Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sobota,
10. 10. 2015,
7.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Valter Birsa slovenska nogometna reprezentanca

Sobota, 10. 10. 2015, 7.19

8 let

Valter Birsa: Navijači so me presenetili

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Valter Birsa spet postaja tak, kot smo ga poznali v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2010. Odličen, torej. To je dokazal tudi na petkovi tekmi proti Litvi.

Na predzadnji tekmi rednega dela kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 je bil Šempetrčan morda celo edini, ki je igral res dobro, a je imel premalo pomoči soigralcev, zato je bil rezultat ob koncu tekme slab. Remi z 1:1 vsekakor ni zadovoljil več kot deset tisoč navijačev, kolikor se jih je zbralo v Stožicah.

"Imeli smo vodstvo, igrali agresivno, a so nam potem Litovci zabili gol z enajstmetrovke. Nekaj čudnih sodniških odločitev in nato se je zgodilo, kar se je. Na koncu smo osvojili le točko, a pomembno je, da smo si zagotovili nastop v dodatnih kvalifikacijah," je po tekmi dejal Valter Birsa.

"Ko smo vodili z 1:0, smo iskali tudi drugi gol, a ni šlo. Vedeli smo, da se lahko hitro zalomi. Vodstvo z enim golom prednosti v nogometu pogosto ni dovolj. Žal je bilo tudi tokrat tako. Litovci, ki so bili do enajstmetrovke povsem nenevarni, so imeli srečo in prišli do točke," je dodal.

Šele po tekmi je izvedel, da so bile nepravične

Tudi on o sodniku Björnu Kuipersu z Nizozemske podobno kot selektor Srečko Katanec nima najboljšega menja. "Bilo je nekaj čudnih situacij, a niti nisem vedel, da so bile nepravične. Zdaj slišim, da nam je razveljavil povsem veljaven gol, pa tudi to, da enajstmetrovke sploh ni bilo. Škoda, a tako pač je. S tem se moramo sprijazniti. Napake so sestavni del športa. Je pa res, da nas je ta isti sodnik nekajkrat v preteklosti že oškodoval," je Primorec namenil nekaj besed glavnemu delivcu pravice.

V ponedeljek Slovence čaka še zadnja tekma rednega dela kvalifikacij, gostovanje v San Marinu, ki ne odloča o ničemer, a kljub temu je naš sogovornik prepričan, da slovenskim reprezentantom motivacije ne bo manjkalo. "Ne, ker ni res, da ta tekma ne šteje. Vsaka tekma šteje. Moramo iti resno v obračun s San Marinom, pokazati pravi obraz in zmagati. Dobra igra in rezultat bi bila pred tekmami dodatnih kvalifikacij za nas zelo pomembna," je še povedal 29-letni as italijanskega prvoligaša Chieva iz Verone.

Ko bodo izvedeli, bodo pametnejši

O tem, koga bo Slovenija dobila v dodatnih kvalifikacijah, še ne razmišlja, je pa priznal, da bodo izkušnje iz leta 2009, ko je v dodatnih kvalifikacijah za svetovno prvenstvo v Južnoafriški republiki skupaj s številnimi soigralci, ki so v reprezentanci še zdaj, izločil Ruse, koristile.

"Dobro je, ker smo to že izkusili, a je po drugi strani res, da bosta to povsem drugačni tekmi, kot sta bila tisti proti Rusom. Bomo videli, koga nam bo namenil žreb. Ko bomo izvedeli ime tekmeca, bomo lahko pametnejši. Pustimo se presenetiti," je povedal nogometaš, ki je proti Litvi v dresu Slovenije nastopil 75. in prišel do šestega gola. Prvega po skorajda dveh letih čakanja.

"Ta gol mi pomeni veliko, a dosti manj, kot bi mi pomenil, če bi zmagali. Če bi osvojili tri točke, bi bilo veliko lepše. Za samozavest in zame. Zadovoljen sem, ker sem zadel, a čutim grenak priokus," je priznal nogometaš, ki v reprezentanci igra že skorajda celo desetletje.

Sprostil je glavo

S tem, da je v izjemi formi in počasi spominja na Birso izpred pet ali več let, ko je bil morda celo najboljši slovenski nogometaš, se je delno strinjal.

"Sicer o tem niti ne razmišljam preveč, a je res, da se počutim fizično in psihično močno, kar se zagotovo pozna tudi na igrišču. Sprostil sem glavo. Nisem več napet in se ne obremenjujem s tem, kaj moram narediti. To verjetno pride do izraza in je prav gotovo prednost. V prihodnosti bom skušal nadaljevati v podobnem slogu," je obljubil in za konec pohvalil navijače.

Navijači so ga presenetili

"Zbralo se jih je presenetljivo veliko, glede na to, da smo igrali proti razmeroma neatraktivnemu nasprotniku. Škoda, da se navijačem nismo oddolžili z zmago," je obžaloval eden izmed izkušenejših nogometašev v zdajšnji reprezentanci.

Ne spreglejte