SiolNET. Sportal Nogomet
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Wada: Suspenz Rusije se ne nanaša na Euro 2020

0,06

termometer

St. Peterburg Štadion SP 2018 Rusija
St. Peterburg ostaja prizorišče tekem EP 2020. Foto: Reuters

Svetovna protidopinška agencija (Wada) je danes potrdila, da se strogi ukrepi proti Rusiji ne nanašajo na nogometno evropsko prvenstvo 2020. "Nogometno evropsko prvenstvo je za evropsko zvezo Uefo posamično regionalno oziroma celinsko tekmovanje, zato ne sodi v sklop priporočil mednarodnim zvezam," so sporočili z Wade.

Wada 2019 Sportal Rusom pretijo nove kazni, tudi prepoved nastopanja na OI

Posebna preiskovalna komisija CRC je v ponedeljek Wadi priporočila stroge sankcije proti ruskemu športu zaradi domnevne manipulacije podatkov o dopinških testih. Med njimi je tudi prepoved organizacije velikih mednarodnih tekmovanj v Rusiji. Končno odločitev bo Wada sprejela 9. decembra na zasedanju v Parizu.

Ogrožena dva olimpijska nastopa Rusije

Pavel Kolobkov je prepričan, da bo Rusija del Euro 2020. Pavel Kolobkov je prepričan, da bo Rusija del Euro 2020. Foto: Reuters "Mislim, da tega evropskega prvenstva ne ogroža nič," je že v ponedeljek v Moskvi poudaril ruski minister za šport Pavel Kolobkov. St. Peterburg naj bi tako še naprej ostal gostitelj treh tekem predtekmovanja in četrtfinala za euro 2020.

Omenjena komisija je Wadi predlagala tudi, da se ruskim športnikom tudi v naslednjih štirih letih prepove uradno nastopati na mednarodnih tekmovanjih, s čimer sta ogrožena dva olimpijska nastopa. Obstaja tudi možnost podobne rešitve kot nazadnje, ko so samo nekateri ruski športniki smeli nastopati pod okriljem zastave Mednarodnega olimpijskega komiteja. Wada se sooča tudi z zahtevami za izključitev ruskih funkcionarjev iz mednarodnih športnih zvez ter za izrek denarnih kazni.

Wada 2019 Foto: Reuters

Preiskovalci Wade sumijo, da so v osrednjem nacionalnem laboratoriju v Moskvi prikrojili analize pri več kot 1000 vzorcih. Po izglasovanem sklepu pa bo Rusijo pred novim suspenzom lahko rešilo le mednarodno športno razsodišče Cas v Lozani, na katerem bo lahko Rusija izpodbijalo novo prepoved.

Afera okoli ruskega dopinga je izbruhnila leta 2015, ko je komisija Wade na podlagi pričanj žvižgačev našla dokaze o obsežnem državno sponzoriranem dolgoletnem sistemu zlorab, v ospredju pa so bili dosežki na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju 2014.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin