Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 4. 2013,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bayern Nürnberg Priština

Ponedeljek, 15. 4. 2013, 14.20

8 let

VIDEO: Navijači po Evropi obračunavali s policisti, v Braziliji dva mrtva

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pojav navijaškega nasilja je minuli konec tedna pokazal temno plat v številnih evropskih državah. Policisti so vročekrvne navijače mirili v Angliji, Nemčiji, Grčiji, Romuniji, pa tudi na Kosovu.

Na Otoku so se navijaški neredi pripetili ravno v obdobju žalovanja ob smrti Margaret Thatcher, ki je s svojo "železno" roko poskrbela, da se je v osemdesetih letih minulega stoletja zajezila pereča težava huliganizma. Izbruhi nasilja na in ob nogometnih prizoriščh pa še niso izkoreninjeni, saj občasno še vedno polnijo naslovnice. Na sobotnem polfinalnem srečanju pokala FA je prišlo do obračuna med navijači Millwalla, ki se jih v Angliji še vedno drži sloves kot ene najbolj neobvladljive in agresivne skupine, ter varuhi javnega reda. Privrženci Millwalla na štadionu Wembley niso skrivali nezadovoljstva po drugem prejetem zadetku na tekmi z Wiganom (0:2), ki jih je oddaljil od velikega finala, policija pa je nastali kaos reševala z uporabo palic. Eden izmed najbolj predrznih navijačev je policistu odtujil kapo, pridržanih je bilo 11 navijačev. Najprej naj bi se simpatizerji Millwalla stepli med seboj, ko pa se je vmešala policija, so se skupno lotili "sovražnika".

Dan kasneje se je nasilje preselilo na ulice v Newcastlu, kjer je temperaturo dvigoval znameniti sosedski obračun med "srakami" in Sunderlandom, ki ima bogato zgodovino. Navijači so se obmetavali s steklenicami, opekami, kamenjem, pa tudi pirotehničnimi sredstvi, policija pa je pridržala 29 vročekrvnežev. Poškodovani so bili trije policisti. Na igrišču so bili boljši gostje in s 3:0 pod vodstvom novega in "kontroverznega" trenerja Paola di Cania osvojili pomembne točke. To je bila najvišja zmaga Sunderlanda nad osovraženim sosedom, ki prihaja iz 16 km oddaljenega mesta, v zadnjih 47 letih.

V Grčiji ponavadi za izgrede skrbijo navijači največjih atenskih klubov, Panathinaikosa in Olympiakosa, tokrat so bili v glavni vlogi razočarani privrženci kluba AEK. Rumeno-črni imajo opravka z enim najbolj mučnih obdobij v klubski zgodovini, saj jim grozi celo izpad iz prve grške lige. Navijači so prekinili tekmo s Panthrakikosom, le nekaj minut po zadetku gostov (0:1), vdrli na igrišče in želeli obračunati z "ljubljenci", ki so se najhujšemu izognili s hitrim pobegom v slačilnico. Tekmo bodo gostje najverjetneje dobili za zeleno mizo, atenskemu klubu pa se obetajo dodatne kazni.

Na bavarskem derbiju, kjer so se nogometaši Bayerna prvič, od kar so si tudi teoretično zagotovili naslov nemškega prvaka, predstavili domačemu občinstvu, je morala policija posredovati s solzilcem. Prišlo je do spopada navijaških frakcij "ultras". Domača je gostujočo v trenutku, ko je vstopala na štadion, zasula s kamni in steklenicami. Poškodbe je staknilo 16 policistov, 30 navijačev pa je bila odvzeta prostost.

Solzilec je razplamtele strasti reševal tudi v Kosovu, na tekmi med Hysijem in Prištino. Prišlo je do množičnega pretepa nogometašev obeh ekip, v Romuniji pa jo je skupil nogometaš Steaue. Navijači mestnega tekmeca Rapida so ga zadeli z vžigalnikom, kar je bil povod za izbruh jeze. V romunski prestolnici so potekali tudi spopadi obeh navijaških skupin, nekateri izmed njih pa so se prebili tudi na igrišče.

Če so navijaški neredi v Evropi terjali le "lažje" poškodbe, pa so za najbolj tragično novico poskrbeli Brazilci. Pred tekmo med Fortalezo in Cearo sta bila ubita dva gostujoča navijača. In to v trenutku, ko sta se bližala štadionu Castelao (letos bo gostil tudi tekme pokala konfederacij), na njiju pa so domači navijači streljali iz jeklenega konjička. Po poročanju brazilskega časnika Folha de Sao Paulo naj bi bili domači navijači izzvani, saj naj bi jih privrženci Ceare zasuli s kamenjem. Policija je že pridržala osumljenca, ki naj bi posegel po strelnem orožju.

Ne spreglejte