Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
5. 12. 2017,
13.35

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

Natisni članek

Matjaž Kek NK Rijeka Damir Mišković

Torek, 5. 12. 2017, 13.35

6 let, 4 mesece

Predsednik Damir Mišković ne odhaja

Usoda Matjaža Keka v rokah navijačev Rijeke

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,18

1

NK Rijeka, Matjaž Kek | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Predsednik hrvaškega nogometnega prvaka Rijeke Damir Mišković je na izredni novinarski konferenci spregovoril o prihodnosti kluba, ki se v tej sezoni spopada z rezultatsko krizo. Želi postati njegov lastnik. Izbranci Matjaža Keka so na 31 nastopih v tej sezoni doživeli kar 12 porazov. Predsednik, velik zaveznik slovenskega stratega, se je odločil, da o njegovi prihodnosti odločijo člani Rijeke. Časa imajo do četrtka. Če bodo izrazili nezadovoljstvo, bo zapustil klub.

V ponedeljek je predsednik Damir Mišković, bogati podjetnik, ki v zadnjih letih pomaga reškemu klubu in ga rešuje iz finančnih zagat, na Hrvaškem dvignil ogromno prahu, ko je sklical izredno novinarsko konferenco. Navijači Rijeke v soboto, ko so Kekovi varovanci na Rujevici izgubili proti splitskemu Hajduku (1:2), niso skoparili s kritikami na račun predsednika.

Zamerili so mu tesno poslovanje z vplivnim, a tudi kontroverznim hrvaškim funkcionarjem Zdravkom Mamićem, ga povezovali z mafijo in morebitno prodajo napadalca Maria Gavranovića v vrste neposrednega tekmeca Dinama, nato pa na igrišče odvrgli še več bakel in prvič, odkar je Mišković predsednik Rijeke, zakrivili takšno prekinitev dvoboja.

Navijači Rijeke v soboto, ko predsednika Miškovića zaradi službenih obveznosti ni bilo na Hrvaškem, niso skoparili s kritikami na njegov račun. | Foto: Grega Valančič/Sportida Navijači Rijeke v soboto, ko predsednika Miškovića zaradi službenih obveznosti ni bilo na Hrvaškem, niso skoparili s kritikami na njegov račun. Foto: Grega Valančič/Sportida

"Če bo odšel predsednik, bom odšel tudi jaz. To bi bila velika škoda za klub," je opozarjal Matjaž Kek, ki še verjame, da lahko nogometaše izvleče iz krize. Na zadnjih sedmih nastopih so v domačem prvenstvu izgubili kar petkrat, v četrtek pa se bodo od Evrope poslovili z domačo tekmo proti ranjenemu Gattusovemu Milanu.

Več demokracije jim ne more ponuditi

Damir Mišković je  svojo glavo položil na tnalo. Besedo imajo člani kluba. | Foto: Twitter - Voranc Damir Mišković je svojo glavo položil na tnalo. Besedo imajo člani kluba. Foto: Twitter - Voranc Takrat se bo že vedelo, kakšna bo usoda Miškovića. Predsednik, razočaran zaradi navijaških kritik, za katere pravi, da si jih ni zaslužil, bo takrat že vedel, ali mu navijači zaupajo. V ponedeljek se je pogovoril s predstavniki navijaške skupine Armada.

"Nočem biti predsednik kluba, v katerem me navijači ne bi želeli v tej vlogi, ampak mi skandirali žaljive komentarje. Če ne želijo sprejeti mojega načina vodenja kluba in prizadevanja za spremembe, ne vem, zakaj bi ostal predsednik Rijeke," je razmišljal na novinarski konferenci v prostorih štadiona na Rujevici in dodal, da imajo člani kluba, teh je nekaj več kot osem tisoč, tri dni časa, da ocenijo, ali bi ga še radi videli na položaju predsednika ali ne.

"Več demokracije niti ne morem ponuditi," je javno položil svojo glavo na tnalo. Od tega, ali bo prejel večinsko podporo ali ne, je torej odvisno marsikaj. Če bodo navijači Miškoviću izkazali nezaupnico, bo zapustil klub, z njim vred pa bi najverjetneje odšel tudi nekdanji slovenski selektor. Rijeko trenira že več kot štiri leta in pol, z njo pa je dosegel imenitne uspehe.

V Evropi se čudijo, kako jim uspeva

Matjaž Kek bo v četrtek vodil Rijeko proti Milanu. Na San Siru je nesrečno izgubil z 2:3. | Foto: Reuters Matjaž Kek bo v četrtek vodil Rijeko proti Milanu. Na San Siru je nesrečno izgubil z 2:3. Foto: Reuters "Pred petimi leti smo prevzeli klub z željo, da ga dvignemo proti vrhu hrvaškega nogometa. Poskrbeli smo, da se vsako sezono borimo za Evropo, število otrok, ki vsakodnevno trenira v klubu, se je s sto povzpelo na 500. Izboljšali smo infrastrukturo. Na voljo imamo fantastično pripravljalno središče Rujevica, eno najboljših v tem delu Evrope. Z malce sreče, pomočjo navijačev in mesta smo se trikrat uvrstili v skupinski del evropske lige. Ljudje v tujini se čudijo, kako nam je to uspelo s tako majhnim proračunom. Osvojili smo dva pokala, prvenstvo, superpokal, v bistvu kar dva, saj smo v prejšnji sezoni osvojili dvojno krono, tako da je uspeh več kot odličen," se je pohvalil predsednik Mišković in se zahvalil nekdanjemu sodelavcu, italijanskemu mogotcu Gabrieleju Volpiju, da ga je podprl pri investicijah v reški klub.

Njegova družba Social Sport je po treh letih zapustila Reko. "Zdaj se financiramo s tistim, kar sami zaslužimo. Smo brez donacij ali posojil. Še vedno smo uspešni, a je to vse prej kot normalna pot. Zavedam se, da ne more voditi na dolge proge. Napočil je trenutek, ko sem se z družino odločil, da bi prevzel klub. To je velika odgovornost in vse drugo, kar spada zraven, a verjamem, da to lahko naredimo," se ne boji poslovnih tveganj.

Upa, da mu bo v kratkem to tudi omogočeno in da bo postal 70-odstotni lastnik kluba, obljublja pa tudi, da ne bo delal v škodo Rijeke, ampak si bo prizadeval, da bodo imeli rezultatski uspehi prednost pred finančnimi. Do 22. decembra bo pripravil potrebno dokumentacijo.

Rečani v hrvaškem prvenstvu za vodilnim Dinamom zaostajajo kar 15 točk. | Foto: Reuters Rečani v hrvaškem prvenstvu za vodilnim Dinamom zaostajajo kar 15 točk. Foto: Reuters

Predstavil je tudi spremembe, s katerimi bi lahko na Hrvaškem izboljšali položaj klubskega nogometa. Na bližajočih se volitvah za novega predsednika Hrvaške nogometne zveze (HNS) ne bo podprl niti zdajšnjega prvega moža Davorja Šukerja, niti njegovega tekmeca Daria Šimića.

Ne spreglejte