, Timotej Vodušek, Gregor Pernuš, Sani Adžović, Connor McConnell, Martin Valenčič, Rok Bračko, Žiga Kumer, Janž Janez Kržič, Žiga Donik, Miha Fink, Marin Novak.

* Hiša na kolesih Triglav (Sašo Rop):
Maj Nanut, Nemanja Peruničić, Uroš Tučen, Matic Fajfar, Amadej Snedec, Aljoša Šikanič, Miha Mali, Adi Adžović, Djordje Jovović, Nejc Zalokar, Jan Maček, Jan Karl Jančič.

* Panvita Pomgrad (Dejan Fujs):
Urban Rajnar, Maks Jože Türkl, Leonardo Doda, Nenad Šormaz, Luka Kolarić, Urban Drvarič, Tin Vrabl, Vid Suhadolnik, Žiga Horvat, Nik Legen, Žan Bedrač, David Novak, Stefan Mirković, Luka Miko.

* Alpacem Kanal (Leon Schilling):
Erik Kodrič, Aleksandar Stojanovič, Miha Cafuta, Karlo Jakovac, Irenej Karnel, Jani Godnič, Jakob Kavčič, Lian Svit Maretič, Grega Okroglič, Peter Blazsovics, Matic Vrtovec.

* Fužinar Sij Metal (Aljoša Jemec):
Tilen Pušnik, Bor Križanič, Nace Lednik, Denis Robida, David Ranc, David Stojanov, Blaž Libnik, Luka Vučetić, Vasja Plesec, Tilen Podričnik, Matic Drevenšek, Nejc Hribernik.

* Krka (Jernej Rojc):
Gal Medved, Grega Erpič, Jure Kocjančič, Martin Kosmina, Jožef Verdinek, Nejc Kožar, Zlatko Pulko, Uroš Erpič, Gabrijel Laknar, Luka Lindič, Cameron Kern, Matic Rojnik, Erazem Jakše.

Kamničanke z Najdičem

Podobno razmerje moči med najboljšimi ekipami in konkurenco je tudi pri dekletih. Kamničanke, ki jih po novem vodi Bruno Najdič, v sezono vstopajo le z desetimi igralkami in le eno tujko, kapetanko Andjelko Radićević, a ekipa je dovolj kakovostna, da ubrani naslov.

Mariborčanke so lansko sezono končale na drugem mestu v državnem prvenstvu, osvojile pa pokalno lovoriko. | Foto: Sportida Mariborčanke so lansko sezono končale na drugem mestu v državnem prvenstvu, osvojile pa pokalno lovoriko. Foto: Sportida

To ji bosta poskušala preprečiti Tilen Kozamernik z Novo KBM in Vasja Lipicer Samec z GEN-I Volleyjem. Vse druge ekipe se bodo potegovale za četrto mesto, največ težav pri tem bosta zagotovo imela ATK Grosuplje in Formis, ki sta že tako mlado ekipo dodatno pomladila.

Kaj so povedali?

Andjelka Radišković, kapetanka Calcita Volleyja: "Sezono začenjamo le z desetimi igralkami. Ekipa je mlada, a perspektivna, tujka sem samo jaz. Imamo veliko reprezentantk, zato so bile priprave okrnjene. Da nismo bile veliko skupaj, smo poskušale nadomestiti zadnjih 14 dni na Madžarskem, kjer smo se udeležile dveh turnirjev. Zavedamo se, da nam v prvenstvu ne bo lahko, da bo potrebno nekaj časa za uigravanje. Morale bomo tudi paziti na zdravje, saj nas čaka veliko število tekem. Naš cilj je, da ubranimo naslov državnih prvakinj in da v naše vitrine vrnemo tudi pokalni naslov."

Vasja Lipicer Samec, trener GEN-I Volleyja: "Ne razmišljamo več, kaj je bilo lani, ko smo igrali finale. To bi nam lahko zameglilo razum in vplivalo na delo na treningih. Nismo pretiravali s prijateljskimi tekmami, te brez naše reprezentantke Anje Mazej ne bi imele večjega smisla, raje smo trenirali. Poškodovala se nam je tudi blokerka Sanja Damjanović, tako smo v zadnjem trenutku v klub pripeljali Srbkinjo Nikolino Aščerić. Trenutno smo nekakovostni, toda zares se bo začelo v modri skupini. Je pa treba do tja priti. Imam željo, da se nam pridruži še kakšna sprejemalka, a to ni nujno. V klubu smo se pogovarjali, da se spet želimo uvrstiti v finale, a se bomo med sezono zagotovo še kdaj usedli in se glede na stanje v ekipi še enkrat pogovorili o ciljih."

Tilen Kozamernik, trener Nove KBM Branika: "Mi smo usmerjeni v produkcijo svojih igralk. Imamo dolgoročne cilje, zavedamo se, da bodo prve tekme polne improvizacij. Kakšne zadovoljive forme na pripravljalnih tekmah ni bilo videti, reprezentantke so se nam pridružile pozno, imamo tudi težave s tremi poškodovanimi igralkami. Verjamemo pa, da se bo postopoma izboljševalo, da bomo iz tekme v tekmo boljši. Cilji pa so kot vedno najvišji."

