Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
25. 9. 2014,
12.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Rudar Jernej Javornik Ante Šimundža Marcos Tavares Damjan Bohar Željko Filipović Luka Zahović

Četrtek, 25. 9. 2014, 12.26

8 let

To ni več naključje: Maribor zaljubljen v zadnje sekunde (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
"Tako je najslajše," poudarja Damjan Bohar, ki je vijolice osrečil s poznim golom proti Maccabiju. Luka Zahović jo je v zadnjih sekundah zagodel Sportingu, zdaj se je scenarij ponovil še v Velenju.

Nepopustljivost do zadnje sekunde in želja po zmagi vse do zadnjega sodnikovega žvižga sta svoj čas veljali za osrednji vrlini nemškega elfa, ki je tekmece pogosto lomil v izdihljajih srečanja. Kaznoval je vsako napako, vsaka misel, da je dvoboj že odločen, se je hitro sprevrgla v razočaranje.

V tej sezoni so si nekaj pozitivne nemške trme sposodili tudi Mariborčani. Krasila jih je že v preteklosti, še vedno je živ spomin na atraktiven zadetek Etiena Velikonje v zadnjih sekundah srečanja z Glasgow Rangers, ki je postavil temelj poznejši evropski pravljici. Takrat se je pisalo leto 2010, štiri leta pozneje, ko so vijolice slavnostno prestopile prag lige prvakov, pa je dvobojev, ki jih Mariborčani odločajo v lastno prid v zadnjih sekundah, še več.

''Trud se poplača, igra se do zadnjega žvižga''

Začelo se je na domači tekmi tretjega kroga kvalifikacij za ligo prvakov, ko so slovenski prvaki dolgo časa pletli obroč okrog izraelskega kazenskega prostora, nato pa je Damjan Bohar s skrajno poznim zadetkom poskrbel za zmagoviti zadetek, ki je vijolicam omogočil prijetnejši let na Ciper. "Najslabše je takrat, ko dosežeš zadetek na koncu ter iztržiš rezultat, ki nam veliko pomeni," nam je povedal Prekmurec, ki je ob vstopu v ligo prvakov ostal brez prepoznavne pričeske. Tega pa nam ni izdal po tekmi z Maccabijem, ampak poldrugi mesec pozneje, ko je Maribor v Ljudskem vrtu remiziral s Sportingom.

Portugalski velikan je bil že prepričan v svojo zmago, ko je nespametno potezo njegovega branilca izkoristil Luka Zahović in matiral vratarja Lizbončanov. Na semaforju je že potekala zadnja minuta sodnikovega podaljška, delivec pravice je le nekaj sekund po tem označil konec. "Pač, navajeni smo garati do konca. Trud se poplača, igra se do zadnjega žvižga. Ni predaje in to je to," je kakovost, ki je ne premore vsak, po remiju s Sportingom pojasnjevalŽeljko Filipović.

Zakaj je nogomet najbolj zanimiv šport na svetu?

Da vse skupaj ni naključje, ampak ima pri tem ogromno prstov vmes prav mariborska vztrajnost, je dokazala tudi zadnja tekma Prve lige Telekom Slovenije. Maribor je gostoval pri Velenjčanih, bil večji del tekme v podrejenem položaju in se lahko zahvalil Jasminu Handanoviću, da je v rednem delu obdržal mrežo nedotaknjeno, nato pa je sledila sklepna drama.

Knapi so prek Marka Šulerja, ki so ga le centimetri delili od bolečega avtogola, zatresli prečko, nato je Ivan Firer z glavo zgrešil nemogoče. Igrala se je le še minuta sodnikovega podaljška, a ravno dovolj, da se je kapetan Marcos Tavares po igrivi dvojni podaji z Boharjem znašel v imenitni priložnosti in z neubranljivim strelom z glavo strl srce borbenim gostiteljem.

Brazilec s slovenskim potnim listom je še drugič zapored postal mariborski junak, saj je v soboto na način, ki ni najbolj primeren za navijače s srčnimi težavami, popeljal vijolice iz pekla v nebesa že v Kopru ter dokazal, da velja garati od prve do zadnje sekunde. "Odločili so naša volja, karakter in ambicioznost," je trener Ante Šimundža po stresni tekmi v prestolnici lignita poveličeval pristop, s katerim se njegovi izbranci podajo na igrišče.

Njegov stanovski kolega na velenjski klopi Jernej Javornik je bil upravičeno nezadovoljen, saj dobra predstava Rudarja ni bila poplačana vsaj s točko, če ne celo tremi. "Imeli smo možnosti za šah mat, z nas je bila to dobra tekma. Zaradi takih stvari je nogomet najbolj zanimiv šport na svetu," je s cmokom v grlu priznal strateg knapov, ki bo moral točke, s katerimi Rudar išče priključek k zgornji polovici razpredelnice, iskati drugje. Evropski Maribor mu s svojo nepopustljivostjo tega ni dovolil.

Ne spreglejte