Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 10. 2014,
22.59

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Chelsea liga prvakov liga prvakov Jose Mourinho

Torek, 21. 10. 2014, 22.59

8 let

Zaušnica, lažno upanje Maribora in lažna Mourinhova opozorila

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdor zna, zna. Chelsea, čeprav je nastopil z zdesetkano postavo, je bil veliko boljši tekmec od Maribora in dokazal, koliko njegovega tekmeca, očaranega nad vzdušjem v Londonu, loči od najboljših.

Začelo se je s prekrasno kuliso. Mariborčani so gostovali pri nekdanjem evropskem prvaku, bogatem angleškem velikanu. Na štadionu Stamford Bridge, ki iz tedna v teden gosti največje zvezdnike na svetu, so s tribun odmevali glasovi številčne navijaške mariborske vojske. Bilo je kot v pravljici, dogajalo se je nekaj pred leti še skoraj nepredstavljivega, nato pa je Chelsea hitro nakazal, kdo je gospodar in kdo se uvršča med glavne favorite za naslov evropskega prvaka. Kakovostna razlika je pač prevelika, še bolj pa izvedba in učinkovitost.

Dvomi o tem, ali bi slovenski prvaki lahko priredili novo presenečenje, so se po prvem zadetku hitro zmanjšali, ko pa je karizmatični rezervist Didier Drogba povišal vodstvo na 2:0, pa je mariborska ladja tako trčila v modro čer, da se je začela potapljati. Ne popolnoma, saj poraz pri prvem favoritu skupine ne predstavlja nič tragičnega in nepričakovanega, so pa po visokem porazu 0:6 v prazno izzvenele vse optimistične napovedi, s katerimi so si vijolice polnile samozavest pred odmevnim gostovanjem. Zaman.

Maribor brez izpostavljenega napadalca

Gostitelji so bili prisiljeni v dvoboj, na katerega je z vsemi žavbami namazani Jose Mourinho nekaj tednov zapored opozarjal, da bo zelo zahteven, vstopiti z oslabljeno zasedbo. Zaradi poškodb je manjkalo veliko asov, tudi Diego Costa, Andre Schürrle in Ramires, Portugalec pa se je odločil, da bo po dolgem času med vratnici postavil Petra Čecha, namesto Garyja Cahilla pa je v obrambni vrsti dočakal priložnost Kurt Zouma.

Mariborčani so se srečanja lotili previdno, v konici napada je vztrajal le Marcos Tavares, ki pa zaradi počasnega koraka ni predstavljal večje nevarnosti v protinapadih. Bolj je bil razigran Agim Ibraimi, a tudi ni našel poti, kako resneje ogroziti vrata Čecha. V zvezni vrsti je Aleš Mejač dobil prednost pred Daretom Vršičem, prvi strelec Prve lige Telekom Slovenije Luka Zahović pa je tako kot visoki Francoz Jean-Phillipe Mendy obtičal na klopi.

Remy namignil, v katero smer bi lahko šel dvoboj

Vijolice so v dvoboj vstopile neustrašno, Željko Filipović je s prekrškom zgolj po 18 sekundah nakazal, da Mariborčani ne mislijo tako poceni prodati svoje kože. V uvodnih minutah so bili celo bolj nevarni, Damjan Bohar je v 6. minuti po podaji Mitje Vilerja meril previsoko z glavo, Aleš Mertelj pa je ustrelil z razdalje visoko prek vrat. Nato pa je sledil prvi udarec učinkovitega Chelseaja. Prvič je dregnil v vijolično gnezdo, glavni krivec za povešene nosove slovenskih gostov pa je bil mladi Francoz Lois Remy, ki je izkoristil neodločnost slovenskega branilca Marka Šulerja. Korošec ga je kril, ko ga je Francoz prelisičil. Dirigent mariborske obrambe je stopil dva koraka nazaj, napadalec modrih pa švignil naprej in z natančnim strelom prisilil Jasmina Handanovića k predaji. Minuto pred tem je Ljubljančanu že enkrat ogrel dlani.

Maribor je prek Ibraimija poskušal hitro vrniti udarec. Makedonec se je odločil za strel z razdalje, žoga je v slogu žabice odskočila s tal, izkušeni Čech pa imel kar nekaj težav, da jo je odbil v kot. To je bila žal tudi zadnja mariborska priložnost v prvem delu, saj je nastopilo obdobje popolne prevlade modrih.

Drogba dvignil občinstvo na noge, sodniki zamižali pri Terryju

Strelec Remy je moral zaradi poškodbe zapustiti igro, na zelenico je vstopil Drogba, ki se je začel ogrevati že v 11. minuti in dvignil štadion na noge. Še večje navdušenje je bilo, ko je pet minut pozneje vstopil v igro, največje pa v 23. minuti, ko je izvajal strel z bele točke in povišal vodstvo na 2:0. Zakaj je prišlo do kazenskega strela?

