SiolNET. Sportal Nogomet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zahović: Spet smo vzpostavili kult in kulturo

2

termometer

Po koncu kvalifikacij za svetovno prvenstvo, ki bo prihodnje leto v Braziliji, so vtise o slovenski nogometni reprezentanci strnili Bojan Prašnikar, Mladen Rudonja, Milenko Ačimović in Zlatko Zahović.

"Ključna stvar kvalifikacij je bil zagotovo slab štart. Imeli smo leto dni za priprave, vendar ideje niso bile primerne. Zelo hitro smo se rešili dveh ključnih igralcev, ki sta se znašla tudi na udaru medijev, in marsikaj bi bilo takrat drugače. Zato je tudi na koncu zmanjkalo točk. Pod vodstvom Srečka Katanca smo se spet vmešali v boj za preboj na SP. Spet nas krasi borbenost, pravilen odnos, in tako pride do izraza tudi individualna kakovost. Imeli pa smo zelo ugodno skupino, v kateri je bila Švica malce favorizirana, vendar tega nismo izkoristili. Po kvalifikacijah je treba narediti analizo. Na teh tekmah, ko smo zmagovali, smo bili videti precej bolje, prihajajo pa nove kvalifikacije, v katerih je treba zdržati dve leti z določeno zasedbo, če želimo uspešno tekmovati. Te kvalifikacije so obenem prinesle, da se ne smemo usmerjati le na mlade, temveč na dobre in najboljše. Prejšnja generacija reprezentance U21 je bila zelo dobra, vendar počasi ugotavljamo, da se med člani trenutno uveljavljajo le trije. Treba pa je starejšim, ki vlečejo voz, dodati primerne mlajše igralce in ustvariti čvrsto ekipo. Vsaka uvrstitev na tako veliko tekmovanje, kot je SP, je izjemen plus za naš nogomet. Dejstvo je, da smo imeli v teh kvalifikacijah primerno skupino za doseganje cilja. Take skupine v naslednjih kvalifikacijah ne bomo imeli, saj bosta z nami še dva favorita, in enega bo treba preskočiti. Videli pa smo tudi, da je treba zelo malo, da občinstvo začne verjeti v reprezentanco."

"Ni velike filozofije. Imeli smo slab štart, kar je izjemno pomembno. Na začetku smo spremenili precej stvari, poskušali nekaj novega, in pod vodstvom Srečka Katanca reprezentanco spet vrnili na model z dokazanimi igralci. Sredi kvalifikacij smo se zbrali in uvideli, da tisto, kar je najboljše, naj igra. Brez eksperimentiranja, zdaj smo na pravi poti. Ne smemo pa biti razočarani, saj imamo pripravljeno reprezentanco za naslednje kvalifikacije in dobro generacijo, ki nam lahko daje še ogromno užitkov. Večjih sprememb se po mojem mnenju ne sme delati, je pa o tem zelo delikatno govoriti. Odvisno bo od selektorja, kaj bo storil, vendar, kolikor poznam Srečka, bodo to manjše lepotne spremembe. Ne bo dosti spreminjal."

"Kaj preveč pameten ne morem biti. Srečko Katanec je skušal do konca kvalifikacij popraviti, kar se je dalo, uspevalo pa mu je vse do tekme proti Švici. Škoda, da je bila Islandija pred nami, vendar smo boljši. Islandci si ne zaslužijo drugega mesta. Glede Katanca lahko rečem, da o njem kot trenerju vse govorijo rezultati. Spravil nas je skupaj, potrebovali so nekaj tekem, da se zavejo, kaj hoče od njih. Glede nadaljevanja je v reprezentanci vse dobro postavljeno, tako od trenerjev kot igralskega kadra. Vsi pa so se naučili, da je treba že na začetku zmagovati, če želiš priti na prvenstvo. Kaj neuvrstitev na SP pomeni za naše klube, ne vem, je pa res, da je za igralce to največje tekmovanje, o tem sanjaš in za to treniraš."

"Kvalifikacije lahko razdelimo na dva dela. Prvi del je bil zelo neuspešen, v drugem pa smo bili do zadnjega kroga v boju za drugo mesto. Kar pa je najbolj pomembno, pa je, da smo vrnili kulturo in kult reprezentance. Vrnili smo se k temu, kar nas je že krasilo, torej h koreninam. Vsi si delijo zasluge za slabe in dobre igre, trener pa je tisti, ki nosi največjo odgovornost. Vendar smo imeli zelo ugodno skupino in dvomim, da bomo imeli kdaj še tako priložnost. Skupina je bila takšna, kakršno si lahko le želiš. Postavili smo temelje, ljudje verjamejo v reprezentanco, vzpostavili smo kemijo z navijači in ekipo."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin