Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 6. 2014,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Edin Džeko Miralem Pjanić

Sreda, 25. 6. 2014, 20.24

8 let

Zgodovinska zmaga BiH, ki se je častno poslovila

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nogometna reprezentanca Bosne in Hercegovine je v 3. krogu svetovnega prvenstva v Braziliji (skupina F) v Salvadorju premagala Iran (1:0). Obe ekipi se poslavljata od svetovnega prvenstva.

Nogometaši Irana so v dvoboju z Bosno in Hercegovino nujno potrebovali zmago in strelsko pomoč Argentine in zmago slednje z Nigerijo. A igra nikakor ni kazala, da so Iranci pripravljeni tvegati vse za zmago. Še več, bosenski selektor Safet Sušić se je odločil, da v zadnjem nastopu na SP spremeni način igre in od začetka je namenil prostor na igrišču obema najnevarnejšima napadalcema Edinu Džeku in Vedadu Ibiševiću in BiH je nadzirala potek srečanja in se veselila prve zmage na svetovnih prvenstvih v zgodovini. Argentina je svojo nalogo opravila, Iran tokrat ne.

Iran je v uvodu tekme čakal na svojo priložnost, BiH pa je bila bolj konkretna in aktivna. Do 10. minute je Edin Džeko poskušal dvakrat, nato pa so Sušićevi varovanci vse bolj stiskali obroč okoli iranskih vrat. Plod takšne igre je bil vodilni gol BiH, ko je Džeko v hitrem napadu na dobrih 20 metrih imel dovolj prostora, sprožil z levico in natančno zadel desni spodnji kot nasprotnikovega gola in Aliresa Haghighi je bil premagan. Takoj je sledil napad in prva resna akcija Irana, a je Asmirja Begovića ob strelu Masouda Shojaeija rešil prečnik. V nadaljevanju so bili tudi Iranci aktivnejši, a brez res izrazite priložnosti. Najlepšo priložnost v končnici prvega dela je imel v 42. minuti Avdija Vršajević, ki ga je na desni strani lepo zaposlil Džeko, a je prvi slabo streljal oziroma podal Ibiševiću in izid se ni spremenil.

Tudi drugi del se je začel v terenski premoči Bosne in Hercegovine, a z malo priložnostmi na obeh straneh. V 58. minuti je sledila napaka Djalala Hosseinija v obrambi, Džeko je našel prostega Tina Svena Sušića, ta pa Miralema Pjanića, ki je še drugič matiral Haghighija in šokiral iranske navijače. BiH je po golu še enkrat pritisnila in si ustvarjala polpriložnosti. Redki iranski napadi so se zaključevali pred 16-metrskim prostorom BiH. Evropejci so bili še kar aktivnejši in razživelo se je šele v končnici. Najprej so Iranci preko Reze Ghoochannejhada znižali, a tudi tokrat so sodniki spregledali prepovedan položaj v škodo BiH, le minuto kasneje pa je Vršajević z golom zaključil hiter protinapad in postavil končni izid.

Ne spreglejte