Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
17. 11. 2018,
13.15

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Natisni članek

Liga narodov slovenska nogometna reprezentanca Igor Benedejčič Tomaž Kavčič

Sobota, 17. 11. 2018, 13.15

5 let, 5 mesecev

Uvrstitve Slovenije v kvalifikacijskih ciklusih

Ni prvič, da je Slovenija povsem na dnu

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,24

5

Slovenija Norveška liga narodov | Slovenska nogometna reprezentanca je drugič v zgodovini v ciklusu mednarodnega tekmovanja osvojila zadnje mesto. | Foto Grega Valančič/Sportida

Slovenska nogometna reprezentanca je drugič v zgodovini v ciklusu mednarodnega tekmovanja osvojila zadnje mesto.

Foto: Grega Valančič/Sportida

Slovenska članska nogometna reprezentanca je v 24-letnem udejstvovanju v mednarodnih tekmovanjih na dnu razpredelnice pristala le dvakrat. Najprej v kvalifikacijah za SP 1998, ko je pod vodstvom Zdenka Verdenika osvojila le točko in poskrbela za negativen rekord, nato pa še v ligi narodov, ko je že pred sklepnim dejanjem v Sofiji jasno, da se seli med najmanj atraktivno druščino v Evropi.

Ko je Evropska nogometna zveza (Uefa) uvedla eksperiment z imenom liga narodov, ki je slovensko reprezentanco umestil v tretjo kakovostno skupino in ji namesto standardnih prijateljskih tekem zagotovil šest tekmovalnih dvobojev z Bolgarijo, Ciprom in Norveško, se je Sloveniji odprla tudi možnost preboja na Euro 2020. Priložnosti ni izkoristila.

Slovenija Norveška liga narodov
Sportal Slovenija je izpadla v evropsko nogometno klet

Še več, po stresnem letu, na katerega bi zaradi vseh težav z največjimi zvezdniki (odpovedi, afere, poškodbe, bolezni) in menjavami na selektorskem stolčku najraje pozabila, se je dotaknila dna. Čeprav bo zadnjo tekmo odigrala v ponedeljek, je že zdaj jasno, da bo osvojila zadnje mesto in v prihodnjem ciklusu lige narodov, ta bo zagotovo leta 2022 (kot del kvalifikacij za EP 2024), ni pa izključena tudi možnost, da bi do njega kot uvertura v kvalifikacije za SP 2022 prišlo že leta 2020, tekmovala v druščini najslabših evropskih izbranih vrst.  

Uvrstitev Slovenije v kvalifikacijah za velika tekmovanja in ligi narodov:

Tekmovanje Uvrstitev (skupinski del) Selektor
Kvalifikacije za EP 1996 5. (od šestih) dr. Zdenko Verdenik
Kvalifikacije za SP 1998 5. (od petih) dr. Zdenko Verdenik
Kvalifikacije za EP 2000 2. (od šestih) Srečko Katanec
Kvalifikacije za SP 2002 2. (od šestih) Srečko Katanec
Kvalifikacije za EP 2004 2. (od petih) Bojan Prašnikar
Kvalifikacije za SP 2006 4. (od šestih) Branko Oblak
Kvalifikacije za EP 2008 6. (od sedmih) Branko Oblak, Matjaž Kek
Kvalifikacije za SP 2010 2. (od šestih) Matjaž Kek
Kvalifikacije za EP 2012 4. (od šestih) Matjaž Kek
Kvalifikacije za SP 2014 3. (od šestih) Slaviša Stojanović, Srečko Katanec
Kvalifikacije za EP 2016 3. (od šestih) Srečko Katanec
Kvalifikacije za SP 2018 4. (od šestih) Srečko Katanec
Liga narodov (2018) 4. (od štirih) Tomaž Kavčič, Igor Benedejčič

Po zadnjem mestu je sledila pravljica zlate Katančeve generacije

Srečko Katanec je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji (EP 2000 in SP 2002). | Foto: Guliverimage/Getty Images Srečko Katanec je Slovenijo popeljal na dve veliki tekmovanji (EP 2000 in SP 2002). Foto: Guliverimage/Getty Images Zadnje mesto je slovenska reprezentanca v skupinskih delih uradnih tekmovanj, do danes je poleg lige narodov sodelovala v 12 kvalifikacijah za velika tekmovanja (šest evropskih in šest svetovnih prvenstev), osvojila le še enkrat. To se je zgodilo pred več kot 20 leti, še v prejšnjem stoletju, ko je reprezentanco vodil dr. Zdenko Verdenik, Slovenija pa je v skupini z Dansko, Hrvaško (na SP 1998 je zablestela s tretjim mestom), Grčijo in BiH osvojila neslavno zadnje mesto.

