Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Nedelja,
14. 6. 2015,
20.19

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

nogomet Slovenija Anglija Euro 2016 Stožice

Nedelja, 14. 6. 2015, 20.19

7 let, 12 mesecev

Wayne Rooney pokvaril slovenski nogometni praznik v Stožicah

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Slovenska nogometna reprezentanca je v 6. krogu kvalifikacij za nastop na EP 2016 morala priznati premoč Angležem, ki so tekmo v Stožicah dobili s 3:2.

Slovenski nogometni praznik je upravičil svoje ime, na koncu pa so ga na žalost pokvarili Angleži, ki so hočeš nočeš zasluženo zmagali. Pokazali so več, Slovenci pa veliko srce, ki tokrat ni bilo dovolj za točke.

Srečko Katanec je tekmo začel z napadalno trojko Milivoje Novaković, Josip Iličić in Kevin Kampl, Andraž Kirm pa je imel na levi strani bolj kot ne pričakovano obrambne naloge. Valter Birsa, tudi eden izmed kandidatov za začetno postavo, se je usedel na klop.

Sterling prvič …

Tekmo so v prekrasnem vzdušju bolje začeli gostje, ki so imeli že v četrti minuti veliko priložnost. Po podaji Wayna Rooneyja se je sam pred Samirjem Handanovićem znašel Raheem Sterling, a na slovensko srečo v svojem slogu zadnjega obdobja streljal prek vrat. Ostalo je pri 0:0. Naleti Angležev se niso ustavili. Trije levi so vseskozi po levi strani prebijali slovensko obrambo in prihajali do zrelih priložnosti. Že v osmi minuti je po levi strani podrl Kieran Gibbs, a mu je podajo v zadnjem trenutku v kot izbil Branko Ilić.

… in drugič zapravil lepi priložnosti

Slovenci so bili na začetku tekme povsem nemočni, videti je bilo, kot da jih je malce strah, kar je le olajšalo delo Angležem. Ti so v 14. minuti spet zapretili prek Liverpoolovega ofenzivnega vezista. Spet je Sterlinga zaposlil Rooney, a se je 20-letnik spet zapletel in po preigravanju iztržil le kot.

Le štiri minute pozneje (18. minuta) je spet desni bok slovenske obrambe načel tekaško razpoloženi Sterling, ki je v osrčje kazenskega prostor poslal ostro podajo, Rooney pa je, kot da ni verjel, da bo mladeniču to uspelo, zamudil in žoga je šla v stranski avt.

Sarma v slogu največjih, Rooney ni mogel verjeti

V 22. minuti je bilo spet vroče pred slovenskimi vrati. Tokrat je potegnil nogometaš Aston Ville Fabian Delph in po preigravanju odlično podal do Rooneyja, ki je natančno in močno poskušal s svojo levico, a mu je izjemni Sarma s skrajnimi močmi strel ubranil in si prislužil skandiranje celotnega štadiona. Napadalec Manchester Uniteda ni mogel verjeti, da žogo ni končala za hrbtom slovenskega vratarja.

Prvi strel na angleški gol

Tekla je 25. minuta, ko je Slovenija sploh prvič sprožila v okvir gola. Po prostem udarcu Iličića je bil z glavo najvišji Ilić, a Joe Hart, angleški vratar, ni imel niti najmanjših težav.

Novagol z mojstrsko potezo Stožice pognal v delirij

Proti koncu prvega polčasa se je videlo, da gostje nimajo več rešitev, saj so le čakali, da se bo prvi del iztekel in bodo odšli na premor, a po ukradeni žogi je Slovenija povedla iz tako rekoč edine prave priložnosti.

Iličić je potegnil kot blisk in lepo opazil vtekajočega Novakovića za hrbet angleške obrambe, ki je do tistega trenutka delovala brezhibno, ter mu mojstrsko podal in mu iz nič pripravil stoodstotno priložnost. Izkušenega 36-letnega napadalca ni zmedel Hart, ki je stekel iz vrat, saj je žogo poslal mimo njega, ta pa se je brez kakšne velike hitrosti skotalila v angleški gol. Štadion v Stožicah je ponorel, angleški nogometaši in tudi njihovi navijači pa so le nemo opazovali slavje Slovencev.

To je bil že jubilejni 30. gol Nove v dresu Slovenije, kar je pomenilo, da jih ima le še pet manj kot Zlatko Zahović (35). Do konca prvega dela se ni zgodilo nič več in Slovenci so na polčas odšli z izjemno popotnico za drugi polčas.

Rezervist Lallana začel preobrat

Glede na zaostanek in rezultat je bilo pričakovati, da se bo gostujoči selektor Roy Hodgson prisiljen odzvati. In res se je. V slačilnici je pustil branilca Phila Jonsa, na igrišče pa je pritekel mnogo bolj ofenzivni Adam Lallana.

Menjava se je obrestovala že v 57. minuti, ko je ravno Liverpoolov igralec v kazenskem prostoru izkoristil neodločnost Ilića in podal do Jacka Wilsherja, ki je z natančnim strelom matiral Handanovića. Slovenski vratar je bil na žogi, se je celo malce dotaknil, a strel je bil preveč natančen in močan. Anglija je izenačila.

Zadetek je ponesel Angleže, ki so v naslednjih minutah povsem prevladovali, dve izjemni priložnosti je v tem naletu na veliko slovensko srečo zgrešil do takrat povsem nerazpoloženi kapetan Angležev Rooney.

Wilshere poskrbel še za drugo bombo in vodstvo

Vseeno je deset minut pozneje sledila nova kazen. Rezervist Lallana je lepo podal do Wilsherja, ki je potegnil po sredini in izjemno sprožil v desni zgornji kot Handanovićevih vrat. Vratar Interja je bil povsem brez moči, Arsenalov vezist pa je dosegel še drugi zadetek na tekmi.

Žarek upanja za Slovence …

Anglija je tako povedla in malce utišala gledalce, a hrabri Slovenci se niso predali. Katanec je v tem času v igro poslal Valterja Birso in Nejca Pečnika. In ravno drugi je v 84. minuti poskrbel za izenačenje. Jokić je lepo podal v kazenski prostor, Pečnik pa je z lahkoto preskočil Gibbsa in lepo z glavo premagal nemočnega Harta.

… ki ga je žal prehitro ugasnil Wayne Rooney

V Stožicah je bilo izenačeno, in ko smo že začeli razmišljati o veliki točki in uspehu proti svetovni velesili, je na sceno stopil kdo drug kot Rooney. Napadalec rdečih vragov je izkoristil veliko napako slovenske obrambe ter povsem sam brez težav premagal Handanovića in Angleže popeljal do novih treh točk v teh kvalifikacijah.

Angleži so dosegli še šesto zmago in imajo zdaj na prvem mestu s popolnim izkupičkom 18 točk, Slovenci ostajajo pri devetih. Trije levi so prvič po 24 letih reprezentančno sezono končali brez poraza.

Ne spreglejte