Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
23. 10. 2012,
19.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Paul Gascoigne Milenko Ačimović Gareth Bale

Torek, 23. 10. 2012, 19.36

8 let

Tottenham: klub, ki je Anglijo spravil na evropski zemljevid

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nov četrtek, nov evropski izziv. Maribor se bo pomeril s Tottenhamom. S klubom, ki sodi med najbolj priljubljene v zibelki nogometa, Angliji.

Tottenham sodi med najbolj slovite angleške klube, čeprav v zadnjih letih v konkurenci z najboljšimi na Otoku ne pride do najvišjih mest. Konkurenca je pač premočna. V minuli sezoni je bil v najmočnejši ligi na svetu četrti, a se zavoljo zmage Chelseaja v finalu lige prvakov za elitno evropsko klubsko tekmovanje obrisal pod nosom.

Seveda se Manchester United, Liverpool in Chelsea lahko pohvalijo z več evropskimi lovorikami, a prav Tottenham je bil tisti, ki je leta 1963 kot prvi britanski klub prišel do evropske lovorike. Zmagal je v pokalu pokalnih zmagovalcev. Pet let za tem je bil najboljši še v pokalu UEFA in postavil nov mejnik. Postal je prvi britanski kolektiv z dvema evropskima lovorikama. Zunaj otoških meja je zabeležil še nekaj uspehov, med drugim je leta 1974 izgubil v finalu pokala UEFA, osem let za tem pa osvojil tretjo in za zdaj tudi zadnjo evropsko lovoriko. Prav tako v pokalu UEFA. V zadnjem obdobju ima veliko težav že s tem, da se sploh prebije do Evrope, a je Tottenhamu to uspelo kar nekajkrat. Seveda pa v ostri konkurenci že dolgo časa ni bil blizu kakšni evropski lovoriki.

Podobno velja tudi za nastope v domači konkurenci. V prvenstvu je doslej do lovorike prišel dvakrat, a nazadnje pred več kot pol stoletja. Še največ jih je osvojil v pokalu. Od tod tudi prihaja zadnja lovorika kluba z White Hart Lanea. Leta 2008 je zmagal v ligaškem pokalu. V finalu je bil tudi leto za tem, a nesrečno izgubil proti Manchester Unitedu po streljanju enajstmetrovk. Za Tottenham so igrali številni znameniti nogometaši, med drugim tudi Gary Lineker, Sol Campbell in Teddy Sheringham, Paul Gascoigne, Francoz David Ginola, Nemec Jürgen Klinsmann, Irec Robbie Keane, bolgarski golgeter Dimitar Berbatov in severnoirska legenda Pat Jennings. V njegovem dresu je nekaj časa igral tudi nekdanji slovenski reprezentant Milenko Ačimović, ki je bil njegov član med letoma 2002 in 2004, a se na White Hart Laneu ni preveč izkazal. Kljub temu pri Tottenhamu očitno cenijo slovenski talent. Kako si drugače razlagati, da so pred slabim letom dni na preizkušnjo k sebi povabili zdajšnjega napadalca Olimpije Andraža Šporarja in njegovega takratnega soigralca pri drugoligašu Interbocku Gregorja Bajdeta.

