Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Petek,
26. 7. 2013,
10.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Darko Milanič Robert Berić

Petek, 26. 7. 2013, 10.11

8 let

Štajerska blamaža v Evropi in Milaničev neuspeh

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Navijači avstrijskega prvoligaša Sturma niti v sanjah niso verjeli, da bi lahko izbranci Darka Milaniča zapustili Evropo tako hitro. Nekdanji strateg Maribora je priznal, da je bila igra brezidejna.

Na dan, ko je brez evropskih dokazovanj v tej sezoni ostala ljubljanska Olimpija, je nepričakovano spodrsnilo graškemu Sturmu. Čeprav je na prvi tekmi na Islandiji remiziral brez zadetkov in si priigral ugodno popotnico za srečanje pred domačim občinstvom, so natanko 7.903 gledalci v Gradcu dočakali eno izmed največjih senzacij v evropskih tekmovanjih. V tej sezoni. Breidablik je zmagal z 1 : 0, tisti, ki so na stavnih listkih izbrali omenjeno možnost, pa so se lahko pohvalili s kar desetkratnim dobičkom.

Avstrijski mediji so po šokantnem izpadu avstrijskih Štajercev tekmovali v tem, kako očrniti spodrsljaj Sturma, ki je evropsko pot končal že na prvi stopnički. "Sturm se je osmešil", "Štajerska blamaža v Evropi", "Sramota", "Novi Dudelange" (Salzburg je lani senzacionalno izpadel proti prvaku Luksemburga in razveselil Mariborčane, op. p.) je le nekaj izmed naslovov, ki so po bolečem porazu preplavili Avstrijo. "Ni bilo dovolj. Igrali smo brezidejno in nepovezano. Čeprav ne bo preprosto, bom skušal mirno nadaljevati delo," je po ekspresnem koncu evropskih nastopov dejal Darko Milanič. Pred dvobojem je opozarjal, da jih na cedilu ne sme pustiti zbranost. Načrt se mu ni posrečil, saj so gostje izkoristili eno izmed napak v zadnji vrsti "črno-belih" in si z zadetkom v 38. minuti odprli vrata napredovanja v tretji krog kvalifikacij. "To je korak nazaj, izpad je zelo grenak," je dodal vratar Christian Gratzei. Njegovi soigralci so imeli na voljo več kot 50 minut za (vsaj) dva zadetka, ki bi zagotovila napredovanje, a ju niso dočakali. Še več, napadi so bili jalovi, navijači pa iz minute v minuto manj potrpežljivi.

Milanič je v ligi Europa z Mariborom dvakrat zapored zaigral v skupinskem delu, tokrat pa se s Sturmom pošteno obrisal pod nosom. Podobno kot Robert Berić, ki se je k severnim sosedom preselil z željo, da spet okusi skupinski del lige Europa, a se Krčanu ni izšlo. Z Mariborom je kot po pravilu uresničeval vlogo favoritov, tokrat se mu je zalomilo že v prvem poskusu. Zapravil je nekaj lepih priložnosti in se vklopil v neuigrano postavo Sturma. Islandski podprvak je avstrijske nogometne ljubitelje spomnil na bolečo zaušnico, ki jo je bogati Salzburg lani prejel od amaterjev iz Luksemburga. Takrat je Red Bull resno razmišljal o ligi prvakov, nato pa izpadel proti skromnemu Dudelangu. Sturm je razmišljal o skupinskem delu lige Europa, zdaj pa se bo še pred začetkom avgusta primoran posvetiti nalogam le na avstrijskih zelenicah.

Ne spreglejte