Tekmeci so se izkazali za previsoke ovire. Slovenija je osvojila le eno samcato točko, sedemkrat pa segla tekmecu v roko in mu čestitala za zmago. Izgubila ni le na zahtevnem gostovanju v Splitu, ko je hrvaške navijače na Poljudu s tremi zadetki utišal Primož Gliha. To je bil tudi edini svetli trenutek kvalifikacij za SP 1998.

Že v naslednjem ciklusu se je vse obrnilo na glavo. Na bolje. Slovenija, ki je prejšnje kvalifikacije končala z eno točko in skupno razliko v zadetkih 5:20, se je pod vodstvom novega selektorja Srečka Katanca prerodila in marljivo osvajala točke, po nepozabnem gostovanju v Kijevu na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij pa šokirala Evropo in se prvič v zgodovini uvrstila na veliko tekmovanje!

Slovenija Norveška liga narodov
Sportal Kapetan Slovenije razkril, zakaj so bili v slačilnici jezni
Igor Benedejčič
Sportal Igor Benedejčič: Rad bi ostal selektor, a ne verjamem, da bom

Če se bo ponovila zgodovina, bodo slovenski navijači navdušeni, saj bi to pomenilo, da se bodo njihovi ljubljenci, za zdaj se še ne ve, pod vodstvom katerega selektorja, uvrstili na Euro 2020!

Motivacija več za zmago v Sofiji

Tomaž Kavčič je zapustil vroči selektorski stolček po štirih tekmah v ligi narodov. | Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Tomaž Kavčič je zapustil vroči selektorski stolček po štirih tekmah v ligi narodov. Foto: Matic Klanšek Velej/Sportida Nihanja slovenske reprezentance so bila v zgodovini zelo močna. Pisali so se vzponi in padci. Letos je prisotno obdobje, v katerem je opazen padec, tudi posledica menjave generacij. Lotil se je je Tomaž Kavčič, ki je po skromnem učinku v ligi narodov izpostavljal, da se reprezentanca gradi, uigrava in pripravlja za pomemben začetek kvalifikacij za EP 2020 (začele se bodo marca 2019), po štirih tekmah pa je moral štafetno palico predati donedavnemu pomočniku Igorju Benedejčiču. Temu se je v krstnem nastopu v odgovorni vlogi dolgo časa nasmihala zmaga nad Norvežani.

Če bi jo ustvaril, bi si Slovenija v ponedeljek reševala kožo v Sofiji, saj bi si lahko z morebitno zmago zagotovila obstanek v ligi C, tako pa je bilo vseh preračunavanj konec že v petek. Remi z vikingi, tako se je končala tudi tekma med Ciprom in Bolgarijo, je poskrbel, da bo Slovenija osvojila zadnje mesto in se v naslednjem ciklusu lige narodov družila z najmanj atraktivnimi članicami evropske nogometne družine.

Fotogalerija tekme med Slovenijo in Norveško, fotografa Urban Urbanc in Grega Valančič/Sportida:

Fotogalerija
1 / 31

Če bo Slovenija ostala brez zmage tudi v ponedeljek, bo prvič po dobrih dveh desetletjih tekmovanje, čeprav lige narodov zaradi manjšega formata ne moremo povsem enačiti s standardnimi kvalifikacijami, končala brez zmage. To pa je še ena motivacija več, da nogometaši s podobo Triglava na dresu prekrižajo načrte Bolgarom in se jim maščujejo za boleč poraz v Stožicah. Tisti, ki je odprl neuspešno naskakovanje lige B v ligi narodov.

Bruma
Sportal Portugalci v Milanu brez Ronalda razočarali Italijane
Sportal Na današnji dan (17. november) ...
Ne spreglejte