Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
8. 10. 2015,
10.06

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Albanija Tirana Srbija

Četrtek, 8. 10. 2015, 10.06

2 leti, 6 mesecev

Srbi zaskrbljeni: Albanci včeraj kamenjali njihov avtobus, kaj jih čaka danes? (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Srbski nogometaši so po prihodu v Tirano doživeli neprijetno presenečenje. Ko so pristali in se odpravili proti hotelu, so neznani Albanci kljub izrednim varnostnim ukrepom kamenjali avtobus.

Srečanje med Albanijo in Srbijo dviguje napetost vse od lanskega kontroverznega dvoboja v Beogradu. Omenja se vse drugo, le nogomet je ostal na stranskem tiru. Skrb za varnost, ki jo izpostavljajo prireditelji težko pričakovanega dvoboja v Elbasanu, ostaja največja naloga. To je dvoboj visokega tveganja, na katerem bo težko brzdati nekatere skupine domačih privržencev, ki ne skrivajo sovražnosti do Srbije. Gostujočih navijačev ne bo, kar pa ne bo bistveno olajšalo dela albanskim pripadnikom reda in discipline. Čeprav bo nogometni dogodek varovalo okrog 2.300 policistov in 400 dodatnih varnostnikov, najpomembnejša prizorišča pa bodo nadzorovali tudi helikopterji in ostrostrelci, se je gostiteljem že pripetil spodrsljaj.

Najprej so poslušali žvižge, nato je počilo okno

Dan pred tekmo, ko je srbska izbrana vrsta pristala na letališču Mati Tereza v Tirani, se je z avtobusom odpravila proti hotelu Sheraton v središču Tirane. V albanski prestolnici jih je v sredo ob glavni cesti pričakalo ogromno meščanov ter jih "pozdravljajo" z glasnimi žvižgi in neodobravanjem, nato pa je v levo okno v bližini voznika priletelo nekaj kamnov. Škoda je na srečo le materialna, okno pa so dodatno utrdili, tako da se ni zlomilo na koščke.

Dogodek je dal misliti srbski odpravi, ki ni pričakovala, da bo na tako sovražen sprejem naletela še pred prihodom v hotel. "Igralci so vznemirjeni in zaskrbljeni, albanska policija pa nam je zagotovila, da se kaj podobnega ne bo več zgodilo," je v pogovoru za srbsko televizijsko postajo RTS dejal predsednik Srbske nogometne zveze Tomislav Karadžić.

Srbski kapetan ne pričakuje aplavza Albancev

"Neprijetno smo presenečeni," je po prihodu v hotel dodal njegov ožji sodelavec, podpredsednik Srbske nogometne zveze Aleksandar Bošković, in potrdil, da je srbska delegacija o vsem obvestila odgovorne organe Evropske nogometne zveze (UEFA). Selektor Radovan Čurčić se ni pustil zmesti in je dejal, da bi bila zmaga Srbije najboljši odgovor na vse, kar se je zgodilo.

"Sem smo prišli z namenom, da igramo nogomet. Vemo, da nas bo v Elbasanu pričakalo peklensko vzdušje. Ne pričakujem, da nam bodo albanski navijači zaploskali," je pojasnil kapetan Srbije Branislav Ivanović, nevajen takšnih prizorov iz Anglije, kjer zastopa barve prvaka Chelseaja.

Dvoboj med Albanijo in Srbijo bi gostitelje že lahko popeljal na evropsko prvenstvo leta 2016. Če bi premagali Čurčićevo četo, ki je že zdavnaj ostala brez vseh možnosti za nastop v Franciji, hkrati pa bi Portugalska izkoristila prednost domačega igrišča proti Danski, bi Albanci po tekmi že lahko nazdravljali zgodovinskemu podvigu.

Ne spreglejte