Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
5. 2. 2013,
12.53

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Europol

Torek, 5. 2. 2013, 12.53

7 let, 12 mesecev

Stavna afera: sumljivih sedem tekem v Sloveniji, na seznamu tudi Liverpool

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Europol je razkril, da so med letoma 2008 in 2011 priredili izide na več kot 380 nogometnih tekmah, od tega naj bi jih bilo sedem odigranih v Sloveniji. Na seznamu tudi dvoboj Liverpool - Debrecen.

Osrednji italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport in še nekateri drugi angleški časniki so danes poročali, da obstaja sum krojenja tekem tudi na sedmih tekmah v Sloveniji. Europol je kar 78 "sumljivih razpletov" tekem odkril v Turčiji, 70 v Nemčiji, 41 v Švici, 32 na Finskem, 20 na Madžarskem, 19 v Belgiji, 18 na Hrvaškem, 16 v Avstriji ter po sedem v Sloveniji in Bosni in Hercegovini.

Na Europolu so doslej odkrili 380 tekem, kjer obstaja sum krojenja izidov, med tekmami pa so tudi dvoboji s kvalifikacij za svetovna in evropska prvenstva in lige prvakov. A to je le del razkritega, saj Europol preiskuje še 300 tekem, večino zunaj Evrope, a tudi tekme v evropskih nogometnih velesilah Španiji, Veliki Britaniji in na Nizozemskem. V poročilu je Europol razkril, da je bilo po doslej znanih podatkih v prirejanje izidov vključenih 425 nogometnih funkcionarjev, nekdanjih in dejavnih igralcev ter nogometnih sodnikov iz 15 držav. Vse niti vodijo k azijskemu združenju s sedežem v Singapurju, ki naj bi skrbelo za razplete nogometnih tekem in goljufije na stavnicah; združenje je zelo dejavno tudi v Evropi. Na posamezne tekme so v Singapurju po podatkih Europola stavili tudi po 100.000 evrov.

Preiskavo so vodili predstavniki Europola iz Nemčije, Finske, Madžarske, Avstrije in Slovenije, pri delu pa so jim pomagali tudi Eurojust, Interpol ter preiskovalci osmih drugih evropskih držav. V akciji, v kateri Slovenija sodeluje od leta 2009, je sodelovala tudi slovenska kriminalistična policija in državno tožilstvo. Med drugim so preučili 13.000 sporočil elektronske pošte in drugega materiala, ki so bili neposredno povezani z osumljenci in različnimi tekmami. Na Europolu so potrdili, da so kriminalci na stavnicah s krojenjem izidov zaslužili najmanj osem milijonov evrov, dva milijona pa porabili za podkupnine.

Slovenska policija je že v ponedeljek sporočila, da je akcija tudi v Sloveniji pripeljala do konkretnih rezultatov, saj so kriminalisti leta 2010 in 2011 ovadili štiri osebe zaradi nezakonitega dajanja in sprejemanja daril, pet oseb pa zaradi organiziranja nedovoljenih iger na srečo.

Ne spreglejte