Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 7. 2014,
0.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nizozemska Brazilija

Sreda, 9. 7. 2014, 0.13

8 let

Van Gaal se poslavlja nasmejan, Brazilci potrti in v solzah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V tekmi za tretje mesto na SP 2014 je Nizozemska v Brasilii premagala gostitelje Brazilce s 3:0. Za bronaste tulipane so zadeli Robin van Persie, Daley Blind in Georginio Wijnaldum.

Nizozemci so v boju za tretje mesto šok doživeli že pred tekmo, ko se je na ogrevanju poškodoval Wesley Sneijder, ki si je poškodoval stegensko mišico in na igrišču ga je zamenjal Jonathan de Guzman. Trener Louis van Gaal je tako po Nigelu de Jongu in Leroyu Feru ostal še brez tretjega igralca.

A na igrišču so prvi šok doživeli Brazilci. Thiago Silva je Arjena Robbna po hitrem protinapadu zaustavil s prekrškom na robu kazenskega prostora, alžirski sodnik pa je po napaki brez oklevanja pokazal na belo točko, iz katere je zanesljivo zadel Manchestrov Robin van Persie. Novo napako brazilske obrambe in Davida Luiza je v 17. minuti kaznoval David Blind, ki je v kazenskem prostoru sam prišel do odbite žoge in jo neoviran zabil v gol.

Brazilci so imeli nato več od igre, a bili povsem nenevarni v napadu. V 21. minuti je Oscar poskušal s strelom z razdalje, a ni resno ogrozil nasprotnih vrat. Isti igralec je v 38. minuti na desni strani ob robu kazenskega prostora izvajal prosti strel, njegovo nevarno podajo pa sta za malo zamudila David Luiz in Paulinho.

Brazilci brez častnega gola

Tudi v drugem delu se je nadaljevala igra med obema kazenskima prostoroma, več od igre so imeli Brazilci. Prvi je bil v 60. minuti nevaren Ramires, a tudi tokrat ni šlo za res izdelano nevarno akcijo z odločni zaključkom. Osem minut kasneje so Brazilci zahtevali enajstmetrovko po prekršku nad Oscarjem, a je slednji zaradi domnevnega simuliranja prejel rumeni karton.

Nizozemci so z obrambno igro čuvali vodstvo in prežali na svoje priložnosti. Nevaren je bil predvsem Arjan Robben, ki je sejal strah v brazilskih vrstah. Slednji je v 82. minuti prav tako zahteval novo enajstmetrovko, sodnikova piščalka pa je bila spet nema. Pogumno igro so Nizozemci kronali s tretjim zadetkom v sodnikovem podaljšku, ko je podajo z desne strani izkoristil Georginio Wijnaldum.

Selektor Louis van Gaal se od nizozemskega stolčka poslavlja z veliko zmago. Odhaja na Old Trafford, kjer bo vodil Manchester United. Prihodnost Luiza Felipeja Scolarija je še negotova, so pa njegovi izbranci na sedmih tekmah prejeli kar 14 zadetkov, kar znaša dva okrogla na srečanje. Samo na zadnjih dveh tekmah so bili premagani kar desetkrat, to pa je neslaven rekord. Tako slabe obrambe ni imela še nobena gostiteljica v zgodovini SP.

Ne spreglejte