Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
6. 5. 2014,
15.01

Osveženo pred

4 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Spasoje Bulajić NK Rudar Mainz Jernej Javornik Prva liga Telekom Slovenije

Torek, 6. 5. 2014, 15.01

4 leta, 8 mesecev

Učil se je tudi od Kloppa in zabetoniral velenjsko obrambo

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Se spominjate Spasojeta Bulajića, enega izmed zlatih rezerv, ki jih je Srečko Katanec pošiljal v boj, če je manjkal kdo izmed branilcev v udarni postavi zlate generacije? Zdaj navdušuje kot trener.

Drugo mesto velenjskega Rudarja in najbolj neprepustna obramba v Prvi ligi Telekom Slovenije nista več naključje. Knapi so v 31 krogih prejeli le 23 zadetkov ter razveselili nekdanjega slovenskega reprezentanta, ki na treningih skrbi prav za izpolnjevanje in uigravanje obrambnih nalog.

"Ena prvih nalog, ki mi jih je zaupal Jernej (Javornik, trener Rudarja, op. p.), je obramba. Taktika in naloge v fazi obrambe, prehodi iz obrambe v napad in obratno, naloge ob prekinitvah ter podobno. V procesu treniranja je veliko poudarka tudi na situacijski vadbi, implementaciji tehnično-taktičnih prvin v igri, pripravi na tekme, videoanalizi, pripravi na kakovostno sodelovanje v igri ter individualnih razgovorih," nam je opisal naloge, ki jih opravlja pri velenjskem klubu kot pomočnik trenerja.

Dosegel je imeniten uspeh, saj se lahko Rudar pohvali z najmanjšim številom prejetih zadetkov, dobro obrambo pa dopolnjuje tudi kakovosten napad, ki bo, kot kaže, velenjske navijače razveselil z evropsko vozovnico.

Z Javornikom se ujameta tudi ''sredi noči''

Spasoje je igralsko kariero končal pri Celju, nato pa se po kratkem nogometnem zatišju odločil, da bogate izkušnje deli z mlajšimi. Ko sta se na eni izmed prvenstvenih tekem v Celju po naključju srečala z dolgoletnim znancem Jernejem Javornikom, sta se dogovorila za skupno sodelovanje. Postala sta trenerski tandem, ki je Velenjčane približal samemu vrhu in spominja na zgodbo s srečnim koncem.

"Najin odnos je na visoki ravni, poznava se že več kot 20 let. Skupaj sva igrala v kadetski, mladinski in članski kategoriji, tudi za reprezentančne selekcije, skupaj sva sodelovala na sredozemskih igrah v Bariju. Zato ni čudno, da se včasih v idejah ujameva tudi 'sredi noči' ter jih združujeva v celoto," je povedal 38-letni Bulajić, ki je znanje v karieri pridobival od številnih znanih strokovnjakov.

Ocenjuje, da je Javornik po nogometni filozofiji podoben Jürgenu Kloppu in Berndu Schusterju (z obema je sodeloval v Nemčiji): "Zagovarja napadalen in kreativen nogomet. Pri konceptu igre in načinu dela se nenehno dogovarjava in iščeva najboljše, kar se da v danem položaju."

Pohvalil pa je tudi skupinsko delo, še enega izmed razlogov, da Velenjčani v tej sezoni dosegajo tako dobre rezultate. Izpostavil je trud ter prispevek trenerja vratarjev Milka Verbotna, fizioterapevta Saša Rodiča ter nepogrešljivega klubskega ekonoma Jožeta Kosa, nato pa se posvetil prvim junakom, igralcem.

"Fantje so odlični in sposobni kakovostno igrati tudi v mednarodnem merilu. Pot do tja je včasih trnova, a poudarjam, da so fantje iz pravega testa," je vesel, da lahko z Javornikom vodi igralce, ki jima zaupajo.

V Nemčiji je nabral neprecenljive izkušnje

Bulajić je v času, ko je nosil slovenski državni dres, zbral 25 nastopov ter izkušnje nabiral na obeh največjih tekmovanjih (EP 2000 in SP 2002), nosil dres dveh nemških klubov. Štiri leta je bil branilec Kölna, nato se je preselil v Mainz, kjer je nekaj časa delil slačilnico tudi z znamenitim Kloppom, zdajšnjim trenerjem Borussie Dortmund ter enim izmed najbolj cenjenih trenerjev ta trenutek na svetu.

Izkušnje, ki jih je nabral v Nemčiji, ima za neprecenljive. "Za uspešnimi rezultati se skrivajo ure in ure trdnega dela, analiz, individualnih in skupinskih razgovorov, napotkov in iskanja najboljših rešitev v vsakem položaju. Prenašamo znanja uspešnih praks iz izkušenj, ki smo jih pridobivali od tako izjemnih trenerjev, kot so Klopp, Schuster, Prašnikar, Katanec, Lienen in drugi," sporoča nekdanji branilec, ki je pred petimi leti končal kariero zaradi zdravstvenih težav. Operacija kolenskih vezi se je izkazala za prehudo oviro.

Svetuje mu tudi Bojan Prašnikar

Ponosen je, da še danes dobi kakšen pomemben nasvet. Veliko sodeluje z Bojanom Prašnikarjem, ki je pred leti vodil Velenjčane, in pozna odlično tako njega kot Javornika. "Bojan je že prehodil pot od uspeha," ga ceni Bulajić.

Sam je še na začetku trenerske kariere. S takšno obrambo, kot jo je vcepil v srce velenjski ekipi, lahko v karieri doseže še veliko. Za zdaj ga delo samostojnega trenerja še ne mika. V odnosu, ki vlada med njim, prvim trenerjem Javornikom ter igralci, uživa. To pa je najboljši znak, da velja nadaljevati takšno delo. V sezoni 2014/15 ga bo očitno mogoče zaslediti tudi v evropskem tekmovanju …

Ne spreglejte