Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Četrtek,
10. 3. 2016,
11.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Liverpool Manchester United

Četrtek, 10. 3. 2016, 11.13

6 let, 7 mesecev

Tekma leta na Anfieldu: sovražnika, ki se ne moreta videti, prvič tudi v Evropi

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Na vprašanje, kateri je največji nogometni derbi v Angliji, je odgovor preprost. To je obračun med Manchester Unitedom in Liverpoolom, ki se bosta danes prvič v zgodovini pomerila tudi v Evropi.

Gre za daleč najtrofejnejša kluba v Angliji, ki se sovražita kot pes in mačka, njuni navijači pa si zaradi neizmernega rivalstva že dolgo ne morejo mirno pogledati v oči. Zato ne čudi, da je vsak medsebojni obračun, ne glede na težo tekmovanja, za vse navijače obeh klubov prav poseben praznik.

Rdeči vragi in Liverpoolčani se bodo sploh prvič udarili v evropskem tekmovanju, a ne v tistem najelitnejšem, ligi prvakov, pač pa v drugorazredni ligi Europa. United se je tja uvrstil po klavrnih predstavah v skupinskem delu, Liverpool pa je bil na evropsko ligo obsojen že po koncu lanske sezone angleškega prvenstva.

Čeprav je tekma med Liverpoolom in Unitedom že sama po sebi magnet tudi za tiste nevtralne navijače, pa je končna nagrada, ki jo ponuja liga Europa, še dodatno podkurila veliki obračun. Ker obema v premier ligi ne gre in imata za uvrstitev na prva štiri mesta zelo malo možnosti, se zdi, da je še najlepša priložnost, da eden izmed angleških velikanom prihodnje leto nastopi med elito. To nagrado dobi zmagovalec evropske lige.

A naloga bo več kot zahtevna, saj bi zmaga nad tekmeci za ene in za druge pomenila le to, da se uvrstijo v četrtfinale in naloga še zdaleč ne bi bila končana. V konkurenci so še številni omembe vredni klubi, kot so Borussia Dortmund, Sevilla, Lazio, Valencia, Athletic Bilbao, Tottenham in Bayer.

Kdaj se je vse skupaj začelo?

Manchester in Liverpool sta mesti na severnovzhodnem delu britanskega otočja in sta oddaljeni le slabih 60 kilometrov. Mesti sta tekmici še od samega začetka industrijske revolucije, nogometno sovraštvo pa se je začelo po prvem derbiju, ki je bil odigran leta 1894, ko je na neuradni tekmi Liverpool z 2:0 premagal takrat Manchester United, ki je takrat igral še pod imenom Newton Heath.

Od tedaj sta ekipi odigrali že neverjetnih 194 večnih derbijev, v katerih imajo veliko boljši izplen rdeči vragi, ki zmagali na 79 tekmah, Liverpool pa ima 15 zmag manj.

Huliganizem v 70ih in 80ih, zdaj bolj ali manj ostaja le pri žaljivkah

Če so na derbijih v 70. in 80. letih prejšnjega stoletja pele pesti in še marsikaj, pa je zdaj na derbijih veliko bolj mirno. Tu pa tam se še prikrade kakšen incident, ki pa se jih da v zadnjih letih prešteti na prste ene roke. Ostri zakoni o navijačih so jih prisilili, da se obnašajo bolj kulturno, vseeno pa jim je ostalo verbalno zmerjanje, ki velikokrat preseže mejo dobrega okusa. Tukaj ciljamo predvsem na skandiranje tragedij, ki sta v zgodovini zaznamovala oba kluba.

Kdo je uspešnejši?

Če pogledamo v vitrine z vsemi lovorikami, je položaj zelo podoben, seveda pa se interpretacija obeh klubov razlikuje. Navijači Liverpoola menijo, da imajo 44 velikih lovorik, rdeči vragi pa 42, saj ne upoštevajo Community Shielda, angleškega superpokala. Če bi šteli še tega, bi bil United pri 62 lovorikah, Liverpool pa pri 59.

