Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 11. 2013,
16.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Jernej Javornik

Torek, 5. 11. 2013, 16.36

8 let

Z malo sreče so lahko konec tedna tam, kjer niso bili že 17 let

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velenje v 1. SNL ne pomni tako uspešne bere jesenskih točk. Rudar zaostaja le za Koprom, v pokalu je v polfinalu. Trener Jernej Javornik prejema veliko čestitk, a noče pretiravati z napovedmi.

To ni več naključje. Nogometaši Rudarja so vedno bližje vrhu, po 16 nastopih so trdno zasidrani tik pod njim, do vodilnega kluba jih loči le točka. Noro nogometno obdobje v Šaleški dolini diši po evforiji, ki pa se ji eden izmed najbolj zaslužnih junakov za vesel pogled na razpredelnico vztrajno izogiba. ''Ni prepovedano razmišljati dolgoročno, daleč od tega. Dokazali smo, da smo dobri, ampak moramo ostati na tleh. Raje gremo tekmo za tekmo in poskušamo vsako dobro odigrati, pa bomo videli, kam nas bo to pripeljalo. Že v soboto nas čaka težka tekma s Krko, obvezno jo moramo odigrati na ravni prejšnjih tekem. Videli smo, kaj se je zgodilo v Mariboru (senzacionalna zmaga Triglava v nedeljo, op. p.),'' opozarja Jernej Javornik, ki ga do konca jesenskega dela na klopi Rudarja čakajo še štiri tekme.

Nazadnje na čelu razpredelnice jeseni leta 1996

Vso energijo bo usmeril v to, da knapi obdržijo položaj pri vrhu, od koder se najlepše vidi Evropa. V soboto ga čaka novomeška Krka, njen boj za obstanek bo krčevit. Če v petek spodleti Kopru v Zavrču, dva dni pozneje pa Mariboru v Novi Gorici, kar glede na zadnje rezultate v prvenstvu niti ne bi bilo večje presenečenje, bi se Rudar znašel na prvem mestu. In to po 17 krogih, kar se nogometnemu ponosu prestolnice lignita ni zgodilo lep čas. Natančneje, že 17 let.

Zadnjega ponosnega trenutka ob pogledu na prvo mesto, ki se ga je oprijemal Rudar, se spominja tudi Javornik. Takrat je branil barve Velenjčanov. ''V sezoni 1996/97 smo bili po osmih krogih na prvem mestu, zbrali kar 18 točk, nato pa je k nam prišel Maribor. Premagal nas je 6:1 in nato je šlo vse po zlu. Na koncu smo bili šele osmi,'' se spominja sezone, ko je Velenjčane vodil Borut Jarc. Zdaj bi radi nogometaši Rudarja v podobnem ritmu, polnem napadalno usmerjenega nogometa, s katerim so se prikupili slovenski javnosti v dozdajšnjem delu sezone, tudi končali koledarsko leto 2013. Nikakor nočejo doživeti šoka, kot so ga Velenjčani pred 17 leti, ko jih je visok poraz z vijolicami pahnil v drugo skrajnost.

Dodatno kakovost, ki jo v izenačenem prvenstvu, kot je v sezoni 2013/14 Prva liga Telekom Slovenije, izkazuje Rudar, ponazarja tudi podatek, da so Velenjčani uresničevali cilje tudi brez kaznovanega Mateja Eterovića, najboljšega strelca tekmovanja. Javornik ima zdaj sladke težave, poraja pa se vprašanje, ali se bo Dalmatinec v soboto sploh pojavil v začetni enajsterici, ker so se njegovi soigralci tako izkazali med njegovo odsotnostjo. ''Naše vodilo je, da je ekipa vedno na prvem mestu. Povratna četrtfinalna tekma pokala s Celjem (3:1 v Celju, po 4:0 v Velenju, op. p.) je to dobro pokazala. V primerjavi s prejšnjo tekmo je zaigralo šest novih igralcev, a je ekipa delovala, kot da že dolgo časa igra skupaj. Na koncu koncev so vsi člani prve ekipe. In imamo ta ekipni duh, ki je najbolj pomemben ter na vsaki tekmi izpostavi posameznika. Mate je pomemben člen ekipe. Dal je največ golov, a tu je tudi Matej Podlogar, ki čaka svojo priložnost. Zelo sem zadovoljen s tem, kar imamo glede na to, da nas je tako malo,'' ne skriva zadovoljstva 38-letni strokovnjak, ki je na velenjski klopi nasledil Aleša Čeha, zdaj pa je z Rudarjem na tretjem mestu.

Od državne samostojnosti Velenjčani prvenstva niso končali na višjem mestu, Javornikova četa pa si veliko obeta tudi od pokala, edine lovorike, ki krasi njene vitrine. ''V pokalu smo zelo blizu Evropi. Še ena stopnica ali pa dve. Naš cilj je že dosežen. V polfinalu ni pomembno, koga bomo dobili. Če hočeš osvojiti pokal, moraš premagati vse,'' se že veseli novih pokalnih izzivov, ki bodo prišli na vrsto spomladi. Zdaj razmišlja le o Krki in tem, kako nadaljevati uspešen niz.

Ne spreglejte