Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
5. 1. 2015,
17.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Zlatko Zahović Ante Šimundža Dalibor Volaš Željko Filipović Prva liga Telekom Slovenije Marcos Tavares

Ponedeljek, 5. 1. 2015, 17.00

8 let

Srečna družina, manjkajoča Zahovića in hrabri Primorec

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Branilci naslova iz Maribora so se v ponedeljek prvič v tem letu podali na travnato površino. "Gremo po dvojno krono," je napovedal trener Ante Šimundža in se razveselil vrnitve Daliborja Volaša.

Mariborčani so v nedeljo nazdravili uspešnemu letu 2014 na skupni, zdaj že tradicionalni klubski večerji, dan pozneje pa opravili uvodni trening. Ni bil zahteven, saj je bil po začetnem ogrevanju v telovadnici večinoma posvečen teku, nizanju krogov in krepitvi kondicije. Potekal je v očarljivi družbi štajerskega sonca na igrišču z umetno travnato podlago pod Kalvarijo. Prišla sta tudi oče in starejši brat vedno nasmejanega kapetana Marcosa Magna Moralesa Tavaresa, ki ožje sorodnike v mestu ob Dravi gosti že tretji zaporedni teden, brazilska odprava pa je navdušena nad deželo na sončni strani Alp.

Nogometaši se ob prvem srečanju z igralno površino, ki predstavlja njihovo službeno okolje, niso obremenjevali z govoricami o usodah posameznih igralcev. V zadnjih dneh jih v Mariboru ne manjka. Kdo odhaja, kdo bo ostal, kdo bo še prišel? Najnovejša govori o zanimanju otoških klubov za Agima Ibraimija, kmalu bi se ji lahko pridružila še kakšna.

Viroza ovira mlajšega Zahovića, Moravca pa poškodba stopala

Uvodnega treninga so se udeležili skoraj vsi. Od začetka je manjkal le mladi up Ranko Moravac, ki ima težave z operiranim stopalom, tako da je vprašljivo, ali mu bodo zdravniki sploh prižgali zeleno luč za treninge na umetni podlagi, predčasno pa je trening zapustil vidno utrujeni Luka Zahović. Dolgo časa najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije se je ujel v pasti viroze, zaradi katere je sredi treninga zapustil zelenico in se odpravil na zdravstveni pregled.

Ne gre za nič hujšega. Mladi napadalec, strelec prvega zadetka v ligi prvakov, je potegnil krajšo v občutljivem času, ko virusi pospešeno iščejo nič hudega sluteče žrtve, že kmalu pa se bo lahko pridružil soigralcem.

Trajkovski odhaja v Domžale, kdaj pride Janža?

Dva tedna se bodo pripravljali v mestu ob Dravi, nato se bodo odpravili v Moravske Toplice, osrednji del priprav na spomladanski del prvenstva pa bo potekal v Turčiji. Do takrat bi lahko kadrovski seznam doživel še nekaj sprememb. O tem bi lahko največ povedal Zlatko Zahović, a se športni direktor ni udeležil treninga, le nekaj minut po njem pa je iz domžalskega kluba prispela uradna potrditev, da bo Dejan Trajkovski najpozneje po koncu sezone odšel v Domžale. Obstaja možnost, da bi se v obratno smer že januarja odpravil reprezentančni levi bočni branilec Erik Janža, a ni vse odvisno le od mariborskega kluba. Zato je bilo škoda, da je starejši Zahović preskočil uvodno druženje s predstavniki sedme sile, kar pa je po drugi strani pričalo tudi o tem, da se mu v času zimskega prestopnega roka morda obeta zelo naporno sosledje dogodkov.

Šimundžo bi zadovoljil le državni naslov

Januar bi lahko nekoliko spremenil udarno mariborsko enajsterico, česar se zaveda tudi trener Ante Šimundža. "Ogromno bo odvisno od odhodov. Če se bodo zgodili, vseeno ne bo sile, da bi se kaj spremenilo, saj ima zdajšnja ekipa še veliko prostora za napredovanje," je spregovoril Mariborčan in za osrednji cilj označil osvojitev dvojne krone. "Cilji ostajajo enaki. Naslov prvaka in pokalnega zmagovalca. Želimo si narediti podlago za prihodnost in napraviti korak naprej."

Pri izpolnitvi cilja mu bo skušal pomagati tudi edini dozdajšnji novinec. V Ljudski vrt se je po skoraj štirih letih vrnil Dalibor Volaš, strelec nekaterih izjemno pomembnih zadetkov. "Upam, da jih bo dal veliko. Okrepil bo konkurenco v napadu, tako kot bo Janža okrepil konkurenco na levi strani," je napovedal Šimundža, ki podobno kot javnost še ne ve, ali se bo hitri branilec Domžal preselil na Štajersko že ta mesec ali pa šele po koncu sezone.

Trener, ki je Maribor po 15 letih čakanja popeljal v skupinski del lige prvakov, je zadovoljen s trenutno pripravljenostjo kandidatov. "Veseli december se ne pozna. Fantje so pokazali ogromno mero profesionalizma. To pri nas ni bilo nikoli vprašljivo," je bil ponosen na izbrance, ki so se držali navodil pri individualnih treningih.

Med jesenskim delom se klubskih pravil ni držal Nusmir Fajić, ki se je znašel na stranskem tiru in je priključen B-ekipi. Priprave bo začela 12. januarja, se pozneje napotila tudi v hrvaški Medulin, z vodilnim članom tretje lige bo vztrajal tudi Matic Črnic, za katerega so se ogreli Domžalčani.

Volaš prepričan, da bo zaigral v prvi enajsterici

Na zelenici smo srečevali znane obraze, ki so pisali zgodovino v ligi prvakov in si s tekmo manj za vodilnimi Domžalami priigrali tri točke zaostanka, svežino pa je prinesel Dalibor Volaš. Stari znanec Ljudskega vrta se je nasmihal, ko se je znašel pred kopico mikrofonov, in v samozavestnem slogu sporočil, da se ne boji za mesto v začetni postavi.

"Konkurenca je huda, a se ne bojim. Sem dovolj kakovosten, da lahko zaigram v prvi enajsterici," sporoča Ankarančan, ki se bo za mesto v konici napada potegoval z najboljšima strelcema 1. SNL (Tavares in Zahović), Francozom Jean-Phillipom Mendyjem in Izraelcem Dudujem Bitonom, tako da ga čaka zahtevna naloga.

Treningi so lažji, če se vsi dobro razumejo

Primorec je priznal, da se ni veliko spremenilo od takrat, ko je zapustil Maribor. "Zdaj sem bolj izkušen, z menoj pa je tudi družina z otrokom. To je edina sprememba, vse drugo je enako. Tej ekipi lahko pomagam, vem, da bo tudi ekipa meni, da vsi skupaj napredujemo. To bo koristno za vse," je prepričan v dobre odnose s soigralci. Te je izpostavil še en nogometaš Maribora, ki je del kariere prebil v Kopru, Željko Filipović.

"Lepo se je ponovno videti s soigralci. Smo kot neka velika družina. Vsi se dobro razumemo, kar nam olajša trening. Zdaj bomo vsak dan skupaj." Priprave Maribora s ciljem, da prehitijo Domžale, bodo potekale vse do 21. februarja, ko vijolice čaka prvi tekmovalni nastop. V Stožicah se bodo pomerile z motivirano Olimpijo, kar bo sanjski uvod v spomladanski del.

Ne spreglejte