Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 12. 2022,
18.20

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

3

Natisni članek

SP 2022 v nogometu Katar 2022

Ponedeljek, 19. 12. 2022, 18.20

1 leto, 4 mesece

Ste vedeli, koliko so na SP v Katarju zaslužili sodniki? Sploh ni slabo.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

3

Szymon Marciniak | Letošnji finale je sodil poljski sodnik Szymon Marciniak. | Foto Guliverimage

Letošnji finale je sodil poljski sodnik Szymon Marciniak.

Foto: Guliverimage

Do nedelje smo lahko na nogometnem svetovnem prvenstvu v Katarju spremljali najboljše nogometaše. Zelo pomembno vlogo so imeli tudi nogometni sodniki, ki so za svoje opravljeno delo dobili denarno nadomestilo. Koliko so na tem prvenstvu dejansko zaslužili delivci pravice, so poročali na as.com, vendar po besedah našega sodnika Tomaža Klančnika številke niso povsem merodajne, a jih sam zaradi poslovne skrivnosti ne sme izdati.

Na pravkar končanem svetovnem prvenstvu v Katarju so ljubitelji nogometa lahko spremljali vragolije najboljših nogometašev sveta. Organizatorji prvenstva oziroma Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je pred prvenstvom poskušala izbrati najboljše sodnike. Izbirali so predvsem tiste, ki imajo dovolj izkušenj z največjih tekmovanj, saj moramo vedeti, da so sodniki na takšnih tekmovanjih pod zelo velikim pritiskom. Lahko bi dejali, da je bilo letos sodniških pritožb relativno malo, k temu pa je pripomogla tudi moderna videotehnika, ki so jo imeli v VAR-sobi videosodniki.

Sodniki, ki so sodili finale letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Sodniki, ki so sodili finale letošnjega svetovnega prvenstva v nogometu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Samo za prihod na prvenstvo dobili 70 tisoč dolarjev

Nogometni sodniki za tako pomembno in odgovorno delo dobijo zelo dobra nadomestila. Že na svetovnem prvenstvu v Rusiji (2018) so se pri Fifi odločili, da vsak sodnik prejme osnovno plačilo 70 tisoč dolarjev (65 tisoč evrov) za sodelovanje na največjem nogometnem turnirju.

V uredništvo smo od slovenskega sodnika Tomaža Klančnika dobili sporočilo, da navedene številke ne držijo, a jih nam zaradi poslovne skrivnosti ne more izdati. Pri članku smo se nanašali na omenjeni vir as.com, ki je naveden v članku.

Krovna organizacija se je med drugim odločila, da bo vsak pomočnik glavnega sodnika prvič v zgodovini tega tekmovanja prejel 25 tisoč dolarjev osnovnega plačila (23.500 evrov) za sodelovanje na turnirju. Po nekaterih izračunih sodniki na svetovnem nogometnem prvenstvu dobijo vsaj trikrat več kot pri sojenju v evropski nogometni ligi prvakov, so zapisali na spletni strani as.com.

Nogometni sodniki so pogosto pod velikim pritiskom. Tudi zaradi igralcev. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Nogometni sodniki so pogosto pod velikim pritiskom. Tudi zaradi igralcev. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

V končnici turnirja se honorar dvigne za več kot 200 odstotkov

Glavni sodnik, ki je najvplivnejša oseba na nogometnem igrišču, poleg osnovnega plačila dobi tudi honorar za vsako sojene na tekmi. V skupinskem delu za vsako tekmo njegov honorar znaša tri tisoč dolarjev (2.800 evrov), za končnico ali finalno tekmo pa se honorar dvigne na deset tisoč dolarjev (9.400 evrov). Sodnik, ki bi sodil vse tekme, vključno s finalom, bi lahko teoretično med turnirjem zaslužil neverjetnih 300 tisoč evrov (282 tisoč evrov).

Koliko dobita stranska sodnika?