Kakšna je zdajšnja zasedba Tottenhama? Vodi jo Andre-Villas Boas, ki je pred časom sodil med najbolj opevane trenerje v Evropi in so ga mediji hitro oklicali za novega Joseja Mourinha. Ko je s Portom zmagal v ligi Europa in premočno do lovorik prišel tudi na Portugalskem, ga je k sebi z nespodobno ponudbo spravil Roman Abramovič. Pri Chelseaju se ni izkazal in kmalu zapustil Stamford Bridge. Letos poleti so to izkoristili in komajda 35-letnega trenerja k sebi zvabili pri Tottenhamu. Portugalec pri Chelseaju, pri katerem (so) glavne vloge igra(li)jo izkušenejši nogometaši, ni mogel uresničiti številne moderne zamisli, na White Hart Laneu je to veliko lažje. Pred začetkom sezone se je moral sicer sprijazniti s kar nekaj odhodi, najbolj pa ga je prizadelo dejstvo, da je klub zapustil ideolog igre Luka Modrić. Hrvat je srečo poiskal pri Realu Madridu, ki je zanj odštel kar 30 milijonov evrov. Zvenečih okrepitev ni bilo, še najbolj je odjeknil prihod kapetana francoske reprezentance Huga Llorisa. Zanimivo pa je, da dolgoletni vratar Lyona pri Tottenhamu ni prvi vratar. Villas-Boas prednost daje ameriškemu veteranu Bradu Friedlu. A v ligi Europa prednost dobiva Francoz Lloris, sicer velik prijatelj nesojenega slovenskega reprezentanta Roka Elsnerja. Tottenham sicer igra v formaciji 4-2-3-1 z zgolj enim klasičnim napadalcem, v tej sezoni je to izjemno učinkoviti Jermaine Defoe. Napadalec iz sence je po navadi Američan Clint Dempsey.

Tottenham sicer igra v formaciji 4-2-3-1 z zgolj enim klasičnim napadalcem, v tej sezoni je to izjemno učinkoviti Jermaine Defoe. Napadalec iz sence je po navadi Američan Clint Dempsey. Po krilih napadata Gareth Bale, z naskokom prvi zvezdnik Londončanov, in dolgoletni član Tottenhama, nekoč veliki up otoškega nogometa Aaron Lennon. V zvezni vrsti glavne niti vlečejo Belgijec Moussa Dembele, za katerega so pri Tottenhamu letos Fulhamu odšteli kar 19 milijonov evrov, Islandec Gylfi Thor Sigurdsson in Brazilec Sandro. V obrambi gre omeniti predvsem izkušenega Francoza Williama Gallasa in nizozemskega levega bočnega nogometaša Jana Vertonghena, ki je letos poleti prišel iz amsterdamskega Ajaxa. Koga izmed naštetih lahko pričakujemo v Ljudskem vrtu? Marsikoga. Sicer je v navadi, da Angleži v drugorazrednem evropskem klubskem tekmovanju igrajo z rezervnimi postavami, a če gre soditi po prvih dveh tekmah v ligi Europa, ki so jih igrali v tej sezoni, bodo proti Mariboru zaigrali v zelo močni zasedbi. Verjetno sicer ne v najboljši, a v še kako kakovostni. Villas-Boas je v tem tekmovanju že zmagoval in očitno ima tudi v tej sezoni visoke cilje.

V novo sezono so Londončani krenili slabo. Po prvih treh krogih so imeli le dve točki, čeprav razpored ni bil prav zahteven. Vsaj za angleške razmere ne. Potem so se prebudili in v prvenstvu nanizali štiri zaporedne zmage, najbolj pa navdušili na derbiju proti Manchester Unitedu na Old Traffordu, ko so tekmeca v prvih 45 minutah povsem nadigrali, ob koncu pa zmagali s 3:2. Pred odhodom na reprezentančni premor so brez težav premagali še Aston Villo, zato so polni optimizma čakali na mestni derbi proti vodilnemu Chelseaju minuli konec tedna. Pred domačimi navijači jim je do sredine drugega polčasa kazalo zelo dobro – vodili so z 2:1 -, potem pa so evropski prvaki pripravili velik preobrat in prišli do zmage s 4:2. Kljub temu je Tottenham pokazal, da je v tej sezoni zelo dober in bo nevaren v boju za najvišja mesta. Trenutno je sicer peti. V ligi Europa je v prvih dveh tekmah osvojil dve točki. Najprej je remiziral doma proti rimskemu Laziu, nato je do točke prišel še v Atenah pri Panathinaikosu. V Mariboru bo naskakoval prve tri evropske točke, ki jih nujno potrebuje v boju za napredovanje.

Ne spreglejte