Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
11. 10. 2013,
16.58

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Jasmin Kurtić Valter Birsa Josip Iličić Sassuolo Norveška

Petek, 11. 10. 2013, 16.58

3 leta

Tako je bil srečen, da je takoj poklical Katanca

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na zadnji reprezentančni tekmi ga ni bilo. Slovenija je na Cipru osvojila tri točke brez kaznovanega Jasmina Kurtića, ki je odslužil kazen rumenih kartonov in bo v igri za nastop z Norveško.

Naš sogovornik Jasmin Kurtić redno igra pri Sassuolu. Porodni krči novinca v serie A so naredili svoje, saj se z uvodnimi rezultati ne more pohvaliti, za selektorja Srečka Katanca pa je bolj pomemben podatek, da je trdno zasidrani član udarne enajsterice in v polni tekmovalni formi. Ker ga na zadnjem reprezentančnem dvoboju na Cipru ni bilo, je bil med tednom še toliko bolj izražen boj za mesto v zadnjem delu zvezne vrste, kjer lahko ponavadi opazimo 24-letnega Belokranjca. Neposrednih tekmecev kar mrgoli, saj v Nikoziji ni igral niti Rene Krhin, priložnost pa je dočakal Aleš Mertelj.

"Bilo je kruto, ker nisem mogel iti z ekipo na Ciper. Šel bi že zato, da bi jo spodbujal, a so me iz kluba takoj klicali ter dejali, da se moram vrniti v Italijo in pripravljati na prvenstvo. Ko sem videl, da je reprezentanca premagala Ciper, sem bil zelo srečen. Po tekmi sem takoj poklical selektorja in mu čestital, hkrati pa poslal sporočila tudi soigralcem," je opozoril na veliko prijateljstvo, ki vlada v slovenski izbrani vrsti. Zaradi dobre energije, ki se je spletla med reprezentanti, je selektor večkrat poudaril, da pred tako pomembnimi izpiti noče tvegati z vpoklicem novincev, saj ne ve, kako bi se vključili v ekipo.

Naj se Norvežani prilagodijo slovenskemu slogu

Kurtić je zelo pogrešal reprezentančne soigralce in nestrpno čakal na začetek priprav z Norveško. Zdaj so že proti koncu, kmalu se bo v Ljudskem vrtu začelo odločilnih 90 minut, (b)iti ali ne (b)iti na svetovno prvenstvo za Slovence in Norvežane.

"Navajen sem na njihovo agresivnost in vedno dolge predložke. Potem ti ne preostane nič drugega, kot da skačeš in se boriš. Vsak ima pač svoj način nogometa, tak je norveški. Moramo si prizadevati za to, da se oni prilagodijo našemu. Mi bomo igrali nogomet in jih skušali napeljati na to, da bi tudi oni začeli igrati podobno," je dejal nekdanji igralec Palerma, ki v zadnjih dneh močno pogreša velikega prijatelja Josipa Iličića. Ko sta bila skupaj na Siciliji, sta se veliko družila, zdaj ju je kariera preselila v Sassuolo oziroma Firence.

Kurtića smo povprašali, ali v italijanskih medijih zasledi kakšne novice o Iličiću in Valterju Birsi, še enem pomembnem členu zvezne vrste, ki bo zaradi poškodbe manjkal na tekmi s Skandinavci. Odvrnil je: "O obeh se pišejo lepe stvari. Dobro, za novinarje ne moreš biti vedno Maradona, Messi ali kaj podobnega, a o obeh se pišejo lepe stvari. Valter se je zelo dobro vključil v klub. Nihče ni pričakoval, da bo tako dober, a ima kakovost in talent. To je pokazal na igrišču in to je edini način, da dokažeš ljudem in novinarjem, koliko veljaš. To se mu je obrestovalo," je poln hvale na račun uvodnih predstav Birse v dresu italijanskega velikana.

Poleg Birse in Iličića sta za današnjo tekmo izgubljena tudi Bojan Jokić in Tim Matavž. Torej kar trije nekdanji nogometaši Gorice, kjer se je italijanskim oglednikom pred odhodom na Sicilijo predstavil tudi Kurtić. Pred srečanjem z Norveško pa Kurtića vseeno spremlja dober občutek.

"Spomnim se primera proti Islandiji, ko smo doma izgubili, a sem bil prepričan, da bomo zmagali v gosteh, ker je bila zmaga Islandije nezaslužena. In tako je tudi bilo. Lani smo nezasluženo izgubili v Oslu in zdaj imam občutek, da bodo Norvežani padli v Mariboru," se je preizkusil v vlogi napovedovalca prihodnosti. Ko bi se njegove besede vsaj pozlatile. Potem bi o morebitni slovenski vozovnici za brazilski vlak odločalo torkovo gostovanje v Švici …

Ne spreglejte