Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
9. 8. 2018,
16.00

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

3

Natisni članek

Jasmin Handanović NK Maribor NK Maribor

Četrtek, 9. 8. 2018, 16.00

5 let, 8 mesecev

Spomin na zgodovinsko tekmo v Glasgowu

Večer, ko je Ljubljančan postal mariborski Messi oziroma Ronaldo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,89

3

Jasmin Handanović | Jasmin Handanović je leta 2011 blestel tam, kjer bo igral tudi danes. | Foto Reuters

Jasmin Handanović je leta 2011 blestel tam, kjer bo igral tudi danes.

Foto: Reuters

Danes zvečer ob 20.45 bodo nogometaši Maribora v prvi tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo Europa pomerili z Rangersom na njegovem štadionu. Ko so Mariborčani nazadnje igrali na štadionu Ibrox v Glasgowu, so Škote šokirali in se uvrstili v skupinski del lige Europa. Predvsem po zaslugi sijajnih obramb vratarja Jasmina Handanovića. Če bo Ljubljančan podobno branil tudi danes, se lahko vijoličasti nadejajo novega podviga.

Olimpija : HJK
Sportal Olimpija zelo blizu napredovanja, Maribor v težavah

Mariborčani so pred skoraj natanko sedmimi leti gostovali pri Rangersu v povratni tekmi play-offa za ligo Europa.

V Mariboru so zmagali z 2:1, na štadionu Ibrox, po katerem bodo gor in dol tekali tudi danes zvečer, pa remizirali z 1:1 in se pod vodstvom trenerja, ki jih s klopi vodi tudi danes, Darka Milaniča, prvič v zgodovini kluba uvrstili v skupinski del lige Europa.

Kako je bilo v Glasgowu leta 2011?

Tekma življenja Jasmina Handanovića

Ljubljančan v akciji pred sedmimi leti. | Foto: Getty Images Ljubljančan v akciji pred sedmimi leti. Foto: Getty Images To je bila tekma življenja Jasmina Handanovića, ki je pred nekaj več kot 32 tisoč navijači navduševal in zbral kar devet obramb, od tega je bilo kar nekaj spektakularnih.

"Jasmin Handanovič je odličen vratar. Brez njega bi bil Maribor veliko slabši. Kar za Barcelono in Real Madrid pomenita Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, to je za nas Jasmin. Brez njega bi bilo veliko težje. Na čelu z njim, ki je nekajkrat res odlično posredoval, smo se uspešno ubranili in prišli do velikega uspeha," je po tej zgodovinski tekmi danes 40-letnega Ljubljančana, ki še kar vztraja med vratnicama Maribora, povedal eden izmed junakov velikega uspeha, strelec edinega gola na tisti tekmi za Maribor Dalibor Volaš.

Nekdanji napadalec Mariborčanov je pred sedmimi leti v 55. minuti goste popeljal v vodstvo. Petnajst minut pred koncem tekme je takratni branilec Rangersa, nekdanji ameriški reprezentant Carlos Bocanegra, izid poravnal na 1:1, a potem je Škotom zmanjkalo časa za preobrati in zgodovinskega napredovanja so se veselili Mariborčani, ki jih je potem sredi noči na mariborskem letališču pričakala množica navijačev.

Pri Mariboru jih je"preživelo" kar pet, pri Škotih le dva

Veselje po koncu tekme | Foto: Reuters Veselje po koncu tekme Foto: Reuters V zdajšnji ekipi Maribora so bili ob trenerju in vratarju še trije zdajšnji člani zasedbe najbolj trofejnega slovenskega kluba. Martin Milec, ki je trenutno sicer poškodovan in danes zagotovo ne bo igral, branilec Aleksander Rajčević, tudi njega zaradi poškodbe ni na Škotskem, in seveda najboljši strelec v zgodovini kluba Marcos Tavares.

Pri Rangersu, ki ga je takrat vodil trener Ally McCoist, ki ga že od leta 2014 ni več v klubu, sta takšna dva. Vratar Allan McGregor, ki se je ravno letos poleti vrnil v Glasgow, in branilec Lee Wallace, ki je bil pri Rangersu leta 2011 novinec, v njegovem dresu pa vztraja še danes.

Rangers in Maribor sta se do zdaj sicer pomerila štirikrat. Ob tekmah iz leta 2011 še deset let pred tem, ko so bili Mariborčani v kvalifikacijah za ligo prvakov v sezoni 2001/02 brez možnosti. V Ljudskem vrtu so izgubili z 0:3, v Glasgowu pa z 1:3.

Rangers : Maribor 1:1 (0:0)

Povratna tekma play-offa za ligo Europa 2011/12. Štadion Ibrox v Glasgowu, 32.223 gledalcev. Sodnik: Aleksandar Stavrev (Makedonija).

Strelca: 0:1 Volaš 55., 1:1 Bocanegra 75.

Rangers: McGregor; Bocanegra, Wallace (od 40. Perry), Broadfoot, Goian, Ortiz (od 67. Healey), Davis, Edu, Wylde, Jelavić, Lafferty. Trener: Alan McCoist.
Maribor: Handanović; Rajčević, Viler, Arghus, Potokar (od 83. Milec), Mezga (od 76. Cvijanović), Mertelj, Filipović, Ibraimi, Volaš, Berić (od 86. Tavares). Trener: Darko Milanič.

Rumeni kartoni: Arghus 43. (Maribor), Ortiz 45. (Rangers), Ibraimi 64. (Maribor), Healey 81. (Rangers), Lafferty 86. (Rangers), Broadfoot 89. (Rangers), Handanović 90. (Maribor), Viler 91. (Maribor).

Vse dozdajšnje tekme Rangersa in Maribora:

25. avgust 2011:
Rangers : Maribor 1:1

18. avgust 2011:
Maribor : Rangers 2:1

1. avgust 2001:
Rangers : Maribor 3:1

25. julij 2011:
Maribor : Rangers 0:3

Prvoligaško dogajanje na Planet TV in Sportalu

V sezoni 2018/19 boste štiri tekme #PLTS na vsak krog spremljali v neposrednem televizijskem prenosu na programih Planet in Planet 2. Ob tem bo na Planet 2 vsak ponedeljek ob 20. uri na sporedu še oddaja Goool!, ki jo vodi Dani Bavec. Več o razporedu tekem si lahko preberete TUKAJ.

Preberite še:

Sportal Korošec bi Škotom spet rad zagrenil življenje #video
Darko Milanič
Sportal Milanič razkril, kako jo želi zagosti Škotom #video
Borna Barišić
Sportal Rangers pred tekmo z Mariborom podpisali s Hrvatom Barišićem
Ne spreglejte