Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
7. 11. 2014,
15.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec Tim Matavž Josip Iličić

Petek, 7. 11. 2014, 15.50

8 let

Tim Matavž: Nisem užaljen, že naslednjič bom zraven

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Medtem ko je Josip Iličić dal jasno vedeti, da ga v reprezentanci, dokler bo njen selektor Srečko Katanec, ne bo zraven, je s Timom Matavžem očitno drugače.

Josip Iličić se ni odzival na klice selektorja, ki ga je želel videti na tekmah proti Angliji in Kolumbiji, na njegova telefonska sporočila prav tako ne, odločitev je sporočil po drugi poti. "Dejal je, da v reprezentanci ne bo igral, dokler bom jaz selektor. Fant bi bil na seznamu, tako pa je stvar končana. No, vsaj mislim, da je. Meni je žal, da se je tako odločil," je o nogometašu, ki bi si ga v reprezentanci želel marsikateri navijač, povedal Srečko Katanec.

"Ne vem, zakaj se je tako odzval. Ko ga nazadnje nisem vpoklical, sem rekel, da je mogoče težava tudi v meni. Da ga morda ne znam motivirati. Mogoče je bila to moja taktika, da ga motiviram in bi šel na Wembley, zabil gol in me nekam poslal. Nekdo bi moje sporočilo razumel kot spodbudo. On ga očitno ni. Žal mi je, da je to razumel kot poniževanje. To ni bil moj namen. Žal mi je. Pa ne zaradi mene, žal mi je predvsem zaradi njega," se je razgovoril selektor.

"Sam nikoli nisem rekel, da sem kogarkoli odpisal. Tudi njega nisem. Toda zdaj pač je, kar je. Igrali smo brez njega in še bomo," je temo o nogometašu, ki se je izbrani vrsti priključil v času selektorja Matjaža Keka po njenih največjih uspehih, končal Katanec.

Nikoli ni nikogar odpisal

Za Tima Matavža je ponudil razlago, ki se zdi čudna. "Zraven ga ni, ker je prosil za počitek, da se bo lahko bolje pripravil na obveznosti v klubu, v katerem v zadnjem času ne igra veliko. Spoštujem njegovo odločitev in ga razumem. Ne igraš v klubu in prideš v reprezentanco, s katero si deset dni, igraš pa pet minut. Vmes v klubu morda izgubiš še tisto izhodišče, ki si ga imel," je pojasnil. Kakšna je resnica, ne moremo trditi, a že nekaj časa smo imeli informacije, da je napadalec nemškega Augsburga, razočaran nad selektorjem, že po tekmi z Litvo dejal, da za izbrano vrsto pod njegovim vodstvom ne bo igral. Ko se njegovo ime ni znašlo na petkovem reprezentančnem seznamu za najbolj spektakularni tekmi leta, ki bi po logiki nogometašem morali predstavljati velik motiv, smo to seveda tudi glasno poudarili.

Neumnosti in neresnice

Na naše prve klice se Matavž ni odzval, je pa zato vrnil klic kmalu za tem, ko smo objavili članek z domnevnimi razlogi, zakaj ga tokrat ni zraven. "To so neumnosti in neresnice. Ste to, kar trdite, slišali od mene?! Niste. Razlog, zakaj me ni, je le en. Želim se spočiti in se pripraviti na nadaljevanje sezone. Torej natanko tak, kot ga je javnosti predstavil tudi selektor," je povedal 25-letni napadalec z dolgoletnim reprezentančnim stažem.

Odgovorili smo, da je odločitev malce čudna. Sploh zato, ker sta pred nami tekmi z dvema svetovnima velesilama, in tudi zato, ker bi v odsotnosti Milivoja Novakovića proti Kolumbiji skorajda zagotovo igral. "Če ne verjamete, počakajte na naslednjo reprezentančno akcijo. Takrat bom selektorju zagotovo na voljo," je bil pri odgovoru zelo konkreten. Ali je mislil resno, bomo videli že marca prihodnje leto, ko Slovenijo čaka nadaljevanje kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016.

Statistika enega je polna, drugega pa prazna

Za konec še malce o reprezentančnih zgodbah Iličića in Matavža, ki sta povsem različni. Prvi je pred zadnjo reprezentančno akcijo pod vodstvom zdajšnjega selektorja redno igral, v veliki večini celo v prvi postavi. Tudi pri njegovih predhodnikih je dobil že nemalo priložnosti. Naredil ni prav veliko. En zadetek na 26 tekmah je njegov reprezentančni izkupiček. Z drugim je precej drugače. Njegovi razlogi za nezadovoljstvo so veliko bolj trdni. Na zadnjih petih tekmah ni odigral niti minute, pa čeprav je njegova reprezentančna statistika veliko bolj polna od tiste, s katero se lahko pohvali zvezdnik Fiorentine. Do zdaj je v dresu Slovenije zbral 28 nastopov in zabil deset golov.

Ne spreglejte