Sebastjan Cilenšek, strokovni vodja Sip Šempetra: "Tako kot praktično vsako leto smo tudi letos prevetrili ekipo, postavili smo jo praktično na novo. Popestrili smo jo z Darjo Eržen in povratnico Anastazijo Žnidar, potrebovali bomo čas, da bomo videli, kje smo. Zagotovo želimo med najboljših šest, prve tri ekipe so praktično znane, druge se bodo borile za četrto mesto. Odigrali smo nekaj prijateljskih tekem, a brez prve podajalke Maše Božič, zato teh rezultatov ne jemljemo kot relevantne."

Sara Valenčič, kapetanka Ankarana: "Imamo mlado ekipo, ki ima prihodnost. Z mladimi igralkami sem se zaradi reprezentančnih akcij mlajših selekcij dobro ujela. Naš cilj je, da napredujemo s tekme v tekmo, kam nas bo to pripeljalo, bomo videli."

Miloš Milić, trener Formisa: "Mi smo povsem pomladili ekipo. Zaenkrat smo se le bolje spoznali, da bomo videli, česa smo sposobni, pa bo potreben čas. Naš cilj je konec sezone, želimo obstati v ligi. Vse, kar bi bilo več, bi bil samo bonus."

Naja Kukman, kapetanka ATK Grosupljega: "Naša ekipa je še mlajša kot lani. Ta ekipa bo konkretna šele čez nekaj let, zdaj pa želimo predvsem delati. Lahko smo sproščene, na lestvici želimo v zlato sredino."

Nina Đukić, kapetanka Luke Kopra: "Mislim, da imamo odlično ekipo z odličnim trenerjem Markom Kalcem in da smo dobro pripravljene. Dovolj dobro, da lahko upravičeno računamo na uvrstitev med najboljše štiri. To so pokazale tudi prijateljske tekme, ki smo jih igrale predvsem v Italiji."

Seznam igralk ženskih prvoligaških klubov odbojkarskega DP

* Calcit Volley (Bruno Najdič):
Lara Rituper, Ula Gorjup, Andjelka Radišković, Asja Šen, Sara Najdič, Sara Hutinski, Naja Boisa, Maša Pucelj, Neja Čižman, Katja Banko.

* GEN-I Volley (Vasja Lipicer Samec):
Tia Koren, Sanja Damjanović, Polona Frelih, Veronika Vulić, Zana Godec, Saša Damjanović, Pia Blažič, Gaja Makuc, Anja Mazej, Julija Mohorič, Ana Žigon, Hana Podbršček, Karla Klarić, Nikolina Aščerić.

* Nova KBM Branik (Tilen Kozamernik):
Iza Mlakar, Klara Milošič, Eva Kneževič, Naja Šalamun, Ronja Štampar, Tinkara Ulrih, Tali Lekše, Pia Senekovič, Urška Cikač, Anja Farkaš, Isa Ramić, Nika Milošič, Monika Potokar, Lorena Kešelj, Andrea Tišma.

* Sip Šempeter (Beno Božič):
Lina Lukman, Maša Božič, Iza Koren, Maja Lebič, Anja Puckmeister, Lara Jelen, Nika Bavdaž, Anastazija Žnidar, Katarina Bulc, Ana Žnidar, Eva Kogelnik, Darja Eržen, Ana Mojca Krajnc.

* Ankaran Hrvatini (Sebastjan Mikša):
Neža Strgar, Neža Bedjanič, Sara Korpnik, Mia Grbas, Živa Labinjan, Maja Kovačič, Ema Stikić, Maja Forštnarič, Lajris Kolenc, Sara Valenčič, Tani Jurič, Sharonda Pickering, Emi Jurič, Ema Pangerc.

* Formis (Miloš Milić):
Tjana Vodušek, Daša Cvetko, Tinkara Šteharnik, Neja Vidali, Urša Uršič, Indi Zetić, Zoriana Tomičuk, Neja Fras, Nika Kraševec, Žana Ivana Halužan Sagadin, Alja Maučnik, Neja Bračič, Manca Karo.

* ATK Grosuplje (Rok Pucelj):
Manca Topolavec, Pia Patricia Štih, Karin Pavić, Ennea Zupan, Naja Kukman, Lana Žužek, Nika Pucelj, Tara Filipič, Nina Svetina, Klavdija Čož, Ajda Gornjec Hodnik, Kaja Križman.

* Luka Koper (Marko Kalc):
Nina Đukić, Inga Raič, Taia Debernardi, Polona Marušič, Koni Trobec, Nina Lovšin, Metka Dakič, Ana Maksić, Manca Lenart, Špela Marušič, Ana Marija Vovk, Lea Lazar, Taisia Horolska.

Asja Šen
Sportal Kamniške odbojkarice z okrepitvami v ligo prvakinj
Finale lige MEVZA: ACH Volley - Calcit Volley
Sportal Obetavni mladi talenti pri Calcitu
ACH Volley
Sportal ACH Volley v okrnjeni zasedbi začel priprave, cilji ostajajo enaki kot vedno
Ne spreglejte