Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
11. 12. 2014,
21.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Srečko Katanec Tim Matavž Roberto Mancini Josip Iličić slovenska nogometna reprezentanca

Četrtek, 11. 12. 2014, 21.48

8 let

Srečko Katanec: Če se pišejo neresnice, nastanejo težave (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je predstavil svoj pogled na zadnje dogodke. Fizično nepripravljenim igralcem je zagrozil, da bi se lahko marca poslovili od dresa.

Slovensko reprezentanco bo tudi v prihodnje vodil Srečko Katanec, ki uživa polno zaupanje Nogometne zveze Slovenije. To je potrdil tudi predsednik krovne zveze Aleksander Čeferin: "Strokovni štab na čelu s Srečkom Katancem ima popolno podporo zveze in mene osebno. O tem, kdo bo igral, kdo ne bo več igral in kdo še ne bo igral, bo odločal le selektor in nihče drug vključno z mano. Kakorkoli se bo v prihodnje odločil, bo imel popolno podporo NZS. Vem, da bo to pri nekaterih naletelo na gluha ušesa, ampak ni moj cilj prepričati prepričanih. Poskušajmo biti vsaj enkrat pozitivni, če pa tega ne zmoremo, pa poskušajmo biti vsaj objektivni pri ocenah dela reprezentance, saj bi morali vsi skupaj navijati za isto reprezentanco."

Nogometno leto 2014 je zadovoljilo njegova pričakovanja, čestital je nogometnemu klubu Maribor za nastope v ligi prvakov, za eno izmed poglavitnih pridobitev za slovenski nogomet pa izpostavil tudi začetek gradnje Nacionalnega pripravljalnega centra na Brdu pri Kranju. Pa članska reprezentance? "Zadovoljen sem z izkupičkom v kvalifikacijah za EP 2016, ki je dober. Ponosen sem na naše igralce, ki igrajo s srcem za slovensko reprezentanco, so pravi športniki in so lahko vzor mladim ljudem, pa verjetno tudi kakšnemu starejšemu v Sloveniji," je v uvodu druženja z novinarji dejal predsednik, nato pa predal besedo selektorju, ki se mu je zahvalil za podporo in dodal, da ni nikoli začutil, da bi bilo kako drugače.

Izluščili smo nekaj razmišljanj selektorja slovenske izbrane vrste, ki vam jih predstavljajo v spodnjih vrsticah.

Slovenska reprezentanca je leta 2014 odigrala osem srečanj in pozdravila dve zmagi. Šestkrat je gostovala, kar trikrat v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016, na prijateljskih tekmah pa se je vselej pomerila z udeleženkami SP 2014. "Če gledam nazaj, je bilo v principu narobe, da smo igrali z Argentino in Urugvajem, ker mečete mediji rezultate v isti koš. To je šola zame za prihodnost, ali igrati z Argentino ali pa katero koli drugo slabšo ekipo, to vam, novinarjem, nič ne pomeni. Prav, to je šola zame. Vesel sem, da smo v kvalifikacijah osvojili šest točk. Pred kvalifikacijami sem rekel, da bi bilo krasno, če bi imeli po štirih tekmah šest točk. Dejansko jih imamo. Igra je druga zadeva. Zdaj morate povedati, kaj sploh hočete. Ali točke, ali točke in umetniški vtis, ali mogoče še glasbeno željo?! Dejansko ste novinarji taka sila, pri vseh temah, o katerih se bomo pogovarjali, nimam 0,01 odstotka možnosti. Lahko delate in pišete, kar želite. Govorim na splošno."

"Pišite, kakor želite, a morate pri tem čutiti tudi odgovornost. Lahko napišete resnice ali laži, a ljudje to preberejo in si ustvarijo takšno ali drugačno sliko o ljudeh. Nekateri med vami pa delajo z namenom, da bi ustrezali drugim. Ravno zaradi tega sem pred leti zavrnil povabilo nekdanjega predsednika NZS Rudija Zavrla, čeprav bi se lahko vrnil že prej. Nisem vedel, ali so nekateri že preboleli, kar se je dogajalo pred 12 leti, pa zdaj vidimo, da niso (spor z Zlatkom Zahovićem na SP 2002, op. p.). Škoduje pa se nogometu. Odkar sem se vrnil na selektorski položaj, nisem niti z eno besedo omenil dogodke pred 12 leti. Ne zanimajo me več. Nogomet ne sme trpeti zaradi preteklosti. Zdaj imamo vsebinske težave, imamo menjavo generacij, narediti moramo še veliko kilometrov. Predsednik to ve, a takšni smo. Želim zmagati na vsaki tekmi. O tem, ali je to mogoče, pa vi delate sliko. Če želite v tem trenutku prikazovati reprezentanco v drugačni luči, kot dejansko je ... Nismo tako dobri, da bi se dajali v isti koš s Švico in Anglijo. Velike težave bomo imeli doma z Estonijo in Litvo, tudi San Marina ne gre podcenjevati.