A če bi bili natančni in če bi res šteli samo velike lovorike (angleška liga, pokal FA in evropske lovorike), bi še vedno z 38:36 zmagali rdeči vragi, saj med velike lovorike nikakor ne spada ligaški pokal, ki je že dolgo časa sam sebi namen in nima prav nobenega pomena.

Zanimivo je, da je Liverpool ravno v tem nepomembnem pokalu z osmimi naslovi najuspešnejša ekipa. Tudi tako priljubljenga nogometnega trojčka ne moreš osvojiti z ligaškim pokalom, za ta podvig mora angleška ekipa zmagati v pokalu FA, v angleški ligi in osvojiti ligo prvakov.

Edino področje, kjer je Liverpool še pred Unitedom, je Evropa. Liverpool je kar petkrat zmagal v ligi prvakov in trikrat v pokalu UEFA, zdajšnji ligi Europa. Rdeči vragi so ligo prvakov osvojili trikrat in enkrat pokal pokalnih zmagovalcev, imajo pa tudi nekaj, na kar bo Liverpool, vsaj tako kaže, še dolgo čakal – naslov svetovnih klubskih prvakov.

"Ne verjamem v sovražnike v nogometu"

Kot smo že zapisali, se bosta kluba med seboj pomerila še 195., a še nikoli v Evropi, kar bo današnji tekmi, ki se bo začela ob 21.05 na Anfieldu, dalo prav poseben čar in naboj.

"Ne verjamem v sovražnike v nogometu, verjamem le v prave in trde nasprotnike," pred derbijem malce miri vse skupaj trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki je vedno trdil, da je tudi liga Europa zanimiva in spektakularna.

"Nimam nobenih težav z van Gaalom, a zadnja stvar, ki si jo želim, je, da me premaga. Take tekme so mame vseh drugih tekem in se jih ne sme izgubljati, " je dodal Nemec, ki po vsej verjetnosti ne bo mogel računati na lažje poškodovanega Jamesa Milnerja, v kader pa bi se lahko vrnil Daniel Sturridge in Nathaniel Clyne.

Klopp vs. van Gaal:

Nizozemec grobar Liverpoola

"Liverpool je super ekipa, vedno jo premagam," je zdaj že stara fraza Louisa van Gaala, ki na klopi rdečih vragov ne blesti in ne prihaja do rezultatov, ki jih navijači zahtevajo. A če kaj, Nizozemcu ne morejo očitati izkupička proti Liverpoolu. Nizozemec je na klopi United na petih tekmah petkrat premagal Liverpool in je z naskokom njegov najljubši nasprotnik.

Bolnišnica v Manchestru se počasi prazni, a še vedno so zunaj pogona kapetan Wayne Rooney, Ashley Young, Will Keane, Luke Shaw, Bastian Schweinsteiger in Phil Jones, Jesse Lingard ima kartone, Adnan Januzaj in Tim Fosu-Mensah nimata pravice nastopa, edini, ki bi lahko po dolgem času sedel na klop, je Antonio Valencia.

"Nogomet v Angliji je globoko zakoreninjen v srca ljudi. Treniral sem tudi v Španiji ter Nemčiji, a to, kar tukaj doživljam, je nekaj drugega. Slišal sem veliko kritik na kakovost lige Europa, da je to nekaj ničvrednega, a že proti Midtjyllandu se je zbralo 58 tisoč gledalcev. Koliko mislite, da jih bo na Old Traffordu na povratni z Liverpoolom? Tudi Anfield je razprodan. Tekmo moramo dobiti. Obračun je zaradi zgodovine že sam povsem velik, zdaj, ko se obe ekipi borita za ligo prvakov, pa bo naboj še toliko večji. Čaka nas pravi spektakel," obljublja, da nam ne bo dolgčas tudi Nizozemec.

Ne spreglejte