Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Torek,
13. 1. 2015,
13.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Tim Matavž Zlatko Zahović

Torek, 13. 1. 2015, 13.53

8 let

Tim Matavž: zagotovo najslabše leto do zdaj

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Za njim je zagotovo najslabše leto, odkar igra nogomet na profesionalni ravni. Tudi v reprezentanci, v kateri je pred časom igral zelo pomembno vlogo, je povsem na stranskem tiru.

Tim Matavž, ki je ravno v torek praznoval 26. rojstni dan, bi leto 2014 najraje čim prej pozabil. Tako slabega leta v nogometu še ni doživel. Začel ga je kot član PSV Eindhovna, pri katerem je bil potisnjen povsem na stranski tir.

V velikanu nizozemskega nogometa, v dresu katerega je pred časom zabijal gole kot po tekočem traku, je v drugi polovici prejšnje sezone zbral vsega šest prvenstvenih nastopov, vselej je na igrišče prihajal v zadnjem delu tekem. Zbral je mizernih 66 prvenstvenih minut. Dvakrat je zaigral tudi za mlado ekipo PSV. Moštvo iz Eindhovna je sicer zasedlo skromno četrto mesto v prvenstvu. Od pokala se je poslovilo že v tretjem krogu.

Tako ni bilo presenečenje, ko je Matavž poleti prestopil drugam. Jasno je bilo, da pri PSV ni več prostora zanj, kar so izkoristili pri nemškem Augsburgu in ga za kar štiri milijone evrov, kar je klubski rekord, pripeljali k sebi. Po letih igranja na Nizozemskem, v katerih je v majici PSV, Groningena in Emmena zabil kar 91 golov v vseh tekmovanjih, je odšel v Nemčijo.

Tam se njegova zgodba ni začela dobro. Ni si takoj našel mesta v začetni postavi, ravno v obdobju, ko je začel igrati vse pogosteje, pa se je poškodoval in izpustil konec prvega dela sezone, po katerem je Augsburg na presenetljivo visokem četrtem mestu. V desetih prvenstvenih nastopih, treh od prve minute, je zabil dva gola. Enkrat je zaigral tudi v pokalu, iz katerega je Augsburg že izpadel.

Matavž vsekakor ni upravičil denarja, ki so ga pri Augsburgu vložili vanj, a časa ima dovolj. Po informacijah, ki jih imamo, se tam počuti odlično in je odločen, da že v drugem delu sezone pokaže, kaj zna. Tudi v klubu so potrpežljivi in verjamejo, da se jim bo bogata poletna investicija obrestovala. Talenta primorskemu napadalcu ne manjka, izkušenj tudi ne, motivacija prav tako ne bi smela biti vprašljiva.

Če bo pokazal vsaj polovico tega, kar zna, bodo Nemci navdušeni. Ni namreč skrivnost, da je, ko igra v pravi formi, Matavž napadalec za velike klube. Augsburg zanj, če bo pravi, še zdaleč ne bi smel biti prevelik zalogaj.

V reprezentanci odigral le polčas

V reprezentanci je napadalec, ki je obetal, da bo zrušil rekord Zlatka Zahovića po zadetkih v dresu Slovenije (35), povsem zastal. Selektor Srečko Katanec je prednost dajal Milivoju Novakoviću, tako je Matavž zaigral le na prvi tekmi v preteklem letu, pri prijateljskem porazu proti Alžiriji z 0:1.

Potem priložnosti ni več dobil, kar je za napadalca takšnega kova prav gotovo ponižujoče, zadnjo reprezentančno akcijo v lanskem letu je samovoljno izpustil. Kako bo v prihodnosti, bomo videli.

Pri komajda dopolnjenih 26 letih ima časa še dovolj. Tudi za rekord Zahovića. Je pri 28 nastopih in desetih zadetkih. Ne pozabimo, Novaković, ki je zdaj pri 30 reprezentančnih golih, je v izbrani vrsti debitiral, ko je bil star 26 let …

Ne spreglejte