Ne govorim, da smo slabi, ampak nimamo določenih kakovosti, določenih igralcev, ki so bistveni za igranje v modernem nogometu. Imamo pa željo in voljo za napredovanje. Nekateri so že dolga leta v reprezentanci, a morajo biti na določenih igralnih mestih tako fizično pripravljeni, da bi bili kompatibilni. Če nimamo bočnih igralcev, ki bi bili sposobni igrati ena na ena, se lahko gledamo med seboj in je to pač to. Pa smo lahko borbeni in lahko vlagamo, kolikor hočemo. Nekateri so dolga leta tu zraven, če niso v fizičnem smislu, takšni kot morajo biti, je to težava. Fantje imajo do marca čas, da izboljšajo fizično pripravljenost. Če je takrat ne bodo imeli, se bo nekaj menjalo in enostavno ne bodo več zraven."

"Pisali ste neresnice o Timu Matavžu. Ne razumem, iz kakšnega razloga se to počne? To mi ni jasno, je to naperjeno proti meni? Mogoče nimam prav, a s tem se ruši sloga selektorja. Zanima me, zakaj se objavlja neresnica? Kje so povodi, da se nekoga postavlja v tak položaj? Rad bi le, da napišete tisto, kar je resnica, in prvi bom, ki jo bom povedal. Vedno sem povedal resnico. Po primeru z Iličićem ni bilo na seznamu Tima Matavža, ni bilo niti Romana Bezjaka, ki pa je bil na srečo poškodovan. Sem takoj videl, kam pes taco moli. Pisali ste tako, kot da bi nekdo mislil, da imam težave z najboljšimi igralci. Pa jih nimam. Imam težave le z nogometom, vsebinske težave, drugače pa veliko željo po napredovanju. Imamo reprezentanco, kombinacijo starejših in mlajših. Potrebnega bo nekaj časa, da se določene energije povežejo med starejšimi in mlajšimi igralci. Pa še obdobje je težavno za delati, saj se s fanti vidimo le na vsake štiri mesece."

"Vesel sem, da imajo ljudje radi nogomet in da pride po tem, ko smo izgubili v gosteh z Anglijo, na tekmo s Kolumbijo 16 tisoč ljudi ter vlada lepo vzdušje. Srce se mi je napolnilo. To je bistvo nogometa, bistvo vsega. Za to se živi. Fantje imajo še dovolj prostora za napredek.

Srce sem imel polno tudi, ko sem na zadnji tekmi s Kolumbijo spremljal Juana Cuadrada. To je energija. Ko je trikrat v bližini moje klopi opravil drseči štart ... To sta energija in želja, ki bi ju rad videl na igrišču. Tega se ne nauči."

"Želel bi, da bi imeli v Sloveniji le en časopis, ki bi pisal le pozitivne stvari. A tega ne bi nobeden bral in propadel bi v dveh dneh. Če se pišejo neresnice in se ekipa predstavlja drugače, nastanejo težave. Piše se, da imamo kvaliteto, s katero se lahko gladko uvrstimo na evropsko prvenstvo. Pa sploh ni težava uvrstitev, ampak vsebina. Ali imamo res takšno reprezentanco, kot jo mogoče nekdo predstavlja? Ali veste, koliko smo še oddaljeni od EP 2016? Katere so tretjeuvrščene reprezentance na lestvicah, s katerimi bi se lahko srečali v dodatnih kvalifikacijah? V določenem trenutku prikažete, da igramo z močno Anglijo in njeni igralci kar letijo po igrišču. To ni res, mi je pa tekme žal, če bi bili boljši 10 ali 20 odstotkov, bi lahko zmagali. To je moj cilj. Če pa nisem tekmovalen, rajši ne grem tja. Bistvo mojega dela je zadovoljstvo igre, da vidiš, da si primerljiv s tekmecem."

"Bil sem na tekmi med Milanom in Interjem, po tekmi sem pozdravil mojega dolgoletnega soigralca Roberta Mancinija, sem ga vprašal, kaj se dogaja z Renejem Krhinom, to me je zanimalo. Nobenega ne zanima vsebina. Kaj se dogaja z reprezentanco, s Krhinom, z Lazarevićem, z Vučkićem … To mene zanima, druge stvari, ki jih imate, lahko kar izpustite. Rad bi na tekmi gledal Reneja Krhina, bi se moral razvijati v pravi smeri, pa že eno leto ne igra. Podobno je z Dejanom Lazarevićem."

"Ko grem na tekmo v Maribor, se kot selektor z določenimi mojimi nekdanjimi soigralci sploh ne morem pogovarjati, ker imajo potem ljudje težavo. Žal mi je, a to se dogaja. In potem moram govoriti tako kot vsa prešerna Slovenija? Zakaj? Ne bi smel imeti svojih pogledov na igro? Nekateri ljudje tudi v Mariboru drugače mislijo in vsi ne govorijo, da je to božji čudež in imajo svoje poglede o igri, a so šikanirani in jih ne smejo imeti."

"Amir Ružnić napade selektorja kot da sem zadnja ovca na svetu. Pa veste, v kakšnem kontekstu je povezan z Mariborom? Da ima ne vem koliko igralcev za sabo in da ima neposredno povezavo z določenimi mediji? On sam pokliče medije. Kako vas lahko on pokliče, na pa obratno? Kako lahko to stori menedžer? Če je Ružnić nastavljen preko Zahovića in Pavlina ali katerega drugega, da so v preteklosti vplivali na to reprezentanco ... Mogoče, tega ne vem ... A ko vidim, kaj se dogaja, so bili očitno navajeni na druge standarde."

Ne spreglejte