Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
25. 1. 2019,
19.00

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43

Natisni članek

Emiliano Sala Cardiff City Nantes

Petek, 25. 1. 2019, 19.00

5 let, 2 meseca

Kdo bo plačal 17 milijonov evrov za Emiliana Salo

Vprašanje, ki si ga ob tragediji Argentinca nihče ne upa zastaviti na glas

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,43
Emiliano Sala | Letalo, na katerem je bil Emiliano Sala, je izginilo v ponedeljek na poti iz Nantesa v Cardiff. | Foto Reuters

Letalo, na katerem je bil Emiliano Sala, je izginilo v ponedeljek na poti iz Nantesa v Cardiff.

Foto: Reuters

Emiliano Sala, čigar letalo je izginilo na poti iz Francije v Wales, kamor je bil argentinski nogometaš namenjen po rekordnem prestopu iz Nantesa v Cardiff City, je uradno še vedno pogrešan. Toda možnost, da bi bil še živ, je minimalna. Zdaj se poraja vprašanje, ki si ga glasno ne upa zastaviti nihče. Kaj se bo zgodilo s 17 milijoni evri, ki bi jih morali Britanci nakazati Francozom?

Emiliano Sala
Sportal Za pogrešanim Argentincem izginila vsaka sled, iskanje uradno zaključeno

V četrtek je britanska policija sporočila, da je po treh dneh prenehala iskati nogometaša Emiliana Salo in pilota Davida Ibbotsona, ki sta v ponedeljek zvečer iz Nantesa letela v Cardiff in izginila nekje nad Kanalskimi otoki.

Argentinčevi bližnji, navijači in številni iz nogometnega sveta – javil se je tudi njegov rojak Lionel Messi – sicer še vedno molijo za usodo donedavnega soigralca slovenskega reprezentanta Reneja Krhina in prosijo, da iskanje nadaljujejo, a se verjetno tudi oni zavedajo, da so možnosti, da bi bil 28-letni napadalec še živ, minimalne in zgolj teoretične.

Mehmet Dalman
Sportal Pogrešanemu Argentincu ponudil drugačno možnost prihoda, a jo je zavrnil

Sala, ki je v Evropo prišel že kot najstnik in se na veliko sceno prebijal prek francoskih nogometnih zelenic, je vrhunec dočakal prav v tej sezoni, ko je za Nantes v 19 prvenstvenih nastopih zabil 12 golov. Odlična prva polovica sezone je poskrbela, da se je znašel na radarju nekaterih bogatejših klubov in si priskrbel prestop v elitno angleško premier ligo. K Cardiff Cityju, ki je pred sedmimi leti Mariboru za Etiena Velikonjo odštel dva milijona evrov, se je preselil za 17 milijonov evrov, kar je klubski rekord.

Posel je bil sklenjen v soboto, ko se je Sala iz Cardiffa, kjer je podpisal pogodbo za tri leta in pol, vrnil v Francijo, da bi uredil nekatere zadnje podrobnosti, se poslovil od soigralcev in odpotoval nazaj v Wales, kjer bi začel pisati novo poglavje na svoji nogometni poti. Žal ga v Cardiff očitno ne bo nikoli več.

Za nesrečnega Argentinca molijo tako v Nantesu ... | Foto: Reuters Za nesrečnega Argentinca molijo tako v Nantesu ... Foto: Reuters

Kot član Cardiff Cityja registriran tri ure, preden je vstopil v letalo

Pustimo ob strani težke trenutke, sočustvovanje znanih in neznanih, a 17 milijonov evrov je ogromno denarja, zato se v teh čustvenih dneh ob vseh molitvah in kančku upanja, ki še ostaja, poraja ključno vprašanje.

Kdo bo plačal njegovo odškodnino, ki je – sploh za kluba, kot sta Nantes in Cardiff City – vse prej kot majhna? To je vprašanje, ki si ga v teh čustvenih dneh glasno ne upa zastaviti nihče, a se z njim – o tem bodite prepričani – zagotovo ubadajo tako pri Nantesu kot pri Cardiff Cityju.

Emiliano Sala
Sportal Pretresljivo zadnje sporočilo Argentinca, ki je izginil z letalom

"Če je posel sklenjen, igralca pa je Fifa registrirala za nov klub, potem je jasno, da bo moral Cardiff City plačati ves znesek," je v pogovoru za AFP povedala britanska pravnica, specializirana za podobne primere, Alexandra Cohen Jonathan.

Neimenovan vir blizu Nantesa pravi, da je bil Sala pri Fifi kot član Cardiff Cityja registriran v ponedeljek ob 17. uri. Tri ure, preden je stopil v nesrečno letalo. Ob tem naj bi bilo znano tudi to, da je Cardiff City Nantesu z naslova odškodnine že plačal šest milijonov evrov. Preostalih 11 milijonov naj bi v dveh obrokih izplačal pozneje.

... kot tudi v Cardiffu. | Foto: Reuters ... kot tudi v Cardiffu. Foto: Reuters

Kako sta se kluba zavarovala in ali bosta lahko to uveljavila?

Ob tem naj bi obstajala velika verjetnost, da je Nantes Salo, tako kot to večji nogometni klubi naredijo z vsakim nogometašem, zavaroval v primeru smrti, a se spet porajata vprašanji, ali lahko odškodnino uveljavlja v primeru, ko je ta nogometaš že član drugega kluba, kar je Sala v ponedeljek zvečer že bil. Prav tako je verjetno jasno, da pri Cardiffu za takšno zavarovanje še niso poskrbeli.

Podobna je zgodba, tako pravijo pravni strokovnjaki, tudi glede poškodb oziroma v tem primeru žal verjetno smrti, ki se zgodijo na poti iz enega v drug klub. Tukaj je ključno vprašanje, kdo je organiziral prevoz. Predsednik Cardiff Cityja Mehmed Dalman je v sredo zvečer dejal, da sta tako njegov klub kot Nantes Salaju ponudila organizacijo prevoza, a se je odločil, da bo potovanje uredil sam.

Cardiff City je odštel 17 milijonov evrov in poskrbel za rekorden nakup, ki pa ga verjetno ne bo dočakal. | Foto: Reuters Cardiff City je odštel 17 milijonov evrov in poskrbel za rekorden nakup, ki pa ga verjetno ne bo dočakal. Foto: Reuters

Potem je tu še odgovornost, ki jo nosi letalski prevoznik. Če se izkaže, da je bila kriva okvara na letalu, potem bo moral ves znesek najverjetneje plačati on, a to bo – sploh če letala ne bodo našli – težko dokazljivo. V tem primeru bi lahko veliko vlogo imelo kratko sporočilo, ki naj bi ga Sala tik pred vzletom poslal svojcem. "Strah me je. Zdi se, kot da bo letalo razpadlo," je menda zapisal.

Kakorkoli že, 17 milijonov evrov bo moral nekdo plačati in zdi se, da morda prihaja primer, ki se bo vlekel zelo dolgo. Zdaj, ko ves svet govori o Salaju in njegovi žalostni zgodbi, si tega vprašanja glasno ne upa zastaviti nihče, a prav lahko se zgodi, da se bo pozneje, ko bodo za Argentincem zares žalovali le še njegovi najbližji, začela bitka za milijone …

Emiliano Sala
Sportal Drama na Otoku: izginilo letalo z Argentincem, za katerega so plačali 17 milijonov evrov
Ne spreglejte