Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
26. 8. 2011,
19.55

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 26. 8. 2011, 19.55

8 let

Dalibor Volaš: Jasmin Handanovič je kot Messi in Ronaldo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Daliborju Volašu po golu v Glasgowu, seveda najpomembnejšem v njegovi karieri, nasmeh kar ni izginil z obraza. Primorski napadalec živi najbolj plodne dni dosedanje nogometne poti.

''Dalibor Volaš bo zagotovo igral od prve minute,'' je že pred odhodom v škotsko prestolnico dejal trener Maribora Darko Milanič. Očitno je vedel, zakaj to govori. Prav 24-letni Koprčan je bil tisti, ki je na štadionu Ibrox, kot se je izkazalo pozneje, zabil gol, ki je vijoličastim prinesel evropsko jesen. Napadalec, ki je pogosto tarča dežurnih kritikov med navijači, je zabil gol za zgodovino. Gol, o katerem bodo pristaši Maribora govorili še vrsto let.

Hud boj s škotskimi prvaki se je izšel po vaših željah. Kako bi opisali glasgowskih 90 in več minut? Ni bilo lahko. Škoti so vseskozi pritiskali. Bili so tudi zelo agresivni. Prejeli smo veliko udarcev, tudi jaz. Seveda zdaj vsega skupaj še ne čutim, a bo prišlo za mano. Igrali smo na Ibroxu, v hramu škotskega nogometa, kjer je za goste vseskozi težko. A nam, majhnemu Mariboru, je uspelo.

Je bilo težje kot v Mariboru? Veliko težje, saj so nas vseskozi pritiskali. Bilo je milijon skokov, milijon dvobojev, milijon provokacij. Nogometaši Rangers so imeli tudi pomoč navijačev. Ti so vseskozi pritiskali na sodnika, ki je drobne prekrške vselej sodil v korist domačih. Zelo so nas pritisnili. Posebej vroče je bilo v zadnjih minutah. A smo zdržali. Mi smo v obrambi preprosto igrali zelo dobro in prenesli vse škotske napade ter se ob koncu veselili. Še sam ne vem, kako.

Gol, ki je prinesel napredovanje, ste zabili vi. To je zagotovo najbolj pomemben gol v moji karieri. Brez dvoma. Težko opišem, kako vesel sem bil, ko sem videl, da je žoga po mojem strelu končala v mreži Rangers. Ne bi pa rekel, da sem junak jaz. Junaki smo vsi. Od prvega do zadnjega. Vsi skupaj smo se borili, da smo zdaj tu, kjer smo. Nihče ni bolj srečen od nas.

Kako so izpad sprejeli škotski nogometaši? Ni jim bilo lahko. Bili so veliki favoriti. Poskrbeli so za veliko razočaranje med svojimi navijači. Vemo, kaj oni pomenijo v Evropi. Vajeni so igranja v ligi prvakov, zdaj pa ne bodo nastopili niti v ligi Europa.

Kaj je odločilo? Naš vratar. Z dobrimi obrambami nam je vlival samozavest. Iz minute v minuto je bilo lažje. Res je branil dobro. Jasmin Handanovič je odličen vratar. Brez njega bi bil Maribor veliko slabši. Kar za Barcelono in Real Madrid pomenita Lionel Messi in Cristiano Ronaldo, to je za nas Jasmin. Brez njega bi bilo veliko težje. Na čelu z njim, ki je nekajkrat res odlično posredoval, smo se uspešno ubranili in prišli do velikega uspeha.

Kaj ta uspeh pomeni za Maribor? Veliko, zelo veliko. Verjetno zdaj še niti ne razmišljamo trezno in se ne zavedamo, kaj nam je uspelo. To je nekaj, o čemer pred časom sploh nismo mogli razmišljati. Igrali bomo še vsaj šest evropskih tekem. Ljudski vrt bo še vsaj trikrat nabito poln. Super. Več si ne bi mogli želeti. To je vrhunec kariere vsakega posameznika v naši ekipi. Moramo biti ponosni na to, kar nam je uspelo.

Na letališče so vas kljub zgodnji jutranji uri in delovniku prišli pozdravit številni pristaši Maribora. To me sploh ne preseneča. Navijači Maribora so najboljši na svetu. Kaj takega se lahko zgodi samo v Mariboru. Brez navijačev bi nam bilo veliko težje. Tudi na Škotskem so nas spodbujali. Ko imaš podporo tako daleč od doma, ti je lažje. Res so super.

Kako ste proslavili uspeh? Prav veliko časa za proslavo ni bilo. Malo smo peli na avtobusu, malo na letalu, to pa je tudi vse. Čakala nas je dolga pot. Zdaj se moramo naspati. Čas za proslavo še bo. Sicer pa, kot sem že rekel. Verjetno se vsi skupaj še niti ne zavedamo, kaj smo naredili.

Kako naprej v nadaljevanju evropske sezone? O tem še ne razmišljam preveč. A zagotovo se ne bomo kar tako predali. Nikamor ne bomo odšli z belo zastavo. Ne bomo čakali, da dobimo dva, tri zadetke. Na vsaki tekmi se bomo borili. Pred polnim Ljudskim vrtom pa je tako ali tako možno vse.

V nedeljo je derbi v Stožicah … Problem je le v regeneraciji. Morali bomo priti k sebi. Danes smo spali bolj malo, za nami je dolga pot. A ne glede na to sem prepričan, da bomo tudi proti Olimpiji odigrali dobro tekmo. Motiva nam ne manjka. Dali bomo vse od sebe in pokazali, zakaj smo na prvem mestu prvenstvene razpredelnice.

Ne spreglejte