Brazilec Willian je prodiral, njegovo podajo pa je nesrečno v nizkem loku z roko ustavil Mertelj. Mladi nizozemski sodnik je brez obotavljanja pokazal na belo točko, Drogba pa je zlahka premagal Handanovića. To je bil njegov prvi zadetek za modre po vrnitvi, zadnjega je dosegel v nepozabnem finalu lige prvakov, ko je sredi Münchna pokvaril zabavo Bayernu.

Mariborčane je visok zaostanek zelo potrl, modri pa so še lažje prodirali proti njihovemu golu. V 31. minuti je hitro prodrl Oscar, našel na desni strani Cesca Fabregasa, ta pa je poslal vroč predložek po tleh in našel utekajočega kapetana Johna Terryja, ki je bil za ščepec sekunde hitrejši od Šulerja in zatresel mrežo. Handanović je bil nemočen, žal pa so poznejši počasni posnetki dokazali, da je bil edini Anglež v enajsterici Chelseaja v nedovoljenem položaju. Zadetek ne bi smel veljati, a je Chelsea nazdravljal vodstvu s 3:0.

Belgijec Eden Hazard je mojstrsko pletel mrežo in v skladu s svojim priimkom ni igral prav nič tvegano, ampak vrhunsko, vmes poskrbel še za kakšen nevaren strel, v priložnosti za povišanje vodstva se je znašel tudi Branislav Ivanović. Nevarnosti so segale z vseh strani, čeprav je statistika razkrivala dokaj enakovredno razmerje moči, saj je Chelsea na vrata Maribora poslal osem, vijolice pa na njegova pet strelov.

Viler nadaljeval niz vijoličnih primorskih avtogolov

V drugem polčasu je Chelsea zaigral še bolj sproščeno. Imel je visoko vodstvo, na roko pa mu je šla tudi sreča, ki pa jo je resnici na ljubo znal izzvati. Trenerja se med polčasoma nista odločila za menjave, Londončani pa so še naprej prevladovali, skoraj vsakič, ko so se približali kazenskemu prostoru slovenskih prvakov, je zadišalo po veliki nevarnosti.

V 53. minuti se je po eni izmed nevarnih akcij tako sreča nasmehnila Hazardu. Handanović je komaj ubranil vrata, ko se je na drugi strani pojavil Belgijec, spet nevarno podal v notranjost, nato pa je Viler nesrečno z desnim stopalom odbil žogo v lastno mrežo in tako nadaljeval niz avtogolov, ki jih je v soboto ob porazu s Celjani zaznamoval dvakratni osmoljenec Aleksander Rajčević.

Willian stresel prečko, Hazard pa dvakrat mrežo

Chelsea je zamenjal še dva motorja v zvezni vrsti, drug za drugim sta na zaslužen počitek pred prihajajočim angleškim derbijem z Manchester Unitedom odšla Fabregas in Oscar, ki je v 67. minuti s premetenim strelom, ki je za las švignil mimo vratnice, skoraj povišal vodstvo na 5:0. Petarda bi skoraj počila v 75. minuti, ko si je Willian neovirano pripravil prostor za strel z razdalje, nato pa s spetakularnim poizkusom stresel prečko. Mariborčani so ga le gledali, Handanović bi bil premagan.

Dve minuti pozneje pa je sledila nova kazen. Šuler je s hrbta oviral Ivanovića, ki je padel, sodnik je še tretjič na tekmi dosodil 11-metrovko. Tokrat je za gostitelje ni izvajal Drogba, ampak Hazard, ki si je s prizadevanjem in številnimi mojstrovinami navsezadnje tudi zaslužil gol na tej tekmi. Izkazal se je kot izvajalec, Maribor se je znašel še v večji godlji. Zaostajal je že z 0:5.

Vijolice so poskušale do častnega gola priti prek svežih moči v napadu, vstopila sta Zahović in Mendy, a jim modri niso dopustili niti tega zadovoljstva. Za nameček jim je še enkrat zagodel Hazard, osmešil mariborsko obrambo in prefinjeno v zadnji minuti postavil končni rezultat 6:0.

Ostalo je pri visoki zmagi Chelseaja, ki je dokazal, da v tej skupini v tem trenutku nima sebi primernega tekmeca, Maribor pa je izkusil učno 'poldrugo'' uro in videl, koliko še zaostaja za evropskim vrhom. Boj za drugo mesto še vseeno ostaja odprt. Nogometni modreci vedno radi rečejo, da je bolje enkrat izgubiti z 0:6, kot pa šestkrat z 0:1. Morda pomaga.

Ne spreglejte