Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Uroš Iskra

Sreda,
25. 6. 2014,
4.19

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Luis Suarez

Sreda, 25. 6. 2014, 4.19

6 let, 7 mesecev

Stroj za zadetke, ki ima nepopravljivo napako (video)

Uroš Iskra

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ko smo že vsi mislili, da je lumparij Luisa Suareza konec, je urugvajski napadalec spet naredil neumnost, o kateri se bo govorilo še dolgo časa. Na tekmi z Italijo je ugriznil Giorgia Chiellinija.

Suarez je uspel klasični hat-trick v grizenju:

Za odličnim napadalcem je odlična klubska sezona. Za Liverpool je na 37 tekmah v Premier League dosegel kar 31 zadetkov in tako pobral vse individualne lovorike, po pavziranju na tekmi proti Kostariki zaradi poškodbe pa je na drugi tekmi na svetovnem prvenstvu z dvema zadetkoma potopil tudi Angleže. Vse je bilo v najlepšem redu, vsi smo mislili, da Suarez pri 27 letih ni več tisti Suarez, ki je bolj kot z nogometnimi predstavami nase opozarjal z neumnostmi, potem pa nas je v Saltu rojeni nogometaš znova negativno presenetil.

Na odločilni tekmi med Urugvajem in Italijo, ki je neposredno odločala o tem, kdo bo ob Kostariki odšel med 16 najboljših na SP, je v eni izmed napadalnih akcij Urugvaja v kazenskem prostoru Italije v ramo ugriznil Giorgia Chiellinija. Oba sta padla po tleh, Italijan se je prijel za rame, Suarez pa za zobe, očitno je fant namesto v meso branilca ugriznil tudi v ključnico. Ker sodnik dogodka ni videl, mu je odtis ugriza pod nos molil kar sam branilec, a se trmasti Mehičan zanj ni dosti zmenil.

Chiellini: Bomo videli, koliko je Fife v hlačah

Tekma se je nadaljevala, že nekaj minut pozneje pa je Diego Godin zadel, kar je odločilo o zmagovalcu in potniku v izločilne boje. A po dvoboju se je bolj kot o izpadu Italije govorilo o potezi muhastega Urugvajca. Najbolj barvito je zadevo opisal ravno oškodovanec Chiellini: "Suarez je dokazal, da igra umazan nogomet. Rad bi videl, kako se bo zdaj odzvala Fifa. Zadeve so posnele vse kamere, tudi sodnik je videl odtise zob na moji rami, a je le zamahnil z roko. Ne bi bil presenečen, če jo Luis odnese brez kazni, saj si Fifa želi, da na mundialu igrajo zvezdniki. Imajo tisoč in en posnetek, ki vse dokazuje, bomo videli, koliko je Fife v hlačah."

Kaj pa o ponovnem grizenju meni podpredsednik Fife Jim Boyce? "Videl sem dogodek po televiziji. Ni dvoma, Suarez je izjemen nogometaš, a še enkrat več je kritikom ponudil, da ga napadejo z vsemi topovi. Fifa mora dogodek, ki je vreden vsake obsodbe, vzeti zelo resno in mu dodeliti pravično kazen."

Urugvajski kapetan kaže s prstom na Italijana

Odzval se je tudi sam Urugvajec, ki se mu poteza ne zdi nič posebnega: "To so stvari, ki se zgodijo na igrišču. Bila sva povsem sama, nato pa me je hotel udariti z ramo. A to se dogaja na igrišču, to ni nič takega, zato iz tega ne bi delal takega pompa," je bil po obračunu povsem miren Suarez, ki se morda še ni zavedal, da je storil novo neumnost.

Svojega varovanca oziroma kolega iz reprezentance sta po tekmi seveda branila tudi selektor Oscar Tabarez in kapetan Diego Lugano. "Preden karkoli komentiram, bi rad videl posnetek. Če se je to res zgodilo, tega sodnik ni videl. Dejstvo je, da je Suarez tarča vseh medijev, ki poskušajo vse skupaj le napihniti," so bile besede selektorja, nič drugače pa se ni obnašal niti kapetan: "Ugriz ste videli? Resno? To mi pa res morate pokazati, saj sam tega nisem opazil, pa sem bil ob igrišču. Ste prepričani, da je bilo to danes, in ne kakšno leto nazaj? Tega niste mogli videti, ker se to sploh ni zgodilo. Če je bilo kaj spornega, je to zgolj vedenje Chiellinija, ki ga hočete prikazati kot žrtev."

Ugriz je potrdil tudi zdaj že nekdanji italijanski selektor Cesare Prandelli: "Nisem videl posnetka, a glede na obrise zob na Giorgievi rami mi ga niti ni treba videti."

Brez grizenja zdržal malce več kot leto dni

Človek se kdaj pa kdaj spozabi in naredi neumnost, ki je drugače ne bi niti v sanjah, a ko se zadeva ponovi trikrat, to ni več slučaj, ampak je to že nekakšna čudna navada, da ne rečemo bolezen.

Kot najbrž že veste, nešportna poteza na svetovnem prvenstvu v Braziliji še zdaleč ni edina, pod katero se je podpisal 27-letni nogometaš. Prvi njegov tovrsten dogodek sega v april 2013, ko je na tekmi angleškega prvenstva ugriznil branilca Chelseaja, Branislava Ivanovića, in za kazen počival kar na desetih tekmah. Sedem tekem pa se je hladil tudi leta 2010, ko je na nizozemskem derbiju grdo ugriznil vezista PSV Otmana Bakkala. Vse tri ugrize, nekakšen hat-trick v grizenju, če se izrazimo nogometno, si lahko ogledate v zgodnjem videu.

"Dati mu je treba nagobčnik"

Po nevsakdanjem dogodku med Italijo in Urugvajem se je oglasil tudi nekdanji angleški reprezentant Alan Shearer, ki je Urugvajčevo nespametno potezo seveda obtožil: "Ne morem verjeti, da se je to zgodilo. Posnetek vse skupaj pokaže zelo nazorno, zato mislim, da odločitev Fife ne bi smela biti vprašljiva. Suarez se je vse leto vedel, kot je treba, potem pa pride na svetovno prvenstvo in stori to. Kaj za vraga je mislil? Sodnik morda ni videl zadeve, a Fifa ima na razpolago tudi videogradivo in menim, da nikakor ne more uiti kazni. To je kristalno jasno."

Še bolj neposreden je bil Chris Waddle, nekdanji angleški reprezentant, ki je za tri leve zabeležil 62 nastopov: "Tudi mene zanima, kako močna je Fifa. Vem, da se bodo našli ljudje, ki bodo branili Suareza, a ne vem, zakaj, jaz bi mu dal nagobčnik."

Ne spreglejte