Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
7. 7. 2015,
22.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

ND Gorica Miran Srebrnič Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 7. 7. 2015, 22.04

8 let

Z najstniki in najnižjimi plačami v boj za obstanek

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Štirikratni slovenski prvak Gorica preživlja najtežje obdobje v svoji zgodovini, a Novogoričani verjamejo, da ga bodo zaradi entuziazma in trdega dela preživeli.

Po turbulentni pretekli sezoni, ko se je Gorica prvič v zgodovini kluba podala v kvalifikacije za obstanek in jih preživela – obdobje tekem proti Aluminiju iz Kidričevega je sovpadalo tudi z menjavo klubskega vodstva, Roberta Vrtovca je nasledil Hari Arčon –, se bo v novo sezono podala še bolj kadrovsko oslabljena. Kar ni presenečenje.

Denarja ni, dolgovi so veliki. Tako težko pričakovane finančne injekcije iz Parme ne bo. Za 600 tisoč evrov so se v Novi Gorici po propadu nekdanjega velikana italijanskega nogometa obrisali pod nosom.

Legende ob igrišču, mladinci na njem

Res je, da so v njenem strokovnem vodstvu sama zveneča imena slovenskega nogometa – trener Miran Srebrnič, njegov pomočnik Andrej Komac in trener vratarjev Borut Mavrič – , a pogled na igralski kader Gorice je precej manj spodbuden.

V novo sezono bo vstopila z zelo spremenjeno zasedbo. Njen osip se je začel že ob koncu prejšnje sezone, zdaj je postal še večji. V Novi Gorici so upali, da bodo zadržali večji del moštva, ki je Gorico pred enim mesecem rešilo pred izpadom, a se ni izšlo.

Odšla sta tudi Dejan Žigon in Amedej Vetrih, pa tudi brata Nejc in Miha Mevlja, ki sta se ekipi na novo priključila na začetku priprav, a se medtem že preselila v tujino. Zdaj trener Gorice upa, da bosta ostala vsaj izkušenejša Uroš Celcer in Miha Gregorič, ki trenirata z njegovo ekipo.

Tri četrtine moštva je odšlo

"Želja, da bi ohranili vsaj podobno ekipo tisti, ki smo jo imeli v zadnjih petih krogih in v dodatnih kvalifikacijah za obstanek, se ni izpolnila. Tri četrtine moštva je odšlo. Zdaj je vse na novo. Veliko je mladih igralcev, letnikov 1996 in podobnih, ki so zelo nadarjeni, a še zeleni. Nimajo izkušenj. Zdaj bodo dobili priložnost za dokazovanje, a napredovali bi lažje, če bi imeli ob sebi soigralce z veliko izkušnjami. To bo naša največja težava," pravi trener Gorice Srebrnič, za katerim je že kar nekaj pripravljalnih tekem.

"Priprave potekajo normalno. V prijateljskih tekmah, ki smo jih odigrali, smo videli nekaj dobrih, pa tudi nekaj slabih stvari. Največja težava je, da nam na določenih igralnih položajih primanjkuje rešitev. Jedra ekipe ni več. Ni Žigona, ni Vetriha, niti bratov Mevlja. Denarja za nakupe novih igralcev pa seveda ni. Imeli bomo mlado moštvo in z njim šli v novo sezono. Upam, da bomo preživeli, a ne bo lahko. Poskusili bomo dobiti kakega igralca, ki bi nam lahko pomagal, a kdo ve, ali nam bo uspelo. Nič, razmišljati moramo pozitivno in se podati v boj za obstanek," je še povedal nekdanji nogometaš, ki je zbral kar 398 prvoligaških nastopov. Vse v dresu Gorice.

Plač ni že eno leto, nove bodo nizke

Še večja težava za trenerja Novogoričanov je dejstvo, da tudi igralci, ki so zraven zdaj, nimajo sklenjenih pogodb za prihodnjo sezono. Plač niso dobili že eno leto – v klubu naj bi jim ponujali rešitev, po kateri naj bi jim dolgove poplačali v prihodnjih petih letih –, pogodbe, ki jim jih ponujajo v klubu, so nizke. Verjetno najnižje v celotni prvi slovenski ligi.

Fantom lahko le čestita

"Ni lahko, a fantom lahko za delo in odnos, ki ga kažejo na treningih, le čestitam. Delajo zelo profesionalno. Bo pa zelo težko. Ljudje sicer govorijo, da je slovenska liga slaba, a jaz se s tako mislečimi ne strinjam. Gre za zelo težko tekmovanje, v katerem smo imeli že v pretekli sezoni, ko smo imeli veliko bolj izkušeno moštvo, ogromno težav, da smo obstali. Zdaj nam bo seveda še težje," je za konec jasno sporočilo poslal trener, ki bo po novem lahko računal le na dva tujca. Nigerijca Blessinga Elekeja in Amarachija Osujija. Res velika razlika v primerjavi z bližnjo preteklostjo, ko smo lahko Slovence v novogoriški ekipi prešteli na prste ene roke.

Ne spreglejte