Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
22. 5. 2013,
13.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Real Madrid Valencia Juventus Manchester United Chelsea Bayern München Borussia Dortmund

Sreda, 22. 5. 2013, 13.24

8 let

VIDEO: Real odpihnil "netopirje", dvakrat odločale enajstmetrovke

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sobotni finale lige prvakov med Bayernom in Borussio Dortmund bo še četrti v zgodovini, v katerem se bosta pomerila kluba iz iste države. Po španskem, italijanskem in angleškem, zdaj sledi še nemški.

V ligi prvakov oziroma evropskem pokalu, ki je njen predhodnik, smo bili do zdaj priča finalom klubov iz iste države le trikrat. V tekmovanju, ki se je pričelo leta 1955, sta se šele leta 2000 srečala kluba, ki prihajata iz iste države. To je bil finale med rekorderjem po naslovih v LP Real Madridom, ima jih devet, in Valencio. "Beli balet" se je sprehodil do naslova, saj po zadetkih ubijalskega napadalnega dvojca Fernanda Morientesa in Raula ter Angleža Steva McManamana s 3:0 odpihnil takrat zvezdniške "netopirje". Za Valencio so tisti čas igrali Gaizka Mendieta, Miguel Angulo, Claudio Lopez, v vratih pa je stal Santiago Canizares.

Že tri leta pozneje smo bili priča italijanskemu finalu v "gledališču sanj" v Manchestru med Milanom in Juventusom. Tako v rednem delu kot tudi v podaljških nismo videli zadetkov, zato je o zmagovalcu odločala "loterija". Srečnejši je bil Milan, junak tekme je bil kajpak brazilski vratar Dida, zmagovalni udarec z "bele točke" pa je sprožil legendarni Ukrajinec Andrij Ševčenko.

Čakati smo morali še naslednjih pet let, ko sta v finale sezone 2007/08 prikorakala dva Angleža Manchester United in Chelsea. Tekmo v Moskvi so bolje odprli "rdeči vragi", ki so povedli po zadetku Cristiana Ronalda, vodstvo bi lahko bili do konca prvega dela še mnogo višje, a je "modro" barko pred potopom reševal vratar Peter Čech. Nogometno pravilo pravi, če ne daš dobiš, in res je bilo tako, čisto ob koncu prvega dela je izid poravnal Frank Lampard. Rezultat se v drugem polčasu ni več spreminjal, tudi v podaljšku ne, in še drugič, ko sta se v finalu srečala dva kluba iz iste države so o zmagovalcu odločala enajstmetrovke. To je bila ena najbolj zanimivih "loterij" v zgodovini. Za United sta najprej zadela Carlos Tevez in Michael Carrick, za Chelsea pa sta bila natančna Michael Ballack in Juliano Belleti. Sledila je groza na obrazih navijačev "rdečih", saj je njihov prvi zvezdnik CR7 odpovedal, sprožil je zelo slabo, Čeh pa suvereno ubranil Portugalčev strel. Chelsea je nezgrešljiv tudi v nadaljevanju, zadela sta Lampard in Ashley Cole, za Man Utd pa Owen Hargreavs in Luis Nani, in prišli smo do trenutka, ki se ga še vsi dobro spominjamo. Kapetan John Terry je prevzel odgovornost in izvedel odločilni strel, če bi zadel bi Chelsea osvojila evropski naslov, a Angležu je spodrsnilo, žoga pa se je od vratnice odbila v kot. Sreča brez primere za United, nato pa je na krilih le-te svoje mojstrstvo pokazal že Nizozemec v vratih Uniteda Edwin van der Sar, ki je ubranil strel Nicolasu Anelkaju. Slavje v režiji Uniteda se je sredi Moskve lahko začelo.

Ne spreglejte