Med nogometno tekmo sta na vsaki strani igrišča tudi stranska sodnika, ki sta večinoma odgovorna za pregled prepovedanih položajev, prekrške, ki se zgodijo v njuni bližini, in tiste prekrške, ki jih glavni sodnik ne vidi dobro. Za svoje delo so strani sodniki plačani nekoliko manj kot glavni delivec pravice. Stranski sodnik za tekmo v skupinskem delu dobi 2.500 dolarjev (2.300 evrov), v končnici ali finalu pa za vsako tekmo pet tisoč dolarjev (4.700 evrov). Po najboljšem scenariju, torej če bi stranski sodnik sodil vse tekme na prvenstvu, bi zaslužil 150 tisoč dolarjev (141 tisoč evrov).

Do enakih nadomestil je upravičen tudi četrti sodnik. Ta nadzira menjave v ekipah, opremo igralcev, pogosto pri njegovem delu vidimo, da mora brzdati čustva trenerjev in nogometašev na klopi. Trenerji namreč velikokrat izvajajo pritisk na četrtega sodnika, saj jim je najbližji.

Zelo pomembno vlogo na prvenstvu so imeli tudi sodniki v tako imenovani VAR-sobi. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Zelo pomembno vlogo na prvenstvu so imeli tudi sodniki v tako imenovani VAR-sobi. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Kaj pa sodniki v VAR-sobi?

V zadnjih letih je bila ena večjih sprememb v nogometnih pravilih pomoč tako imenovanih videosodnikov (VAR). Ti imajo v svoji videosobi pomembno vlogo, saj velikokrat glavnemu sodniku po slušalkah sporočajo odločitve ali pa ga pozovejo, naj si na posebnem zaslonu sam ogleda sporno akcijo. Videosodniki so na tem prvenstvu na tekmo zaslužili tri tisoč dolarjev (2.800 evrov), medtem ko so v končnici ali finalu dobili pet tisoč dolarjev (4.700 evrov) nadomestila. Po najboljšem mogočem scenariju bi sodniki v VAR-sobi zaslužili 175 tisoč dolarjev (164 tisoč evrov).

Stephanie Frappart, 38-letna sodnica, je postala prva ženska v zgodovini, ki je sodila tekmo svetovnega prvenstva v moški konkurenci.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Stephanie Frappart, 38-letna sodnica, je postala prva ženska v zgodovini, ki je sodila tekmo svetovnega prvenstva v moški konkurenci. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po 92 letih se je nazadnje le zgodilo

Svetovnega prvenstva v Katarju se bomo lahko spominjali po zgodovinskem dogodku. Stephanie Frappart, 38-letna francoska sodnica, je namreč postala prva ženska v zgodovini, ki je sodila tekmo svetovnega prvenstva v moški konkurenci, in sicer med Nemčijo in Kostariko. To potezo nogometne zveze so pozdravili praktično vsi in se strinjali, da je prav, da je sodnica dobila takšno priložnost. Torej je le še vprašanje časa, kdaj bo sodnica sodila finale tega velikega nogometnega turnirja.

Veliko čast je imel poljski sodnik

Nedeljski finale med Argentino in Francijo je sodil poljski sodnik Szymon Marciniak, za katerega bi lahko dejali, da je svojo nalogo dobro opravil. Enainštiridesetletnemu Marciniaku sta ob linijah avta pomagala Tomasz Listkiewicz in Pawel Sokolnicki. Na tem prvenstvu je poljski glavni sodnik pred tem sodil na tekmah Francija - Danska (2:1) v skupinskem delu tekmovanja in Argentina - Avstralija (2:1) v izločilnih bojih.

Pele
Sportal Brazilska legenda čestitala Messiju in Argentini: "Diego se smeji"
Drake
Trendi Stavil je na Argentino, a kljub temu izgubil milijon dolarjev
Sportal V Franciji po bolečem porazu zavladali kaos in izgredi #video
Lionel Messi
Sportal Prijazen fant brez karizme?!
Ne spreglejte