Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
26. 10. 2013,
16.55

Osveženo pred

7 let, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Zulte Waregem Ante Šimundža Ante Čačić

Sobota, 26. 10. 2013, 16.55

7 let, 11 mesecev

Zahovića ni strah: Maribor ima spet delovne navade

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V mestu ob Dravi še odmeva zgodovinska zmaga Mariborčanov. V Belgiji je padel Zulte Waregem, vijolice pa so dokazale, da znajo v ligi Europa priti do točk tudi v gosteh. Kako razmišlja Zlatko Zahović?

V času, ko opravlja vlogo športnega direktorja najboljšega slovenskega nogometnega kluba, je Maribor v skupinskem delu lige Europa opravil osem gostovanj. Club Brugge, Braga, Birmingham City, Lazio, Tottenham, Panathinaikos, Wigan ... Dvoboji, ki so jih Mariborčani zapuščali v vlogi poražencev, so se kar nadaljevali. Vedno se je nekje zataktnilo, vedno so ostali brez točk. Črnemu nizu ni bilo videti konca.

Nato pa je nastopil četrtek, 24. oktober 2013, ko se Šimundžova četa ni ustrašila priložnosti in v Bruggeu dočakala tisto, kar si je prizadevala od začetka. Dokazati, da lahko slovenski prvak meša štrene evropskim tekmecem tudi v gosteh. ''To je bila res zgodovinska in zasluženo zmaga. Fantje so odigrali odlično tekmo, bili skozi celotno tekmo boljši nasprotnik, imeli lepše priložnosti in lahko bi še večkrat zadeli. Po drugi strani pa moramo umiriti čustva, ker še delamo napake, ki jih ne bi smeli. Na srečo so nam to ni maščevalo. Ni pa bilo bojazni, da bi se razpletlo v negativno smer, ker je ekipa spet navajena delati in to dela razliko. Kadar ima ekipa delovne navade, me ni strah,'' ni Zlatko Zahović v pogovoru za klubsko stran skrival zadovoljstva po dragoceni zmagi, s katero ostaja Maribor v igri za napredovanje.

''Šli so naivno v napad, mi smo to pričakovali in jih kaznovali''

Vijolice so se belgijskega tekmeca lotile na napadalen, kreativen, neustrašen način. Povsem drugače, kot je v obračune vstopal previden Ante Čačić. Ko je Mariborčane vodil Zagrebčan, so navijači pogrešali priložnosti v napadu, še bolj pa zadetke, v boljšo voljo jih ni spravljalo tudi manjše število prejetih golov. Zdaj, ko je brkatega Hrvata zamenjal soimenjak Ante Šimundža, so lahko bolj zadovoljni. Vodilni slovenski prvoligaš je ravno v tem pogledu presenetil belgijskega podprvaka: ''Oni so plačali davek neizkušnjam igranja v Evropi, tako kot smo ga mi v prvi sezoni evropske lige. Šli so naivno v napad, mi smo to pričakovali in jih kaznovali. Ne glede, da oni igrajo v močnejši ligi, so klub z višjim proračunom, evropska šola nekaj stane,'' je dejal Zahović, ki je vedel, da bo Waregem v težavah. ''Po zahtevnih kvalifikacijah, ki so jih imeli, po prvi odigrani tekmi ti enostavno pade energija. To se je pokazalo na igrišču. Mi smo se to lekcijo naučili, njih še čaka. Ne glede na proračun. Toda ukvarjamo se z lastnim delom in misli usmerjamo le v našo prihodnost. Pred nami so novi izzivi, ki smo jih sposobni uresničevati,'' se je zazrl v prihodnost, ki ponuja drzen cilj. Končati v skupini vsaj na drugem mestu in dočakati evropsko pomlad.

Delovne navade so se vrnile v NK Maribor

Na povratnem srečanju z belgijskim predstavnikom, Ljudski vrt bo zagotovo poln do zadnjega kotička, pričakuje še težjo tekmo kot je bila v Bruggeu. ''Takrat bomo morali mi napadati. In prepričan sem, da ne bomo padli, ampak bomo še boljši, ker so se delovne navade vrnile v naš klub. Naprej nas vodi samo delo, delo, delo in še enkrat strokovno delo. Brez tega niti približno nismo konkurenčni, kar se je izkazalo v bližnji preteklosti. Kadar pa ekipa dela na način, kot to počne v tem trenutku, pa je Maribor nevaren, tako kot je bil zmeraj,'' zagotavlja najboljši strelec slovenske reprezentance vseh časov, pa tudi edini Slovenec, ki je v ligi prvakov dosegel več kot en zadetek.

V njegovi bogati karieri se je ustavil pri številki enajst, še kako pa bi rad enkrat v ligo prvakov popeljal tudi Mariborčane. Če bodo prikazali več podobnih predstav kot so jih v Bruggeu, hkrati pa se izognili nepotrebnim napakam (npr. odgovornost Jasmina Handanovića pri prejetem zadetku), bi jim s pomočjo sreče in še marsikaterega dejavnika lahko uspelo v prihodnji sezoni. Po zamenjavi trenerja so dobili zalet, izboljšali so se rezultati v domačem prvenstvu, ki so v zadnjem obdobju vladavine Čačića močno trpeli. Ob takšnem scenariju bo Maribor težko ob vnovičen državni naslov, tako da si bo znova zagotovil možnost nastopa v kvalifikacijah za ligo prvakov.

Ne spreglejte